Görüş Bildir
Haberler
Sadece 20 Dakikalık Uyku ile Daha Enerjik Hissetmek Mümkün!

Sadece 20 Dakikalık Uyku ile Daha Enerjik Hissetmek Mümkün!

Kahvenin mucizevi bir içecek olduğuna dair çok da fazla cümle kurmaya tabii ki gerek yok. Diğer yandan da uykunun bizlere verilmiş tartışmasız en büyük ödül olduğu konusunda da hepimiz hemfikirizdir. Ve bu ikili her ne kadar hayatımızı güzelleştirip ve bizi büyülese de kötü olan nokta şu ki, çikolata ve fındık ya da film ve patlamış mısır ikililerinden farklı olarak bir araya geldiklerinde pek de iyi bir ikili olduklarını söyleyemiyoruz. BuzzFeed'den derlediğimiz bu içerikten sonra bu muhteşem ikiliyle ilgili fikirleriniz değişecek!

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/sallytamarki...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yoksa bu konuda yanılıyor muyuz?

Açıkçası kahve, uyanıklığımızı ve enerjimizi bir anda fazlasıyla yükseltebildiği için iyi bir uyku için uyumadan önce içmemiz gerekir.

Ama yapılan araştırmalara göre, 20 dakikalık bir şekerleme öncesinde içtiğiniz kahve, muhteşem bir uykunun anahtarı olabilir.

2. Araştırmaya göre, 150 mg kafein bunun için yeterli.

2. Araştırmaya göre, 150 mg kafein bunun için yeterli.

Mesela uzun yolculuklarda sürücülerin mola verip sadece uyuması ya da kahve içmesindense, kısa bir uyku molasından önce 150 mg (bu da 2 shot espresso ya da küçük boy bir Starbucks kahvesi) içip 15 dakika uyumaları kendilerini çok daha enerjik ve dinç hissetmelerini sağlıyor.

3. Diğer bir araştırmaya göre; bilgisayar karşısında çalışırken uykunuz geldiğinde deneyebileceğiniz 5 alternatif içinde en etkili yöntem yine kısa bir kestirme öncesi içeceğiniz kahve olmuş.

4. Kafein ve uykunun tek tek nasıl çalıştığını bilirseniz eğer, kısa bir uyku öncesi kahve fikrini siz de mantıklı bulacaksınız.

4. Kafein ve uykunun tek tek nasıl çalıştığını bilirseniz eğer, kısa bir uyku öncesi kahve fikrini siz de mantıklı bulacaksınız.

Nöroloji profesörü ve NYU Langone Tıp Merkezi'ndeki pediatrik uyku programının direktörü Dr. Sanjeev Kothare'nin açıklamalarına göre, beynimiz gün içersinde sürekli olarak adenozin üretiyor ve bu da gün içerisinde kendimizi uykusuz ve yorgun hissetmemize neden oluyor. Güzel bir uyku sonrasında kendinizi enerjik hissedersiniz çünkü uyku sırasıda biriken adenozin temizlenir.

5. Tabii ki adenozin ve kahve arasında da bir ilişki var;

api.theweek.com

Kothare'nin açıklamalarına göre kahve ve adenozin de bir etkileşim içinde. Kafein, adenozin reseptörleri için bir uyarıcıdır ve adenozinin salgılanmasını engeller. Bu da kısa süreyle de olsa uykusuz ve yorgun hissetmemizi engeller.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sonuç olarak, uyku öncesi kahvenin altında yatan mantıklı sebep;

Kafein adonezin salgılamanızı engelleyecek, uyku da salgılanmış olan adenozinin temizlenmesini sağlayacak. Bu da ikisinin tek başına etkisinin iki katı demek oluyor.

Yani sonuç olarak; anekdot ve teorik kanıtlara göre kısa bir uyku öncesi kahve içmek, ikisinin tek başına olduğundan çok daha yararlı olmasını sağlıyor.

Peki Nasıl Yaparım Diyorsanız;

7. Bu kısa şekerlemeniz için en uygun zaman öğleden hemen sonraki aralık olacaktır.

Kafeinin ömrü yaklaşık olarak 8-10 saat kadardır. Yani öğleden sonra 3-4 gibi içeceğiniz kahvenin etkisi neredeyse gece yarısı da devam edecektir. Bu yüzden en uygun saatler 1-2 gibi oluyor.

8. Kafeinin dozunu fazla kaçırmayın.

8. Kafeinin dozunu fazla kaçırmayın.

Bir fincan kahvedeki kafein miktarı genellikle yeterlidir ama tabii ki herkesin metabolizması ve kafeini tolere etme oranı farklıdır. Bu yüzden başlangıç için 150 mg kafein (bir fincan kahve) ile başlamak en iyisi olacaktır.

9. Demlenmiş bir kahve ya da filtre kahvedense espresso daha iyi bir seçim olacaktır.

9. Demlenmiş bir kahve ya da filtre kahvedense espresso daha iyi bir seçim olacaktır.

Küçücük espresso almanız gereken kafein miktarını karşılayacaktır. Sonuçta bu kısa uykunuz sırasında çişinizin sizi rahatsız etmesini pek de istemezsiniz herhalde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Kesinlikle 20 dakikadan fazla uyumayın.

Sadece daha enerjik hissetmek için yattığınız bu uykuda, derin uykuya dalmadan önce uyanmanız gerekiyor yoksa olduğunuzdan çok daha yorgun ve uykusuz hissetme ihtimaliniz bir hayli yüksek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
61
13
8
6
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın