Görüş Bildir
Haberler
7 Maddede Tartışmalı Passolig Kart Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

7 Maddede Tartışmalı Passolig Kart Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Caner
17.04.2014 - 00:23 Son Güncelleme: 28.04.2022 - 11:38

20 Nisan Pazar günü Olimpiyat Stadı yine dev bir karşılaşmaya sahne olacak. Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanacak derbi müsabakası maçın büyüklüğünden çok Passolig kartın uygulamaya geçecek olmasıyla kendinden söz ettirecek gibi. Zira bu uygulamaya Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı, karşı gelmiş ve maça gitmeyeceğini açıklamıştı. Bu konuda taraftarlar ile futbol yöneticileri arasında bir görüş farklılığı olduğu bir gerçek. Dilerseniz Passolig kart uygulaması nedir, neden bu kadar gündem yaratmış durumda, hep birlikte buna bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1-Passolig Kart Nedir?

1-Passolig Kart Nedir?

Passolig kart, kağıt biletleri elektronik hale getiren, yeri geldiğinde anlaşmalı şehirlerdeki toplu taşıma araçlarında ulaşım kartı olarak kullanılabilen yeri geldiğinde de kredi kartı işlevli anlaşmalı mağazalarda da indirim fırsatından yararlanabileceğiniz akıllı bir karttır.

2-Passolig Kart Sistemi Nasıl Çalışacak ve Nerelerden Temin Edilebilecek?

2-Passolig Kart Sistemi Nasıl Çalışacak ve Nerelerden Temin Edilebilecek?

14 Nisandan itibaren maçlara girmek isteyen taraftarlar 'www.passolig.com.tr' internet sitesi veya özel satış noktalarından Passolig kartlarını temin edebilecek. Ödenecek olan 25 TL'lik vizeleme ücretinin ardından belirtilen adrese kurye aracığılıyla teslim edilebileceği gibi stadyum gişelerinden ve belirli PTT şubelerinden kartınıza ulaşmış olabileceksiniz. 

Ya sonra?

Kart sahibi olan taraftarlar ister bilet sitesi üzerinden, ister gişeden isterlerse de Türkiye genelindeki binlerce noktadan kartlarına maç biletini yükleyebilecek. Bileti yüklemenizin hemen ardından dilerseniz telefonunuza kısa mesaj olarak, dilerseniz de mail olarak maç bilgileri sistem tarafından size ulaştırılmış olacak.

3- Passolig Kartın Avantajları Nedir?

3- Passolig Kartın Avantajları Nedir?

Henüz uygulamaya geçmemiş olmasından dolayı kart hakkında bir takım soru işaretleri mevcut. Kartın çok kısa sürede ve henüz sezon bitmemişken uygulamaya konulmak istemesi kargaşayı da beraberinde getirdi. Kartın kağıt üzerindeki avantajlarına bir göz attığımızda stat kapılarında uzun bekleyişlerin son bulması bekleniyor. Öte yandan kredi kartı olarak kullanılabilecek olması, anlaşmalı şehirlerde toplu taşımada kullanılabilecek olması gibi durumlar da mevcut.

4-Peki ya Kartın Dezavantajları?

4-Peki ya Kartın Dezavantajları?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi kartın sezon bitmeden uygulamaya konulacak olması en büyük handikabı gibi duruyor. Çok kısa bir sürede maçlara alternatifsiz bir giriş yapılamayacak olmasından dolayı herkesin eli kolu bağlanmış durumda. Hatta öyle ki Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı pazar günü oynanacak olan derbiye gitmeme kararı aldı. Normal şartlarda derbi biletlerinin saatler içinde tükendiğini varsayacak olursak 3 günde ulaşılan 2500 e-bilet sayısı durumu net bir şekilde ortaya koyuyor. Her şey bir yana kişisel bilgilerin dijital ortama yansıyacak olması çok dile gelmese de tepkilerin önemli sebebi...

5- Her Klüp Bu Uygulamayı Kullanmak Zorunda mı?

5- Her Klüp Bu Uygulamayı Kullanmak Zorunda mı?

Maç başına 100.000 TL cezai işlemi ödemeyi göze alacak her klüp bu uygulamının dışında kalabilir. Bu da aslında yeni sistemin ne kadar da kararlı olduğunu gösteriyor, bir klüp dışında. Fenerbahçe ise sezonun geri kalanında içeride oynayacağı iki maç için 200.000 TL'yi şimdiden gözden çıkarmış durumda. Uzun zamandır üzerinde yoğunlaştıkları 'Taraftar Kart'ın tabiri caizse ekmeğini şimdi yiyecekler gibi. 2014-2015 sezonunda bilet ve kombine satışlarını yalnızca ‘Taraftar Kart’ sistemi üzerinden yapacak kulüp yaklaşık 20 milyon TL gelir sağlamayı hesaplıyor. Kendi veri bankasını oluşturacak Fenerbahçe sattığı her bileti ise federasyonun merkezi e-bilet sistemine girmek zorunda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6- Uygulamanın Avrupa'da Örnekleri Var mı?

6- Uygulamanın Avrupa'da Örnekleri Var mı?

2009 yılında İtalya'da Tessera del Tifoso adında bir akıllı kart sistemi yürürlüğe girmiş. Fakat günlerce süren eylemlerin ardından bu uygulama 2012 yılında kaldırıldı. Uygulamada hedeflenen tribün olaylarının azalmasıydı fakat bunda bu değişiklik olmadı. Tribünlerin de bu süre zarfında stadları doldurmaması olayların tuzu biberi oldu. Federasyon bu sebeplerden dolayı geri adımı attı ve kart projesine bir son verdi.

7-Tepkiler Konunun Hangi Kısmında Yoğunlaşıyor?

7-Tepkiler Konunun Hangi Kısmında Yoğunlaşıyor?

Normal şartlarda e-bilet göz önüne alındığında ultra özellikleri sayesinde çağı yakalamış gibi görünüyor. Peki ya kartın kullanılabilirliğin göz ardı edilmesinin ardında yatan gerçekler nedir? Sosyal, yazılı ve görsel medyada bu konunun ipuçlarını yakalamak mümkün. Konunun zamanlaması konusunda sitem eden de var, tamamen çıkar işi olduğunu söyleyen de. Yapılan eleştirilere baktığımız zaman oklar tamamen TFF ve ihalesini alan Aktif Bank'ın sahibi Ahmet Çalık'a dönmüş gibi görünüyor. Hayata geçirilecek olan uygulamanın bir zamanlama hatası mı yoksa bir çıkar ilişkisi mi olduğu muamma. Sosyal medyada ünlü isimlerin olaylara bakış açısını sizler için derledik. Bu çıkmaz nereye varır bilinmez fakat tek gerçek var ki eninde sonunda kazanan FUTBOL olsun...

https://twitter.com/zaferalgoz/status/456097132131655680

https://twitter.com/fatihportakal/status/456079085610205184

https://twitter.com/aysekesir/status/456055734653186049

https://twitter.com/feridun_duzagac/status/453977018598969344

https://twitter.com/forzabesiktas/status/456421122003578880

https://twitter.com/MSTanrikulu/status/456052431378743296

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
7
6
5
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın