Görüş Bildir
Haberler
Popüler Olmak İsteyen Yazar Adayına Öneriler

Popüler Olmak İsteyen Yazar Adayına Öneriler

Onedio Medya
29.07.2014 - 13:23 Son Güncelleme: 29.07.2014 - 14:44

İşte Feyza Hepçilingirler‘in Evrensel Gazetesi Kitap eki için hazırladığı yazı dizisinin ilk bölümü...

Herkesin popüler olmak istediği bir ortamda, roman yazarak popüler olmak sanıldığı kadar zor değildir. Yeter ki yolu bilinsin. Aşağıda sıralayacağım koşullara uyulduğunda bu şans, % 87, 73 oranında yakalanabilir.(Oranın düşük ve küsuratlı tutulması, umarım önerilerin ne kadar ince hesaplar üzerine oturtulduğunu kanıtlamaya yeter.)

• Yazdığınız her tümceyi döne döne okuyun, yeniden okuyun. Daha güzel söylemek için değil, basitleştirmek için. Halk öyle karışık, dolaşık işlerden anlamaz. Ancak anlamadığının yüzüne vurulmasından da pek hoşlanmaz. İşte dikkat gösterilmesi gereken incelikli nokta burasıdır. Alabildiğine basitleştirin; ama kimi acemi popüler romancılarımızın yaptığı gibi, halk anlasın diye basitleştirdiğinizi söylemeye kalkmayın. Bu halkın ne yapacağı belli olmaz. Alınacağı tutarsa kitabınızı bir daha almaz. Siz de popüler olacağım derken edebiyatçı olur kalırsınız. Unutmayın, popüler olmanın ilk koşullarından biri budur:. Basitleştirmek. Alabildiğine. Aptallar da anlasın diye. Hatta, sizin dışınızdaki herkesi aptal saymanızın da ciddi bir sakıncası yoktur. Bütün o aptal kalabalığın kolayca anlayabileceği bir dille yazmanın nimetlerini zaten daha ilk romanınızda görecek, bana fazlasıyla hak vereceksiniz.

• Genç olun. Zihinsel değil, bedensel gençlikten söz ediyoruz. Zihinsel gençlik, şu anda eğildiğimiz konunun tümüyle dışında. Bundan budalalığınızın tercih nedeni olduğu sonucuna ulaşmakta acele etmeyin. Çok boyutlu düşünebilme becerisine sahip bir zekâya olan gereksinmeniz üzerinde ayrıca durulacak. Yeri geldiğinde. Şimdi ilk madde olarak bedensel gençlikten söz edelim. Genç, güzel / yakışıklı görünmeniz şart. Gazetelerde yayımlanacak iç gıdıklayıcı pozlarınız için de, televizyonlara çıktığınızda karşı cinsin gönlünü fethetmek için de iyi görüntü vermek zorundasınız. İnce, zayıf, sportmen, zarif, yakışıklı, film yıldızı gibi olun. Unutmayın ki yaşını başını almış roman yazarlarına görüş almak için başvurulsa da kimse onların sarkmış gıdılarını, morarmış göz altlarını, kırışıklıklarını, buruşukluklarını görmeye can atıyor değildir. Roman yazmak ile yakışıklılık arasında neden bir ilişki olduğu konusunda ise düşünmeyin bile. Vardır. “AB’ye girme sürecindeki Türkiye’de” güzellik ve yakışıklılık her zamankinden daha çok önem kazanmıştır. Kısa boylu, kısa bacaklı, tıknaz, göbekli, esmer, kıllı ve sakallı kalarak temsilcisi olduğunuz toplumu AB standartlarının dışına düşürmeye ne hakkınız var? Erkekseniz entel sakalı bıyığı bırakabilirsiniz; ama daha iyisi, Avrupalılar gibi, sakalsız bıyıksız, temiz yüzlü olun. Kadınsanız seksi olun. Nasıl seksi olunacağı konusunda bir fikriniz yoksa televizyonlarımızda gündüz kuşağında yayımlanan kadın programlarını ya da daha iyisi her kanalda hemen her gün yayımlanan televole programlarını sürekli izleyin. Bu programlarla da seksi olamadıysanız sakın üzülmeyin. Uzun süre izlediğiniz için tiryakisi olacağınız televole programları sayesinde belki de yazmaktan vazgeçecek, popüler olmak için çok daha kolay yollar bulunduğunu fark edip onları denemeye karar vererek haftalarca, aylarca bilgisayar başında pineklemekten kurtulacaksınız.

• Kitap okurunun ezici çoğunluğu kadınlardan oluşmaktadır. Bu gerçeği asla unutmayın ve hep kadınlar üzerine çalışın. Ayrıca erkekler zaten doğuştan her şeyi bildikleri için okumaya, hele hele roman okumaya hiç meraklı değillerdir. Futbol ya da siyasetle erkek okurun kalbini fethetmek olasıdır; ancak bunlardan daha kestirme yol, elbette cinselliği kurcalamaktır. Demek ki erkeklere seslenebilmenin yolu da kadınları anlatmaktan geçer. Şimdiye kadar hiçbir erkeğin kadın ruhundan anladığı saptanmamıştır; ama bu sizi durdurmasın. Ne yapın yapın kadın ruhundan anlıyor olduğunuz söylentisini yaygınlaştırın. Buna kendiniz inanmıyor olsanız da kadın ruhunun en derinlerindeki gizleri çözmüş biri gibi davranmanızın sakıncası olmaz. Aslında kadınlar gerçekten çözülecek gizleri olup olmadığından bile pek emin değildirler. Siz var olduğunu söylerseniz size, sizden bile daha çabuk inanacaklarından emin olabilirsiniz.

Edebiyat Haber

Kaynak: http://www.edebiyathaber.net/populer-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın