Görüş Bildir
Haberler
Rosetta 6.5 Milyar Kilometrelik Yolculuğun Ardından Kuyruklu Yıldızın Yörüngesine Girdi

Rosetta 6.5 Milyar Kilometrelik Yolculuğun Ardından Kuyruklu Yıldızın Yörüngesine Girdi

Ulaş
06.08.2014 - 18:42 Son Güncelleme: 06.08.2014 - 22:51
İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Rosetta uzay aracı, 10 yıl süren 6.5 milyar kilometrelik yolculuğun ardından takip ettiği kuyrukluyıldızın yörüngesine girdi.

Rosetta uzay aracı, 10 yıllık takibin ardından bugün 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının yörüngesine girdi. Uydu, TSİ 11.00'da başlayan manevra hareketiyle kuyrukluyıldızın 100 km ötesinde konumlandı.

Dünya'dan şu anda 450 milyon kilometre mesafede bulunan 67P/Churyumov-Gerasimenko ile ilerleyen tek vücut haline gelen Rosetta, Kasım ayında gök cismi üzerine inecek ve araştırma robotu Philae'yi bırakacak.

ESA'nın web sayfasından canlı yayınlanan manevra sürecinin ardından, Rosetta Uçuş Direktörü Andrea Accomazzo, '10 yıllık gezegenlerarası uçuşun sonuna geldik' açıklamasını yaptı. Almanya'nın Darmstadt kentindeki yer kontrol merkezinde görev alan Rosetta operasyon müdürü Sylvian Lodiot ise 'kuyrukluyıldıza ulaştıklarını' belirtti.

Sıra Philae'de

Rosetta, bir turu birkaç gün içinde tamamlayacağı yörünge hareketi esnasında, 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun yüzeyini inceleyerek iniş için en ideal noktayı belirlemeye çalışacak.

Uydunun gövdesindeki keşif aracı Philae, Kasım ayında gök cismi üzerinde ölçümlere başlayacak ve 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun kimyasal-fiziksel yapısını ortaya çıkaracak.

1.7 milyar dolarlık bir projenin ürünü olan Rosetta, Mart 2004'te ateşlenmişti. Uydu, aslında bir yıl öncesinde ateşlenecek ve 46/PWirtanen adındaki başka bir kuyrukluyıldızı takip edecekti. Ancak ateşleme roketinde yaşanan teknik arıza, projenin bir yıl ertelenmesine ve hedefin değişmesine neden oldu.

Rosetta, adını Mısır hiyerogliflerini deşifre eden ilk bilim insanı olan Rosetta Stone'da alırken, Philae ismi de Nil Nehri'nde keşfedilen bir dikilitaştan geliyor.

Rosetta, Jüpiter'in yörüngesinden çıktıktan sonra asteroidler Steins ve Lutetia'yı gözlemlemiş ve 2011'de üç yıllık 'kış uykusuna' yatmıştı. Uzay aracı, Ocak 2014'te tekrar canlandı ve hedefinin peşine düştü.

67P/Churyumov-Gerasimenko yörüngesinde 2015'in sonuna kadar kalacak olan Rosetta, kuyrukluyıldızlar hakkında birçok yeni bilgi sağlayacağı gibi, Güneş Sistemi'nin geçmişi ve oluşumuna ait yeni bilgiler elde edecek.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/tar...

Rosetta Kuyruklu Yıldızın Yörüngesinde

Uzayda 10 yılı bulan bir yolculuğun ardından Avrupa Uzay Ajansı'nın Rosetta uzay aracı, ilk kez bir kuyruklu yıldızla biraraya geldi.

Rosetta, bu buzlu uzay cisimlerinin etrafında yörüngeye giren ilk insan yapımı araç oldu.

Yörüngeye giren Rosetta'nın, bu kuyruklu yıldızın yüzeyini haritalaması planlanıyor.

Bu videoda kullanılan görüntüler, Rosetta'nın kuyruklu yıldıza 1 Ağustos'ta 1000 km uzaklıktayken çekmeye başladığı ve 6 Ağustos'ta 100 km kadar yaklaşmasına kadar devam eden süreci gösteriyor.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/multimedy...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
2
0
0
0
0