Görüş Bildir
Haberler
Soğuk Odada Uyumak Yaşamı Uzatıyor! Yatak Odanızın Isısını Düşürmeniz İçin Birçok Sebep Var!

Soğuk Odada Uyumak Yaşamı Uzatıyor! Yatak Odanızın Isısını Düşürmeniz İçin Birçok Sebep Var!

Doğru ısıdaki yatak odasında uyumak sadece uykumuzun kalitesini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda bazı hastalıkları da önleyebilir ve hatta yaşlanma sürecini yavaşlatabilir! Bu içeriğimizde, yatak odanızın daha serin kalmasını sağlayarak karşılaşabileceğiniz en büyük avantajları sizlerle paylaştık. Ayrıca, klimayı çalıştırmadan odanızı nasıl soğutabileceğinize dair birkaç öneriyi de sonuna iliştirdik. 🙂

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaz mevsiminin ortasına gelmedikçe yatak odalarımızın sıcaklığını sık sık düşünmüyoruz ve ısınıp rahatlamak için gereken her şeyi deniyoruz.

Yaz mevsiminin ortasına gelmedikçe yatak odalarımızın sıcaklığını sık sık düşünmüyoruz ve ısınıp rahatlamak için gereken her şeyi deniyoruz.

Hatta tehlikesini hiçe sayıp elektrikli battaniyelere sarınıyoruz.

Peki serin bir odada uyumanın faydaları neler?

1. Deyim yerindeyse başınızı yastığa koyar koymaz uyuyabilirsiniz.

Gece vakitleri, vücut sıcaklığımız doğal olarak düşer ve biraz dinlenmenin zamanı geldiğini gösterir. Yatak odanızı daha serin tutarak, vücudunuzun doğal uykusunu güçlendirebilirsiniz. Oda çok sıcaksa, bu sinyali potansiyel olarak engelleyebilir ve uykuya dalmanız daha uzun sürebilir.

2. Uyku kalitesini geliştirir

Vücut ısınız yatmadan hemen önce dibe vurur ve uyanmaya yaklaştıkça doğal olarak yükselir. Vücut ısısındaki bu artış, uyurken sıcak hissetmenize neden olabilir. Yatak odanızı daha serin tutar ve gece boyunca sıcaklığı düzenlerseniz, genel uyku kalitenizin iyileştiğini görürsünüz.

Odanızı soğuk tutmanın bir başka faydası da, uykunuzun kalitesini artırabilmeniz, melatonin üretimini teşvik etmektir. 15-20 derecelik ısıya sahip odaların, uykuyu teşvik eden melatonin üretimini teşvik etmektedir.

3. Uyurken güzelleşebilirsiniz:

Yukarıda belirtildiği gibi, 15-20 derece arasındaki odalar, vücudu melatonin üretmeye teşvik etmektedir. Melatonin güçlü bir yaşlanma karşıtı hormonudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Melatonin düzeylerindeki yükselmesin sağlayabileceği diğer faydalar ise:

Yüksek melatonin seviyeleri uzun süreli uykuya eşittir. Artmış melatonin üretiminin diğer faydaları düzenli menstrüel sikluslar, iyileşmiş ruh halleri, kilo kaybı, kanserle mücadele edebilme ve sağlam bir beyin sağlığıdır. Bu hormon, sağlık arsenalimizde güçlü bir araçtır!

5. Uyurken ekstra kalori yakabileceğini kim biliyordu?

Soğuk bir odada uyumak yağ depolamanızı engelleyebilir ve hatta kilo verme hedefleriniz konusunda size yardımcı olabilir. Odanızı uygun olan daha soğuk bir sıcaklığa ayarladığınızda, vücudunuzun ürettiği melatonin, vücudunuzun yağ depolaması yerine kalori yakmasına yardımcı olur.

6. Tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

Dünyada Tip 2 diyabet gibi sağlık problemleri artmaktadır, bu nedenle riskimizi azaltmaya yönelik herhangi bir ipucu hemen dikkatimizi çeker. Daha soğuk sıcaklıklarda artan ve vücudunuzun daha fazla kalori yakmasına neden olan bej ve kahverengi yağ fenomenine ek olarak tip 2 diyabet riskini azaltan insülin duyarlılığını artırır.

Melatonin, kan-beyin bariyerini geçme yeteneğine sahip güçlü bir antioksidan olduğundan, Alzheimerı ve beynin yaşlanmasını önlediği de gösterilmiştir.

7. Uykusuzluğu önler.

Stresli bir gün ve aşırı aktif bir beyin sizi gece uyanık tutan tek şey değildir. Çalışmalar, uykusuzluk çeken insanların uykuya dalmadan önce normal insanlardan daha sıcak bir vücut ısısına sahip olma eğiliminde olduğunu göstermiştir.

8. Mutlu bir ruh hali

Soğuk bir odada uyumanın ruh halinizi geliştirebilmesinin birkaç göstergesi vardır. İlk ve en belirgin olanı: Daha serin bir oda. Düşük ısıdaki oda uykunuzun kalitesini geliştirdiğinden, daha dinlenmiş uyanırsınız ve daha iyi hissedersiniz. Diğer sebep melatonin ve serotonin arasındaki bağlantı ile ilgilidir. Beynimizde bu hormonların her ikisine de sahip olduğumuzda daha iyi dinlenir ve daha mutlu oluruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Stresi azaltır

Yatak odasında daha düşük ısıların ruh halini artırıcı etkilerine benzer şekilde yüksek bir uyku kalitesine sahip olmaya yardımcı olduğundan gün boyunca stresi azaltabilir.

Peki oda ısısını nasıl düşüreceğiz?

Peki oda ısısını nasıl düşüreceğiz?

1. Jel soğutmalı yatak pedi kullanabilirsiniz.

1. Jel soğutmalı yatak pedi kullanabilirsiniz.

Yatağınızın yüzeyi sizi sıcak tutmaya eğilimli olabilir. Bu yüzden hem sırtınızı rahatlatacak hem de sizi serin tutacak bir yatak pedi satın alabilirsiniz.

2. Vantilatör çalıştırın.

2. Vantilatör çalıştırın.

Sessiz bir fan, hava sirkülasyonu yaparken yatak odanızın sıcaklığını düzenlemenize yardımcı olabilir. Bir fan kullanmanın bir başka nedeni de, uyurken vücudunuzda oluşan terlerin buharlaşmasına yardımcı olmasıdır. Fakat fanı direk vücudunuza doğru tutmak sakıncalı olabilir. Bu yüzden Bir kabı buzla doldurun ve fanı bu kaba bakacak açıyla çalıştırın.

3. Çıplak uyku da bir seçenek

3. Çıplak uyku da bir seçenek

Kıyafetlerinizi çıkarıp çıplak olmak vücut ısınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. İmkanınız varsa pencereyi açın.

Açık bir pencere, bir fanın kullanılmasına benzer şekilde havayı sirkülasyonuna yardımcı olur.

Pencerenizi açık bırakmanın bir diğer yararı da karbondioksit seviyeleri ile ilgilidir. Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmaya göre, açık pencereli odalarda bulunan daha düşük karbondioksit seviyeleri, daha az uyanma yaşayarak daha derin ve verimli bir şekilde uyumaya neden oluyor.

Uyurken pencerenizi açık tutamayacaksanız yatmadan bir süre önce pencerenizi açarak odanın havalanmasını sağlayabilirsiniz.

5. Yatmadan önce su için

Su, soğutma etkisine sahiptir ve vücut sıcaklığını azaltmaya yardımcı olur.

6. Çıplak ayaklarınızı havayla buluşturun

Çıplak ayak uyumak ve bir ya da iki ayağınızı yorganın altından çıkarmak sizi serinletmeye yardımcı olacaktır.

7. Doğru çarşafları kullanın

Nevresim takımı vücut ısınızı ayarlamada etkili bir bileşendir. Bu yüzden kullandığınız nevresim takımlarının dokusuna dikkat edin. Naylon veya polyester malzemeler sizi sıcak tutabilirken pamuklu ürünler sağlığınız için daha iyidir.

8. Gece lambalarını söndürün

Parlak ışıklar ısı üretir. Bunun yerine, yatak odanızdaki LED ışıkları tercih edin. Uyurken tüm ışıkları kapatmayı unutmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Alçak bir yatakla ısıyı ayarlayabilirsiniz.

9. Alçak bir yatakla ısıyı ayarlayabilirsiniz.

Isınan hava yükselir. Bu yüzden ne kadar alçak bir yerde yatarsanız o kadar soğuk bir alanda uykuya dalmış olursunuz.

10. Yatak odanızda karartma perdeler kullanın

10. Yatak odanızda karartma perdeler kullanın

Uyuduktan sonra maruz kaldığınız ışık melatonin üretimini kesintiye uğratır. Melatoninin uykunuz için ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorsunuz. Ayrıca tüketici raporlarındaki sonuçlara göre tüm gün kapalı tuttuğunuz karartma perdeler odanıza giren güneş ışınlarını engelleyerek odanın sıcaklığını %33'e kadar azaltabiliyor.

11. Perdeleri kapalı tutun.

Özellikle sıcak aylarda, yatak odanızda ısı birikebilir ve dağılması saatler sürebilir. Yatak odanızda ısının sıkışmasını önlemek için perdelerinizi tüm gün kapalı tutun.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
82
27
6
3
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın