Görüş Bildir
Haberler
Son 10 Yılda Yaşanan Devrim Niteliğinde 20 Teknolojik Gelişme

etiket Son 10 Yılda Yaşanan Devrim Niteliğinde 20 Teknolojik Gelişme

cakyz
18.12.2016 - 03:29

Zaman hızla akıp gidiyor ve içinde yaşadığımız gezegen gittikçe daha garip bir hâl almaya başlıyor sevgili dostlar. İşte geçtiğimiz 10 yılın en şaşırtıcı 20 buluşu:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sürücüsüz araçlar

1. Sürücüsüz araçlar

Google'ın sürücüsüz araç projesi 2008 yılında başladı ve bu araçlar ABD'nin büyük şehirlerinde denendi. Büyük ihtimalle yirmi yıla kadar internet kadar normal görülecekler...

2. Tablet

2. Tablet

Apple'ın iPad isimli ürünü 2010 yılında piyasaya sürüldü ve son 10 yılın en büyük teknolojik gelişmelerinden biri olmaya hak kazandı.

3. E-kitap okuyucu

3. E-kitap okuyucu

Amazon tarafından piyasaya sürülen ilk kindle, Kasım 2007'de görücüye çıktı. Yayıncılık alanında büyük değişimlere sebep olan bu müthiş icat, bugün dünya çapında milyonlarca insan tarafından kullanılıyor.

4. Tesla otomobilleri

4. Tesla otomobilleri

Tesla Roadster, 2008 yılında görücüye çıktığında elektrikli araçlara bir devrim getirdi çünkü tek bir şarjla 500 kilometreye yakın yol gidebiliyordu. Tesla, ilerleyen zamanlarda yeni modellerini de piyasaya sürdü.

5. Kitle fonlaması

5. Kitle fonlaması

Kickstarter isimli site 28 Nisan 2009 tarihinde internet ortamında yerini aldı ve daha sonra Indiegogo, Gofundme ve Pateron gibi benzeri siteler onu takip etti. Bu siteler üzerinden herhangi bir startup'a finansal destek bulmanız mümkün.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Curiosity

6. Curiosity

Mars uzay aracı Curiosity, gezegenin yüzeyine 2011 yılında bırakıldı. O günden bu yana Mars'ta takılan ve orada yaşamamızı mümkün kılacak imkânları araştıran Curiosity, 2014 yılında Mars yüzeyinin altında su bile buldu.

7. Artırılmış gerçeklik

7. Artırılmış gerçeklik

Google, 2014 yılında Google Glass'ı tanıttı. Bu, ilk artırılmış gerçeklik projesiydi. O günden bu yana gözlükler geliştiriliyor ve bunun yanında Pokemon Go gibi artırılmış gerçeklik projesine dahil edilebilecek oyunlar piyasaya sürülüyor.

8. Çok kullanımlı roketler

8. Çok kullanımlı roketler

Uzaya gönderilen roketler, 2015'in Kasım ayına kadar yalnızca tek bir sefer kullanılabiliyordu. Blue Origin ve SpaceX isimli şirketlerin bir ay arayla ürettikleri roketler ise tekrar kullanımı mümkün kılıyor ve böylece uzay yolculuğunu masraflı yapan en önemli etkenlerden biri ortadan kalkmış oluyor.

9. Güneş çatıları

9. Güneş çatıları

İlk örnekleri 2005 yılında piyasaya sürülmüş olsa da, geliştirilmesi ve yaygınlaşması son 10 yıl içerisinde gerçekleşen güneş çatıları, normal bir çatı gibi görünüyor ancak güneş enerjisini kullanarak elektrik üretebiliyor.

10. İnsansı robotlar

10. İnsansı robotlar

İnsansı robotların geliştirilmesi için 2013 ve 2014 yılları oldukça önemliydi. Bugün insansı robotların hareket kabiliyetleri ve kodları epey gelişkin ve kimileri için korkutucu düzeylerde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Tesla güç duvarı

11. Tesla güç duvarı

Tesla, 2015 yılında eviniz için batarya görevi görecek 'Powerwall' isimli ürünü tanıttı. Powerwall, bugün iki odalı bir evin elektriğini tek bir şarjla gün boyu sağlayabiliyor.

12. Gen düzenleme

12. Gen düzenleme

2013 yılında maymunlar üzerinde gerçekleştirilen gen düzenlemesi, DNA'nın yeniden düzenlenmesini mümkün kılıyor. Henüz insanlar üzerindeki denemeler yeni başlıyor ve özellikle kanser hastalığının tedavisine odaklanıyor.

13. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

13. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

Dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık hızlandırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), bugün gündemde olan pek çok fizik teorisini ispatlamak için testlerin yürütüldüğü devasa bir makine. 2013 yılında başlatılan deneylere ise bugün hâlen devam ediliyor.

14. Hoverboard

14. Hoverboard

Henüz Geleceğe Dönüş filminde gördüklerimiz kadar geliştirilememiş olsa da, 2013 yılında Kickstarter'da başlatılan bir kampanya ile görücüye çıkan Hoverboard'lar son 10 yılın önemli gelişmeleri arasında yer alıyor.

15. MaterniT® 21

15. MaterniT® 21

Bundan beş sene öncesine kadar hamile bir kadının bebeğinin sağlık durumunu öğrenebilmesi için acı verici ve riskli bir takım işlemlerden geçmesi gerekiyordu. 2012 yılında geliştirilen ve daha sonra pek çok farklı şirket tarafından kopyalanan MaterniT® 21 ise, yalnzıca anneden alınan kanla bebeğin sağlık durumunu ve cinsiyetini öğrenmeyi mümkün kılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Sosyal medyadaki gelişmeler

16. Sosyal medyadaki gelişmeler

2006 yılı sosyal medya için oldukça önemli bir yıldı. Bu tarihte Facebook, 13 yaş üstü herkesin üye olmasına olanak tanıdı ve Twitter da aynı yılın Temmuz ayında internet ortamındaki yerini aldı. Bu iki platform, bildiğiniz gibi insanların iletişim kurma, haberlere ulaşma ve fikirlerini duyurma alışkanlıkları üzerinde küklü değişiklikler yarattı.

17. Akıllı saatler

17. Akıllı saatler

Son 10 yıl içerisinde geliştirilen bir başka teknoloji ürünü olan akıllı saatler, vücudunuzda taşıdığınız ve bir akıllı telefonun yaptığı her şeyi yapabilen araçlar olarak piyasadaki yerini aldı.

18. Drone teslimatı

18. Drone teslimatı

2016 yazında Amazon.com, müşterilerine drone ile teslimat yapma denemesine başladı. Şimdilik dağıtım merkezinin maksimum iki saat uzağındaki noktalar için kullanılan dronelar, pil ömrü ve hava şartları gibi meseleler aşıldığı takdirde geleceğin kuryeleri olacak gibi görünüyor.

19. Üç boyutlu yazıcılarla üretilen protezler

19. Üç boyutlu yazıcılarla üretilen protezler

Bilim insanları bugüne kadar üç boyutlu yazıcılarla üretilmiş tiroid bezlerini farelere ve aynı yazıcılardan çıkan nefes botularını insanlara nakletmeyi başardı. Öte yandan bu yazıcılarla insan derisi üretme çalışmaları devam ediyor ve bu teknik, kişinin kendi kök hücreleri kullanılarak gerçekleştirildiği için organ uyuşmazlığı ihtimalini ortadan kaldırıyor.

20. Biyonik göz

20. Biyonik göz

Second Sight isimli ABD'li şirket, ürettiği biyonik gözlerin satışına 2013 yılında başladı. Bu teknikle kullanıcının gözlüğüne bir kamera yerleştiriliyor ve bu kamera, yakaladığı görüntüleri kablosuz olarak yapay retinaya aktarıyor. Henüz normal görüşü mükemmelen sağlayamasa da, bu icadın arkasının gelmesi bekleniyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
494
235
106
82
78
51
45
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Platon

2013 ve 2014 çok önemli yılmış. Ne yazık ki listedeki olayların hiçbirinde Türkiye imzası yok. Atatürk'ün hayalini kurduğu beyaz zambaklar ülkesi bu değildi.... Devamını Gör

Mustafa Kaya

Atatürk'ün hayalini kurduğu "Beyaz Zambaklar Ülkesi" Anavatanı Finlandiya'da hala devam ediyor, En son eğitim sistemini değiştirdiler radikal bir şekilde.

Dila Yigit

Çok iyi hazırlamışsınız, ödevime çok yardımı dokundu :)

Pasif Kullanıcı

Tesla'nın ürünleri en favori ürünümdü bu listede. Elon Musk SpaceX'te eğer Mars'a gidilecek olsa kesinlikle katılmayacakmış.