Görüş Bildir
Haberler
Sabuncubeli Tüneli'ni Yapan Firma İflas Etti, İşçilerin Eve Dönecek Parası Yok

Sabuncubeli Tüneli'ni Yapan Firma İflas Etti, İşçilerin Eve Dönecek Parası Yok

ATKN
04.12.2014 - 12:02
İçeriğin Devamı Aşağıda

AKP’nin İzmir için açıkladığı “35 İzmir 35 Proje” arasında yer alan, yapımı devam ederken yüklenici firmanın mali sıkıntılarından dolayı iflasını istediği Sabuncubeli Tüneli’nde çalışan işçiler, 4 aydır maaşlarını alamadıkları için evlerine dönecek para dahi bulamıyor.

Yüklenici firmanın şantiyeden ayrılmalarını istediği işçiler, evlerine dönecek yol paralarının olmadığını söyleyerek yetkililerden yardım istedi.

İzmir-Manisa arasındaki yolculuk süresini 15 dakikaya indirmesi planlanan ve AKP tarafından 2011 yılındaki genel seçimler öncesinde kamuoyuna tanıtılan “35 İzmir 35 Proje” arasında yer alan 4 bin 75 metre uzunluktaki Sabuncubeli Tüneli’nde çalışan işçiler 4 aydır maaş alamadıklarını söyleyerek, evlerine dönebilmek için paralarının ödenmesini istedi. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce, yap-işlet-devret modeliyle Koçoğlu Şirketler Grubu’na yaptırılan ve 9 Eylül 2011 tarihinde temeli atılan proje, firmanın maddi sıkıntılar nedeniyle iflasını istemesiyle durdu. Yüklenici firma Koçoğlu’na bağlı taşeron firma Kamacı İnşaat’tan 4 aydır maaş alamayan, Türkiye’nin farklı illerinden gelen işçiler, kendilerine haber verilmeden işten çıkartıldıklarını iddia etti.

Şantiyede kalan isçilerden bir çocuk babası Cuma Şeker (32), 6 aydır tünel inşaatında çalıştığını ve 4 aydır maaş alamadığını söyleyerek, “Çalıştığımız işyerinde paramızı alamadığımız için mağdur durumdayız. Ben burada 6 aydır çalışıyorum ve şu anda param olmadığı için evime gidemiyorum. Çocuklarım aç susuz evde beni bekliyor. Şahsen eve gitmek istemiyorum, çünkü çocuklarım bir şey istediğinde alacak durumum yok. Zaten bilet alacak param da yok” dedi.

“HABER VERİLMEDEN İŞTEN ÇIKARILDIK”

Firma tarafından, kendilerine haber verilmeden işten çıkartıldıklarını öne süren 5 çocuk babası Abuzer Bilgiç (35), “Ben 11 aydır burada çalışıyorum ve 4 aydır maaş alamıyorum, mağdur durumdayız. Eve gitmek için cebimizde beş kuruş para yok. Ben Manisa tarafında bekçiyim. Patrona söylüyorum ‘sigara alacak param bile yok’ diye, o da bana aynı durumda olduğunu söylüyor. Paran yoksa bu işi yapma. Ben, evime para gönderemiyorum. Üç aydır elektrik faturasını yatıramadım. Ben eve nasıl gideyim, evden nasıl para isteyebilirim. 1 Kasım’da iş durduruldu. ‘Mahkememiz şu gün’ diyerek sürekli ertelediler, 30 Kasım’da da kimseye haber vermeden çıkışımız verilmiş. Parası olan arkadaşlar gitti, parası olmayanlar benim gibi burada bekliyor. Yetkililer sesimizi duysun istiyoruz” diye konuştu.

“EVE DÖNECEK PARAMIZ YOK”

Tünel inşaatında 11 aydır çalıştığını ve parası olmadığı için evine dönemediğini ifade eden iki çocuk babası Adem Çalılık (42) ise, “Sabuncubeli Tünel inşaatında çalışıyorduk. Haberimiz olmadan toplu bir şekilde işten çıkarıldık. Buradan gidecek yol paramız yok, mağdur durumdayız. Buraya yakın yerde akrabası olanlar ayrıldı, ancak bizim yol paramız yok. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na ve Çalışma Bakanımız Faruk Çelik’e sesleniyoruz. Bizi burada bırakmasınlar, mağduriyetimizi gidersinler. Hiçbir şekilde eve gidecek imkanımız yok. Firma şantiyeden gitmemizi istiyor, Türkiye’nin farklı yerlerinden geldik ama eve gidecek paramız yok. Bankalarla icralık olduk. Çocuğumuza evimize para gönderemiyoruz” dedi.

SABUNCUBELİ TÜNELİNİ YAPAN ŞİRKET İFLASINI İSTEMİŞ

AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, 2 yıl önce yapımına başlanan ve Manisa- İzmir arasındaki yolculuk süresini 15 dakikaya indirecek Sabuncubeli Tüneli’nin yüklenici firması Koçoğlu İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin iflasını istediğini açıkladı.

Milletvekili Özdağ, mahkemeden gelecek kararın ardından Sabuncubeli Tünel inşaatının tekrar ihale açılacağını kaydetti. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Milletvekili Özdağ, şöyle dedi:

“Manisa- İzmir Sabuncubeli Tüneli ihalesi daha önce yap- işlet- devret modeli ile Koçoğlu firmasında kalmıştı. Bir banka ile anlaşarak kredi sağlayan bu firma, yaklaşık 1.5 yıldır çalışmalarına devam ediyordu. Fakat bir süre sonra oradaki toprağın yapısının zorluğu nedeniyle çalışmalarında biraz zorlandı. Şimdi ise firma, yani Koçoğlu İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, bu tüneli yapamayacağına inanarak iflasını istedi. Bununla ilgili de mahkemeye müracaat etti.”

Tünelde inşaatında taşeron firma çalışanı 175 kişinin üç aydır ücretlerini alamadığını söylediğini belirten Milletvekili Özdağ, “İşçi kardeşlerimiz tedirgin olmasınlar, müsterih olsunlar. Eğer bir ödeme sıkıntısı olursa devlet bu konuda her türlü önlemi alır” dedi. Koçoğlu firmasının banka kredisinin bir kısmının açık olduğunu belirten Selçuk Özdağ, “Eğer yeni bir ihale yapılmazsa ki yapılacak, eğer bu noktada bir gecikme olursa buradaki krediden mutlaka işçilerimizin alacaklarının ödenmesi için gayret sarf edeceğiz. Ama biran önce Karayolları Genel Müdürlüğümüz, Ulaştırma Bakanlığımız buranın ihalesini yapacak. İhaleyle beraber de tünelin istediğimiz tarihte hizmete açılmasını sağlamış olacağız” ifadelerine yer verdi.

Zete

Kaynak: http://zete.com/sabuncubeli-tunelinin...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0