Görüş Bildir
Haberler
Soğuk Cüzdan (Ledger) Nedir, Nasıl Kullanılır? Soğuk Cüzdan Güvenli mi?

etiket Soğuk Cüzdan (Ledger) Nedir, Nasıl Kullanılır? Soğuk Cüzdan Güvenli mi?

Dilara Bağcı
02.11.2023 - 11:09 Son Güncelleme: 02.11.2023 - 11:26

Özellikle son yıllarda kripto para piyasası tüm dünyada yaygınlaştı. Kripto paraların güvenliğinin sağlanması ise oldukça önemli. Tam da bu noktada soğuk cüzdanlar devreye giriyor. Soğuk cüzdanlar, kripto paraların güvenli bir şekilde depolanması için kullanılıyor. Peki ama nasıl? 

Soğuk cüzdan nedir, nasıl kullanılır? 

Haydi bakalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soğuk Cüzdan Nedir?

Soğuk Cüzdan Nedir?

Soğuk cüzdanlar, internet ortamına bağlı olmayan çevrim dışı cüzdanlardır. Özellikle kripto paraları muhafaza etmek için tercih edilir. Soğuk cüzdanları, USB bellek gibi düşünebiliriz. Dolayısıyla soğuk cüzdana çevrim içi olarak ulaşma ihtimali oldukça düşüktür. 

Soğuk cüzdanlar kullanıcının bilgisayarındaki uyumlu yazılımla birlikte çalışır. İlk olarak çevrim içi başlatılan işlem, USB, sabit sürücü, kağıt veya başka bir ortamda tutulan soğuk cüzdana aktarılır. Çevrim içi ağa iletilmeden önce ise koruma amaçlı dijital olarak imzalanır. 

Kripto para gibi varlıkları çevrimdışı ortamda saklamak en güvenilir yöntemlerden birisidir. Bilgisayar korsanlığı ve dijital saldırılarda belirlenen güvenlik anahtarının kırılması oldukça zordur. Ancak bu depolama biçiminin bir yedeğinin olmaması, cüzdanın kaybolması halinde yatırımların erişiminin kaybolmasına sebep olur.

Soğuk Cüzdan Çeşitleri Nelerdir?

Soğuk Cüzdan Çeşitleri Nelerdir?

Soğuk cüzdanlar donanım ve kağıt olmak üzere iki farklı çeşide sahiptir. Pek çok yerde görebileceğiniz USB belleğe benzeyen soğuk cüzdanlar, donanım cüzdanlardır. Bu çeşit, çoğu yatırımcı tarafından en güvenli seçenek olarak gösterilir. 

Kağıt formuna sahip soğuk cüzdanlar da bireylerin yatırımlarını güvende tutmasını sağlar. Bu çeşit soğuk cüzdanlar ise online siteler aracılığıyla oluşturulur. Daha sonra bilgisayara indirilerek kullanılır. Bu işlemler sırasında çevrim içi olunduğundan ötürü, kağıt cüzdanların güvenlik açısından daha zayıf olduğu belirtilmiştir.

Soğuk Cüzdan Nasıl Alınır?

Soğuk Cüzdan Nasıl Alınır?

Soğuk cüzdanlar fiziksel ürünler oldukları için internet üzerinden satın alınabilir. Güvenilir bir e-ticaret sitesi üzerinden soğuk cüzdan temin edebilirsiniz. Soğuk cüzdanlar, genellikle USB görünümlü bir forma sahiptir. 

Kağıt formundaki cüzdanlar ise kripto para borsasının çeşitli web sitelerinden temin edilebilir. Kağıt formundaki soğuk cüzdanı satın aldıktan sonra ise ilgili sayfa üzerinden HTML dosyası olarak kaydetmek gereklidir. Cüzdan oluşturulduktan sonra ise sayfanın kapatılıp internet bağlantısının kesilmesi gerekir. Bilgisayara indirilen dosya üzerinden ise yönergeler takip edilip Bitcoin adresi oluşturulmalıdır.

Soğuk Cüzdan Nasıl Kullanılır?

Soğuk Cüzdan Nasıl Kullanılır?

Güvenilir bir e-ticaret sitesinden temin edeceğiniz soğuk cüzdanın kurulumunu yanında gelen talimatlar ile tamamlayabilirsiniz. Size temin edilen anahtar çifti ile fiziksel soğuk cüzdana kripto para yatırımını gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta ise markaların soğuk cüzdanlarının kurulumunun farklı olması. Bazı markalardan satın alacağın soğuk cüzdanını aktif hale getirmek için bilgisayarınıza uygulama yüklemeniz gerekebilir. 

Kurulum tamamlanınca size verilen güvenlik anahtarı ise kripto para hesabına giriş yapacağınız hesap anahtarıdır. Dolayısıyla hesap anahtarının güvenli bir şekilde kaydedilmesi gerekir. 

Kağıt formundaki soğuk cüzdanlar ise kripto para borsaları üzerinden oluşturulur. Bu formu tercih ettiğiniz takdirde fiziksel bir kağıt elde edilir ancak muhafaza edilmesi daha risklidir.

Soğuk Cüzdanı Neden Tercih Etmeliyim?

Soğuk Cüzdanı Neden Tercih Etmeliyim?

Kripto para kullanımı gün geçtikçe artıyor. Haliyle kripto paraların güvenliği de söz konusu. Soğuk cüzdanlar ise çevrim içi cüzdanlar ile karşılaştırıldığında daha güvenli bir muhafaza alanı sunuyor. Soğuk cüzdanınızın sahip olduğu anahtar çifti sayesinde soğuk cüzdanınızı fiziksel olarak kaybetmeniz veya çaldırmanız durumunda herhangi bir kişinin yatırımlarınıza erişmesi oldukça düşük bir ihtimaldir. 

Birçok kişi soğuk cüzdan kullanımını önerir. Ancak fiziksel cüzdanın çalınması halinde bu cüzdanın bir yedeği olmayacağı için, kullanıcı da içindeki kripto paralara erişemeyecektir. Bu noktada, kripto para soğuk cüzdanınızın kullanımına dikkat ettiğiniz sürece, dışarıdan bir tehdit gelme olasılığı düşüktür. 

Not: Bu bir tavsiye değildir. Satın alma işlemlerinizden önce ilgili markanın güvenlik önlemlerini incelemenizi öneririz. 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın