Görüş Bildir
Haberler
Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf Romanının Özeti

Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf Romanının Özeti

Elif
28.06.2022 - 11:56

Sabahattin Ali'nin 1973 senesinde kaleme aldığı Kuyucaklı Yusuf, hemen herkes tarafından sevilen romanlardan biri. Romanda yer alan karakter, Türk edebiyatının en romantik karakterlerinden biri olarak görülüyor. Sabahattin Ali, Yusuf karakterini Aydın cezaevindeki arkadaşının başına gelen olaylardan esinlenerek oluşturmuştur. Bu roman, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 100 temel eserler listesinde yer alıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuyucaklı Yusuf Romanının Özeti

Kuyucaklı Yusuf Romanının Özeti

Köyün sevilen çocuklarından biri olan Yusuf, Aydın'a bağlı Kuyucak köyünde dünyaya gelmiştir. Tüm ailesi haydutlar tarafından öldürülmüştür. Kaymakam Selahattin Bey cinayetin yaşandığı eve girdiğinde ise Yusuf ile karşılaşır. Yusuf'un diğer çocuklardan farklı olmasından dolayı onu evlat edinir.

Selahattin Bey'in Muazzez adında bir kızı bulunur. Yusuf ile Muazzez kardeş gibi beraber büyürler. Yusuf, zekiliğiyle okulda dikkat çeken bir çocuktur. Ancak ailesinin öldürülmesinden oldukça etkilenmiştir. Bu nedenle Muazzez gibi okula devam edemez, yarıda bırakır. Selahattin Bey'in eşi olan Şahende Hanım ise Yusuf'a her ne kadar annelik yapsa da onu sevmez. Durmadan Yusuf'a kötü davranır.

Zaman geçtikçe Yusuf, Muazzez'den hoşlanmaya başlar. Muazzez'i kötü insanlardan ve özellikle annesi Şahende Hanım'dan korumaya çalışır. Muazzez ve Yusuf bir gün bayram yerine gezmeye gittiklerinde kasabanın ünlü hovardası Şakir, Muazzez'e laf atar. Yusuf, Şakir kötü bir şekilde döver. 

Şakir ise Yusuf'a karşı kinlenir ve Muazzez'i elde etmek için elinden geleni yapar. Bunun içinde bir plan yapar. Şakir'in babası, Muazzez'in babası ile kumar oynar ve onu yüklü bir miktarda borca sokar. Bu borcun karşılığında ise Muazzez'i ister. Kaymakam, borcunu ödeyemeyeceğinin farkında olunca teklifi kabul eder. Yusuf ise bakkaldan gider para alır ve Şakir'in babasına borcu öder. Ancak Muazzez'in bu seferde bakkal ile evlenmesi gerekir.

Halen daha gözü Muazzez'de olan Şakir, düğün zamanı bakkalı öldürür. Fakat ailesi çok güçlü ve zengin olduğu için ceza almaz. Şakir'in ailesi,  Muazzez'i vermeleri için kaymakama baskı yapar. Yusuf ise aşkının platonik olduğunu düşündüğü zamanda Muazzez'in ondan hoşlandığı öğrenir. Bunu öğrenen Şahende Hanım, kızının Yusuf'la evlenmesine izin vermez. Onu Şakir'le buluşturmaya çalışırken Yusuf ve Muazzez komşu köye kaçarlar.

Kaymakam, Yusuf ve Muazzez'in birlikte olmasına çok sevinir. Yusuf'a bir iş ve ev kurar. Fakat kaymakam ölünce Şahende ve Şakir, mutlu çiftin aralarını bozmak için her şeyi yapar. Göreve gelen yeni kaymakam da ikisinin oyuncağı olur. Yusuf'u gezici köyün tahsildarlığına getirirler.

Şahende Hanım ise her akşam evinde alkollü eğlenceler yaparak gününü gün eder. Kızından da intikam almak için fuhuş yaptırır. Bu olaylar Yusuf'un kulağına gidince Muazzez'i görmeyi gider. Yusuf gördüklerinin karşısında Şahende, Şakir ve kaymakamı öldürür. Yaralanan Muazzez'i de alır köyden kaçar. Muazzez yolda ölünce onu gömer ve gözden kaybolur.

Kuyucaklı Yusuf'ta Yer Alan Karakterler

Kuyucaklı Yusuf'ta Yer Alan Karakterler
  • Yusuf

  • Muazzez

  • Şahende Hanım

  • Selahattin Bey

  • Kaymakamg

İlginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
84
31
23
15
13
12
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın