Görüş Bildir
Haberler
Platon (Eflatun) Kimdir? Platun'un Hayatı ve Ölümü...

Platon (Eflatun) Kimdir? Platun'un Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
05.11.2021 - 11:24

Platon ya da diğer adıyla Eflatun, Batı felsefesinin temelini oluşturan ve Atina'da Akademi'yi kuran Yunan filozoftur. Platon'un diyaloglarının çoğu eski öğretmeni Sokrates'i ana karakter olarak öne çıkarır. Sokrates'in felsefeleri hakkında bilinenlerin çoğu Platon'un diyaloglarından geliyor. Platon'un hayatına dair merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz. Platon kimdir? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Atina filozofu Platon (M.Ö.428-347), Eski Yunan dünyasının ve Batı düşünce tarihinin en önemli figürlerinden biridir. Yunan filozof Platon, antik felsefenin en büyük okullarından biri olan Atina'da Akademi'yi kurdu. İşte Eflatun'un hayatı...

Platon Kimdir?

Platon Kimdir?

Hayatı

Platon, MÖ 428 civarında, Perikles'in Altın Çağı'nın son yıllarında doğdu. Tarihçiler Platon'un çocukluğu hakkında çok şey bilmese de, zengin bir aileden geldiğini ve muhtemelen iki erkek kardeşi ve bir kız kardeşi olduğunu biliyorlar. Babası Ariston çocukken öldü. Annesi Perictione, politikacı Pyrilampes'i yeniden evlendi. 

Platon en iyi Yunan öğretmenleri tarafından müzik, jimnastik, matematik, dilbilgisi ve felsefe gibi çeşitli konularda eğitildi.

Peleponezya Savaşı

Platon'un gençlik yıllarının çoğu Atina ile Sparta arasındaki Peloponez Savaşı'ndan etkilendi. Savaş şüphesiz hayatını ve felsefesini de etkiledi.

Sokrates ve Platon

Platon büyüdükçe akademisyenlere ve felsefeye daha fazla ilgi duymaya başladı. Ünlü filozof Sokrates'in öğrencisi ve yakın takipçisi oldu. Sokrates, öğrencileriyle siyasetin ve yaşamın çeşitli yönleri hakkında sohbet ederdi. Sokrates öğretileri ve öğrenme tarzı Platon'un yazılarının köşe taşı oldu.

MÖ 399'da Sokrates, Atina liderleri tarafından gençleri yozlaştırdığı ve Atina tanrılarını tanımadığı için idam edildi. Platon Sokrates'in ölümünden sonra Atina'dan ayrıldı ve on iki yıl boyunca Akdeniz bölgesini dolaştı. Bu süre zarfında İtalya, Mısır ve Kuzey Afrika gibi yerleri ziyaret etti. Bilim, matematik ve felsefe dahil her türlü konuyu inceledi.

Platon'un Diyalogları

Platon'un Diyalogları

Platon Akdeniz'i dolaşırken yazmaya başladı. 'Diyalog' adı verilen ilginç bir tarzda yazdı. Diyalogda Platon, bir konuyu birbirleriyle sorular sorarak tartışacak birkaç karakter tanıtacaktı. Bu form, Platon'un bir argümanın çeşitli taraflarını keşfetmesine ve yeni fikirler sunmasına izin verdi.

Platon'un diyaloglarının çoğu eski öğretmeni Sokrates'i ana karakter olarak öne çıkardı. Sokrates'in felsefeleri hakkında bilinenlerin çoğu Platon'un diyaloglarından geliyor. Sokrates'in son günleri hakkında, Sokrates'in ölüme mahkum edilmeden önce kendini savunduğu 'Özür' de dahil olmak üzere dört diyalog yazdı.

Cumhuriyet

Platon'un en ünlü yazısı Cumhuriyet'tir. Birkaç karakter adaletin anlamını ve onun mutlulukla nasıl ilişkili olduğunu tartışır. Sokrates bir kez daha diyaloglardaki ana karakterdir ve adil ya da haksız olmanın birinin hayatını nasıl etkileyebileceğini tartışır. 

Akademi

Platon 40 yaşlarındayken Atina'ya döndü ve Akademi adlı bir okul kurdu. Platon ve diğer akademisyenler Akademi'de matematik, felsefe, biyoloji ve astronomi gibi dersler verdiler. Platon'un öğrencilerinden biri, yaklaşık 20 yıl Akademi'de okuyan ünlü bilim adamı ve filozof Aristotle oldu.

Ölümü

Platon M.Ö. 347 yılında Atina'da öldü. Bu ölüm hakkında çok şey bilinmiyor ama muhtemelen uykusunda öldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
8
6
6
6
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın