Görüş Bildir
Haberler
Sadece Bir Korunma Yöntemi Olmayan Doğum Kontrol Haplarının Faydaları

Sadece Bir Korunma Yöntemi Olmayan Doğum Kontrol Haplarının Faydaları

esma çetin
23.04.2022 - 10:15

Doğum kontrol hapları genellikle cinsel korunma amacıyla kullanılıyor ancak bu haplar, bundan çok daha fazlası! Gelin hep birlikte doğum kontrol haplarının faydalarını öğrenelim. Hadi buyurun 👇

Kaynak: https://greatist.com/health/benefits-...

1. Regl döngünüzü düzenler.

1. Regl döngünüzü düzenler.

Doğum kontrol hapları hormonlarınızı düzenlediğinizden regl döngünüz de düzene girecektir. Böylelikle aşırı kanama ve düzensiz regl döngülerinden kurtulabilirsiniz. Anlayacağınız tüm planlarınızı regl döngünüze göre ayarlamaktan sizi kurtarabilecek bir yöntem. Ayrıca doğum kontrol hapları, polikistik over sendromu olan kadınlar tarafından tedavi amaçlı da kullanılıyor.

2. Regl ağrılarınızı azaltır.

2. Regl ağrılarınızı azaltır.

Kadınlar olarak her regl döneminde belimizin ve karnımızın ağrımasından sıkıldık değil mi? Yapılan araştırmalara göre, doğum kontrol hapı kullanan kadınların üçte biri regl ağrılarının azaldığını söylüyor.

3. İstenmeyen tüylerin çıkmasını engeller.

3. İstenmeyen tüylerin çıkmasını engeller.

Bazı hormon dengesizlikleri sonucunda yüz, bel ve göbek bölgesinde erkek tipi kıllanma yaşanabiliyor. Polikistik over sendromu olan kadınlarda androjen hormonu fazla salgılandığı için istenmeyen tüylerde artış gözlemleniyor. Doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonlarını düzenler ve bu sayede androjen hormonu seviyelerinde azalma olur.

4. Regl önceki çıkan sivilceleri azalttır.

4. Regl önceki çıkan sivilceleri azalttır.

Sivilcelerden muzdarip olan sadece ergenliğe giren gençler değil. Her ay regl öncesi veya regl döneminde birçok kadının suratında sivilceler çıkıyor. Bunun sebebi ise dalgalanan hormonlar! Doğum kontrol ilaçları hormonları düzenlediği için bu sorunu da çözüyor.

5. Kadın hastalıklarından korur.

5. Kadın hastalıklarından korur.

Bu hormonal ilaçlar sadece şu anki sorunlarınızı çözmüyor, gelecekte karşılaşabileceğiniz sorunları da iyi geliyor. Doğum kontrol ilaçları alan kadınların rahim kanserlerine yakalanma ihtimallerinin yüzde 30 oranında azaldığını biliyor muydunuz? Aynı durum yumurtalık kanseri için de geçerli.

6. Kansızlığı önler.

6. Kansızlığı önler.

Regl kanamalarınız çok yoğunsa ve her saat pedinizi değiştirmeniz gerekiyorsa anemi olma riskiniz oldukça yüksek. Kansız olduğunuzda vücudunuza oksijen iletecek yeterli miktarda kırmızı kan hücreleriniz bulunmuyor demektir. Bu da yorgunluk, baş dönemesi ve halsizlik yapar. Doğum kontrol hapları kullanınca regl dönemleriniz düzene gireceği için kanamalarınıza bağlı anemi de çözüme kavuşacaktır.

7. Çikolata kistlerinden korur.

7. Çikolata kistlerinden korur.

Çikolata kisti olarak da bilinen endometrioma, rahmin en iç zarının anormal gelişimi ve artışına deniliyor. Bu hastalıkta endometriozis hücreleri yumurtalık ile temas ettikten sonra yumurtalık içerisinde kistler yapıyor. Bu hastalığın kadınlarda ağrılı adet, ağrılı cinsel ilişki, tuvalete çıkarken ağrı ve kısırlık yaptığını bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Doğum kontrol hapları, çikolata kistlerinden de koruyor.

8. Yumurtalık kisti oluşması ihtimalini düşürür.

8. Yumurtalık kisti oluşması ihtimalini düşürür.

Polikistik over sendromu olan kadınlarda sıklıkla görülen yumurtalık kistleri, yumurtalıklarda oluşan içi sıvı dolu kistlerdir. Genellikle çok büyük bir sorun teşkil etmeyen yumurtalık kistleri, büyük olduklarında kasıklarda ağrı yapmaktadır. Doğum kontrol ilaçları yumurtlamaya engel oldukları için yumurtalık kistlerinden de korur.

9. Aylık gelen migren ataklarını önler.

9. Aylık gelen migren ataklarını önler.

Değişen havalar, bazı kokular ve parlak ışıkları gibi migreni tetikleyen birçok etken var. Bu etkenlerden bir tanesi de hormonlar. Uzmanlar, kanama başlamadan önce östrojen hormonunun ani düşmesinin migreni tetikleyebileceğini söylüyor. Hormonları düzenlediği ve yumurtlamayı engellediği için doğum kontrol hapı kullanarak ayda bir gelen migren ataklarından da kurtulabilirsiniz.

Doğum kontrol ilaçlarına başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışmalı ve muayene olmasınız. Sağlıklı günler dileriz!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Behlül

Yok artık doğum kontrol hapı mı övdü şimdi bu! Bildiğin bütün hormonal dengeyi değiştiren ve doktor gerekli görmedikçe kullanmaması gereken hapı övdü resmen ... Devamını Gör