Görüş Bildir
Haberler
Seda Yekeler Yazio: Mennan Usta Yabancı Dil Bilseydi Ne Olurdu?

etiket Seda Yekeler Yazio: Mennan Usta Yabancı Dil Bilseydi Ne Olurdu?

Seda Yekeler
27.02.2022 - 16:33 Son Güncelleme: 01.03.2022 - 18:54

Herkes kendi ülkesini, kendi ülkesinin ürettiğini över. Bu çok normaldir. O dönemde de Fransızlar ülkemize gelip, tekstil makinelerimizin yetersiz olduğunu ve en iyi makinelerin kendi üretimleri olduğunu söyler. Amaçları kendi mallarını pazarlamak. 3 milyon Euroluk makinelerden Türk tekstilcilere satmak. Fransızlar Gaziantep’te bir tekstil fabrikasındadır. O an birden aralarındaki bir Türk usta 'Bu adam ne diy?' diye kendi lehçesi ile sorarak, makinenin resmini alır, kafaya takmıştır bir kere. Demiri eritir, vidayı, motoru koyar, çeliği büker ve Fransızların bize 3 milyon Euroya satacağı makineyi 50 bin Türk lirasına üretir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kısa sürede diploması dahi olmayan Mennan Usta'nın yaptığı makinelerin ünü sınırları aşar ve Brezilya dâhil olmak üzere tüm dünyaya makine gönderir.

Kısa sürede diploması dahi olmayan Mennan Usta'nın yaptığı makinelerin ünü sınırları aşar ve Brezilya dâhil olmak üzere tüm dünyaya makine gönderir.

Mennan Usta yoksulluktan okuyamadı, çalışmak zorunda olduğu için ilkokulu 9 yılda bitirdi. Allah vergisi öyle bir akla ve beceriye sahipti ki, makineyi görmesi, ertesi gün atölyesinde yapmaya başlamasına yetiyordu. Mühendislerin aylarca çalışarak tasarladıkları makineleri tek başına yapabildiğinden dolayı uluslararası fuarlara girmesi yasaklandı Mennan Usta’nın.

Diploması olmadı, dil de bilmiyordu ama o dönem ki diplomalı dil bilen mühendislere taş çıkartırdı. Mennan Ustalardan ülkemizin her köşesindeki köy okullarını gezerken onlarca görüyorum, cevherlerini fark edip, topluma da fark ettirmeye çalışıyoruz. Amacımız yerli bilgi ile yerli sermayeyi birleştirip yerli üretimi arttırmak olmalı ve bunun yolu da sadece ve sadece Mennan Usta gibi nicelerini çocukluktan keşfedip doğru, aydınlık, geleceğe dönük bir eğitim vermemizden geçiyor. Bir mağazaya girdiğimde “ithal” hiçbir şey ilgimi çekmiyor.

Mennan Usta “Çeliğe hükmetmeyen, hiçbir şeye hükmedemez." demiş. Aman Allah’ım! Ne derin, ne anlamlı? Ne müthiş bir söz!

Mennan Usta “Çeliğe hükmetmeyen, hiçbir şeye hükmedemez." demiş. Aman Allah’ım! Ne derin, ne anlamlı? Ne müthiş bir söz!

Dünyanın peşinde koşup kapıştığı, yazın serin, kışın sıcak tutan yoğunluğu düşük triko üreten;

TÜBİTAK’tan ödül alan,

ODTÜ'de,

ITÜ 'de hocalığı düşünülen,

Tasarımlarını cebinde taşıdığı tebeşirlerle anlatan,

Aklına yetişmemizin mümkün olmadığı,

Gaziantep’in kanalizasyon atıklarının sorunu, çamur kurutulurken enerji ürettirip, Antep'te her gün çıkan 160 ton çamurun bertaraf edilmesini sağlayan Mennan Usta 2015'te vefat etti.

Vasiyeti: GENÇLER BİLİM IŞIĞINDA YETİŞTİRİLSİN. İMKÂNLAR VERİLSİN, ÖNLERİ KESİLMESİN.

Instagram

Twitter

Linkedln

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
8
6
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Trky

Böyle akıllı insanlara hakettiği değer ve saygı eksik bırakılmamalı

Sinan Yıldırım

Antepte bi okula ismini verdiler