Görüş Bildir
Haberler
Siz İsterseniz Deniz Deyin! Uçsuz Bucaksız Mavilikleriyle Dünyanın En Büyük Gölleri

Siz İsterseniz Deniz Deyin! Uçsuz Bucaksız Mavilikleriyle Dünyanın En Büyük Gölleri

25.01.2022 - 08:00

Doğanın insanlara sunduğu güzellikler o kadar fazla ki... Huzuru bazen yemyeşil bir ormanda, bazen uçsuz bucaksız bir denizde bulabiliyoruz. Bazen de engin denizleri aratmayan, masmavi bir göl kenarında dinliyoruz kendimizi. Dünyanın neredeyse tüm kıtalarında denizler kadar büyük göllere rastlamak mümkün. Oluşum sebepleri, genişlikleri, derinlikleri farklı olsa da hepsi hayatlarımıza kısacık bir mola verebilmemiz için sessiz sakin bizi bekliyor. Eğer pek çok ülkeye komşu olan ve çevresinde sayısız canlıya ev sahipliği yapan bu gölleri merak ediyorsanız sizi keyifli bir yazıyla baş başa bırakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kafkasya'nın incisi, dünyanın en büyük tuz gölü: Hazar Denizi

Kafkasya'nın incisi, dünyanın en büyük tuz gölü: Hazar Denizi

Kimilerine göre Hazar Gölü, kimilerine göre ise Hazar Denizi olarak isimlendirilen göl; dünyanın en büyük tuz gölü olma özelliği taşır. Başta Azerbaycan olmak üzere İran, Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan'la sınıra sahip. Eşsiz manzarasının keyfini sürmek istiyorsanız Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan ve Hazar Denizi'ni tepeden gören Kız Kalesi'ne çıkabilirsiniz. Uçsuz bucaksız Hazar Gölü'nü ayaklarınızın altında hissetmek harika bir deneyim olsa gerek. Gölde jet ski, tekne turu ve motorlu kayıklara binebilir, plajlarında güneşlenebilir ve gün batımını izleyerek romantik dakikalar geçirebilirsiniz.

Amerika ve Kanada sınırındaki doğa harikası bir göl: Superior Gölü

Amerika ve Kanada sınırındaki doğa harikası bir göl: Superior Gölü

Kışın buz tutan, yazın ise tüm güzelliğiyle pırıl pırıl görünen bir göl. Pek çok adaya ve ormanlık alana ev sahipliği yapan bölgede tekne turları ve doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz. Civarındaki tren yolu gezisine katılarak tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Tren yolculuğunuz boyunca Amerikan kültürünün olmazsa olmazı pizza, buz gibi bir soda ve caz müziği eşliğinde turunuzun tadını çıkarabilirsiniz. Kış mevsiminde gidiyorsanız gölün yakınlarında bulunan Apostle Adaları Ulusal Göleti'ndeki mağara sarkıtlarını ziyaret edip harika kareler yakalama fırsatını kaçırmayın! Diğer göllere göre dalgalı bir yapı sergileyen Superior Gölü, size gerçek bir deniz deneyimi sunar. Macera tutkunlarına güzel bir haberimiz var, dalgalar sayesinde göl üzerinde sörf bile yapabilirsiniz.

Kara kıta Afrika'nın bereket fışkırın gölü: Malavi Gölü

Kara kıta Afrika'nın bereket fışkırın gölü: Malavi Gölü

Tanzanya, Malavi ve Mozambik ülkelerine sınırı olan göl, barındırdığı balık çeşitleri ile dikkat çeker. Canlı çeşitliliği açısından dünyanın en zengin gölü olan Malavi, doğal bir akvaryum desek abartmış olmayız. Afrika kıtasının en derin ikinci ve en büyük üçüncü gölü olan Malavi'de ciklet balıklarını görebilmek için su altı dalışı yapabilirsiniz. Ciklet balıkları, mavinin en güzel tonlarıyla usul usul gezen erkek türleri sayesinde gölde adeta bir renk cümbüşü yaratır. Malavi Gölü aynı zamanda su aygırları için de barınma alanı.

Michigan Gölü'ne komşu, tatlı su kaynağı: Huron Gölü

Michigan Gölü'ne komşu, tatlı su kaynağı: Huron Gölü

Kuzey Amerika'da Michigan Gölü'nden bir boğaz ile ayrılan göl, dünyanın en büyük üçüncü tatlı su gölü unvanına sahip. Bazı bilim insanlarına göre Huron ve Michigan, aslında tek bir göl iken yer hareketleriyle ayrı bir göl izlenimi verir. Gölün ismi bölgede yaşayan yerli halka dayandırılarak Fransızlar tarafından verilir. Göl içinde binden fazla batık olduğu tahmin ediliyor.

Rusya'nın dondurucu soğuğunda devasa bir göl: Baykal Gölü

Rusya'nın dondurucu soğuğunda devasa bir göl: Baykal Gölü

Adı söylenirken bile soğuk soğuk rüzgârlar estiren Sibirya'da bulunan Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü. Kışın donan gölde yürüyüş yapabilir ve fotoğraf çektirebilirsiniz. Unutmadan şunu da belirtelim: Baykal Gölü, dünyanın en büyük tatlı su göllerinden biri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Safari severlerin uğrak yeri: Viktorya Gölü

Safari severlerin uğrak yeri: Viktorya Gölü

Adı her ne kadar İngiliz kültürünü çağrıştırsa da bu göl, Doğu Afrika'da bulunur. Uçurum, bataklık ve düz plajların her birine ev sahipliği yapan gölün elbette ki canlı çeşitliliği de çok fazla. Göl, özellikle safari tutkunları için eşi bulunmaz bir cennet. Buraya gelmişken dünyaca ünlü Serengeti Parkı'nı ziyaret etmeyi unutmayın.

Güzelliğiyle sizi kendisine esir edecek bir göl: Büyük Esir Gölü

Güzelliğiyle sizi kendisine esir edecek bir göl: Büyük Esir Gölü

Tamamı Kanada sınırları içerisinde yer alan ve kışın tamamen donan gölün etrafında yaşayan yerel halk, geçim kaynağı olarak balıkçılık ve altın madenciliği ile uğraşır. Berrak ve masmavi suyuyla hayranlık uyandıran göl üzerinde çok sayıda adacık bulunur.

Canavarlı hikayelere konu olan bir göl: Van Gölü

Canavarlı hikayelere konu olan bir göl: Van Gölü

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, dünyanın da en büyük sodalı gölü olma özelliği taşır. Nemrut Dağı'ndaki bir patlamadan sonra oluşan volkanik göl, her ne hikmetse güzelliğinden ziyade fantastik hikayeleriyle gündeme gelir. Yüzyıllar boyunca masallarda ve halk hikayelerinde Van Gölü'nde çok büyük bir canavarın yaşadığı ve zaman zaman insanlara göründüğü anlatılır durulur. Siz yine de Van Gölü'nü bu canavar efsanesi için değil; göl etrafında açan rengarenk çiçekleri, Akdamar Kilisesi'ni ve Urartular'ın miras bıraktığı kalıntıları yakından görmek için ziyaret edin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
6
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın