Görüş Bildir
Haberler
Rusya, 2029'da Ay'a İnsan Göndermeyi Planladığını Duyurdu

Rusya, 2029'da Ay'a İnsan Göndermeyi Planladığını Duyurdu

Onedio Medya
29.10.2015 - 20:35
İçeriğin Devamı Aşağıda

Roscosmos olarak da bilinen Rus Federal Uzay Ajansı, 2029’da Ay’a insanlı uzay uçuşu gerçekleştirmeyi planladığını duyurdu. 

RT News‘te yer alan habere göre söz konusu proje, uzay ajansının nihai amacı olan Ay’da sürekli bir uzay istasyonu oluşturma hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Geçtiğimiz gün, Moskova’daki bir uzay ve teknoloji konferansında konuşan Roscosmos Energia’nın başkanı Vladimir Solntsev, söz konusu görev için bir uzay aracı inşa etmeye başladıklarını ve bu aracın ilk uzay uçuşunun 2021’de gerçekleşmesinin planlandığını ifade etti.

Solntsev’e göre bu ilk uçuşun ardından planlanan şey uzay aracının 2023’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesi. Bunun ardından, 2025’te ise Rusya‘nın Ay’a uzay aracının insansız bir versiyonunu göndermesi, nihayet 2029’da ise aracın içindeki kozmonotlarla birlikte Ay’a iniş yapılması amaçlanıyor.

Diğer yandan, söz konusu projeye Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) da dahil olabileceği düşünülüyor. Zira, iki hafta önce BBC News‘te yer alan bir habere göre ESA’nın Rusya‘nın uzay ajansı Roscosmos’la Ay’ın güney kutbuna bir uzay aracının inişi için işbirliği yapmak amacıyla görüşmeler yürüttüğü belirtilmişti. Luna 27 olarak adlandırılan bu görevin, sonunda Ay yüzeyinden yeniden bir insanın yürümesiyle sonuçlanacak bir görev dizisinin öncülü olacağı tahmin ediliyor. 

ESA’nın Ay keşif ekibinin başındaki isim Bérengère Houdou, BBC News‘e yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Ay’da astronotlar bulundurmak konusunda çok istekliyiz. Ay’a nasıl geri gidileceğine dair geniş bir işbirliği için halihazırda uluslararası düzeyde devam etmekte olan birçok görüşmeler söz konusu.”

Ay kolonisi için Rusya ve Çin işbirliği

Ay kolonisi için Rusya ve Çin işbirliği

Rusya ve ESA’nın yanında, Dünya’nın uydusuna insan göndermeyi hedefleyen bir ülke daha var. Çin’in Ay Keşif Programı kapsamında ilk olarak 2007’de geliştirilen Chang’e projesiyle, bu ülke de önce Ay yörüngesine ardından da yüzeye bir dizi sonda göndermeyi hedefliyor. Çin’in en son sondası, Chang’e 3, 2013’te Ay yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştirmişti. Çin, bu sondaların nihayetinde 2020’lerin ortalarına doğru Ay’a bir insanlı inişin de önünü açmasını umuyor. Rusya, ayrıca Ay’ı kolonize etmek için Çin’le bir işbirliği yapabileceğini de açıklamıştı.

Soğuk Savaş dönemindeki uzay yarışının galibi ABD ise gözünü Mars’a dikmiş durumda. Amerikan uzay ajansı NASA, 2030’lu yıllarda Kızıl Gezegen’e insanlı uçuş gerçekleştirebilmeyi planlıyor. NASA’nın halihazırda Ay yüzeyine yeniden bir insanlı uçuş gerçekleştirmek gibi bir planı bulunmuyor.

Bon Pur Loryan ve Sputnik News

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
13
11
10
7
6
0