Görüş Bildir
Haberler
Refet Gürkaynak "Yerli ve Milli Kriz" Dedi: Dolar ve Enflasyon Düşer mi?

Refet Gürkaynak "Yerli ve Milli Kriz" Dedi: Dolar ve Enflasyon Düşer mi?

Bilkent Üniversitesi Ekonomi Profesörü Refet Gürkaynak Youtube kanalında yayınladığı bir video ile son dönemde faiz indirimi, kur artışı, enflasyon yükselişi konularında neler olduğunu anlattı. Bunların yanında yakın dönemde neler olabileceğini, kurun nereye yükseleceğini, insan davranışlarını ve bu krizin nasıl atlatılabileceğinden de bahsetti.

Prof. Dr. Refet Gürkaynak, bu durum için 'yerli ve milli kriz' ifadesini kullandı. 

Öncelikle durumun iktisatçılar için ilginç olmadığını ilginç olan kısmın ise bunun neden yapıldığını anlamak olduğunu belirtti.

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=a7uxc...
İçeriğin Devamı Aşağıda

"Faiz sebep, enflasyon sonuç" mu?

"Faiz sebep, enflasyon sonuç" mu?

Gürkaynak videoda kur zıplaması kısmının halen içinde olduğumuzu akabinde enflasyon zıplaması durumun ise henüz tam anlamıyla yaşanmadığını aktardı.

Bu politikanın neden izlendiğine dair ise sonucu anlamanın neden böyle bir politika uygulandığını anlamaktan daha kolay olduğundan bahsetti. 

Örnek olarak, 'faiz sebep, enflasyon sonuç' söylemine 'savaşan bir ülkenin toprak kaybetmesinde ordunun sebep gösterilmesi ve lağvedilmesi gibi durum sonrası dış saldırılara karşı savunmasız kalınmasını' anlattı.

Merkez Bankası'nın görevleri

Merkez Bankası'nın görevleri

Paranın 3 özelliğinden bahsedilen videoda bu özelliklerin mal ve hizmet satın alabilme, muhasebesel değer ve değer kurma aracı olmasına değinilirken, parayı para yapanın ise arkasında bir devlet ve merkez bankası olmasına değinildi. 

Merkez Bankası'nın son dönemde be değeri koruyamamasına değinen Gürkaynak, son dönem sokak röportajlarının ünlü 'telefonunu göster dayısının' da cüzdanında döviz olabileceğini tahmin ettiğini paranın değerinin korunamaması sonrasında yurt içinde mevduatların %63'nün dövizde olduğunu anlattı.

Faiz düşüyor mu?

Faiz düşüyor mu?

Merkez Bankası'nın yüzde 14'e indirdiği politika faizinin, devletin borçlanmasında Hazine 2 yıllık bono faizlerini yüzde 22,5'a çıkardığını, bu ortamda bu sonucun sadece yabancılara yaradığını belirterek hafta sonu alış veriş için Türkiye'ye gelen Bulgar ve Yunan turistlere değindi.

Türkiye'nin Çin olmasının da mümkün olmadığını bunun bu şekilde olmaması gerektiğini, Venezuela olma konusundaki endişelerin de yersiz olduğuna değindi.

Cari fazla verilir mi?

Cari fazla verilir mi?

Cari fazla için faiz indirimi yapılması ve kurdaki yükselişin hedeflenmesi konusunda da Türkiye'nin cari fazlayı sadece kriz dönemlerinde verdiğine değinen Gürkaynak, bu durumdan çıkış yolları için 2001 krizi sonrası uygulanan politikalara ve programa işaret etti.

İşte Refet Gürkaynak'ın 'TCMB faiz indirip kur ve fiyatlar artarken olanlar, olabilecekler ve yapılabilecekler' videosu...

Refet Gürkaynak: TCMB faiz indirip kur ve fiyatlar artarken olanlar, olabilecekler, yapılabilecekler

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
3
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
negerekvar

Mükkemmel anlatmış. Gerçekten herkes dinlemeli.

Ünal Akbaş

Tamamen kin kusma üzerine bir konuşma....