Görüş Bildir
Haberler
Panama Belgeleri'nde İkinci Perde: Türkiye'den 684 İsim

Panama Belgeleri'nde İkinci Perde: Türkiye'den 684 İsim

Onedio Medya
09.05.2016 - 22:30 Son Güncelleme: 10.05.2016 - 12:05

Panama Belgeleri'nin, 200 binden fazla offshore hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı yayınlandı. Belgeler arasında Türkiye'den 684 kişinin ismi yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Belgelerin bulunduğu veri tabanına offshoreleaks.icij.org adresinden ulaşılabiliyor ve arama yapılabiliyor.

Panama Belgeleri bazı zenginlerin offshore hesaplarını kullanarak vergi sorumluluklarından kaçındığını göstermişti. 

Belgeler Panama merkezli avukatlık şirketi Mossack Fonseca'dan kimliği belirsiz bir kaynak tarafından sızdırılmıştı. Şirket herhangi bir yasa dışı faaliyette bulunmadığını savunuyor.

Belgeler artık kamuya açık

Geçen hafta şirket veritabanının kamuya açılmasını önlemek için mahkeme kararı aldırmıştı. Ancak belgeleri elinde bulunduran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu (ICIJ) kararı göz ardı etti.

Ülkelere göre arama yapılabilen kayıtlarda İngiltere'den 17 bin, Rusya'dan 11 bin, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 8 bin, ABD'den 6 bin, Fransa'dan 304, Almanya'dan 200 ve Türkiye'den 100 civarında şirketin bilgileri yer alıyor.

Kayıtlarda Türkiye'den 684 kişinin ismi yer alıyor

Kayıtlarda Türkiye'den 684 kişinin ismi yer alıyor

Kayıtlarda öne çıkan isim ve kuruluşlar şöyle:

Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı; Sabancı Holding’in eski yönetim kurulu başkanvekili ve Densa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Emre Zorlu ve Olgun Zorlu; Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Altınbaş ve İmam Altınbaş; Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Çarmıklı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Erol Çarmıklı ve M. Oğuz Çarmıklı; Galatasaray Spor Kulübü eski başkanı ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat; Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Gürmen Group Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür; Beşiktaş’ın eski başkanı ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ve Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan, listede öne çıkan isimlerden.

Tam liste için tıklayın

İçeriğin Devamı Aşağıda

Daha önce ortaya çıkan belgeler yüzlerce siyasetçi, yetkili, eski ve görevdeki ulusal liderler, ünlüler ve spor yıldızlarının gizli servetlerini ortaya çıkarmıştı.

Daha önce sızdırılan belgelerde, İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Arjantin lideri Mauricio Macri, Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi, ünlü aktör Jackie Chan ve İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın isimleri geçmişti.

İzlanda Başbakanı istifa etmek zorunda kaldı

İzlanda Başbakanı istifa etmek zorunda kaldı

İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson da belgelerin ilk bölümü açıklandıktan sonra istifa etmişti.

Mossack Fonseca şirketi kendilerine hiçbir suçlama yöneltilmediğini, yasa dışı bir iş yapmadıklarını ve bilgisayar korsanlığının kurbanı olduklarını savunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Offshore şirketleri

Offshore şirketleri

Offshore şirketleri yasa dışı değil ancak paranın geldiği yer ve sahiplerini saklamak, ayrıcı vergi ödememek için kullanılıyorlar.

11,5 milyon belgeden oluşan 2,6 terabaytlık veri tabanı ilk olarak geçen yıl Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung'a verilmişti.

Gazete belgeleri ICIJ'la paylaşmış, yüzlerce gazeteci de belgeler üzerinde çalışmış ve bilgiler geçen ay kamuoyuyla paylaşılmıştı.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
136
38
15
14
9
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
erdal dinçer

Koç, Zorlu ,Çalık, İnan Kıraç vs liste kabarık gençler.. garibim Beyaz yakalı da maaşınin %15 ni gelir vergisi verip kuyumcuyu geçsin. İçinde olmasak güzel ü... Devamını Gör

saffet evran

yaşama ülkede git n'apıyosan yap biz sana illa bu ülkede yaşa nolur yaşa demiyoruz istediğin yerde yaşayabilirsin madem beğenmiyorsun

John Rain

Yüzyıllardır milliyetçilik veya din üzerinden sömürü yapan elit bir sistem var dünyada. Belki de feodalizm hiç yok olmadı, feodal-elit sınıf kılıf değiştirip... Devamını Gör

Erhan Armada Ozsoy

[Görüşüne Tamamen Katılmakla Birlikte]Mevki ve Makamda iyi yerlere gelen adamlar GÜC' ünü korumak için ne gerekiyorsa yapar/yaptırır. yani boka bata bata ile... Devamını Gör

Doğa Uygar

Lan bu dünyada her sik sefillere kalkıyo. Ananı sikiyim kapitalizm dicem şimdi olmucak, bizde o düzen içinde kavrulup gidioz işte. Ama bişey dicem, adamların... Devamını Gör

vayarkadas

zorla alıyorlar :)