Görüş Bildir
Haberler
Özellikle Kadınların Göz Ardı Etmemesi Gereken 15 Kanser Belirtisi

Özellikle Kadınların Göz Ardı Etmemesi Gereken 15 Kanser Belirtisi

Penny
08.11.2019 - 07:45

Önemli olan vücudumuzu tanımak. Bu şekilde değişimleri daha net fark edebiliriz.

Kaynak: https://www.webmd.com/cancer/features...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Memedeki değişimler.

1. Memedeki değişimler.

Memedeki yumruların çoğu kanser belirtisi değildir, ancak yine de kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca bu değişiklikleri de doktorunuza bildirmelisiniz;

  • Meme etrafında çökükler ve büzülme

  • İçeri çökmüş meme ucu

  • Meme akıntısı

  • Meme ucunuzun veya derinizin kızarması veya pul pul dökülmesi

Belirtilerinizin nedenini bulmak için doktorunuz fiziksel bir muayene yapacak ve tıbbi geçmişiniz hakkında size sorular soracaktır. Ayrıca mamografi veya biyopsi gibi testler de gerekebilir.

Daha detaylı bilgi için;

2. Şişkinlik

NYU Langone Tıp Merkezi'nde onkolog olan Marleen Meyers'ın söylediğine göre kadınlar şişkinliğe yatkındır. Şişkinliğiniz 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat etmek gerekir. 

Zamanla düzelmezse, kilo kaybı veya kanama eşlik ederse, bir doktora görünün. Sürekli şişkinlik; meme, kolon, gastrointestinal, yumurtalık, pankreas veya uterin gibi kanser türlerinin belirtisi olabilir. Diğer semptomlara bağlı olarak, sorunun nedenini bulmak için bir pelvik muayenenin yanı sıra kan testleri, mamografi, kolonoskopi, BT taraması veya ultrason da dahil, bazı testlerden geçmeniz gerekebilir.

3. Adet dönemi dışında kanama

Regl dönemi dışında yaşanan kanamanın birçok sebebi olabilir. Her zaman kötü bir sebebe bağlı değildir. Yine de durumu doktorunuza danışın. Doktorunuz endometriyal kanseri (rahim içi kanseri) için kontrollerinizi yapmak isteyecektir.

4. Ciltteki değişiklikler

Vücudunuzda bulunan benlerin büyüklüğünde, biçiminde veya rengindeki bir değişimin cilt kanserinin belirtisi olabilir. Kapsamlı bir muayene ve belki bir biyopsi için doktorunuza danışın. Böyle bir durumda beklemeden doktora başvurmanız gerekir.

5. İdrarda veya dışkıda kan

Meyers: “Vücudunuzun normal olmayan bir bölümünde kanama oluyorsa, özellikle kanama bir veya iki günden fazla sürerse, doktorunuzla başvurun.'

Kanlı dışkı genellikle hemoroidden kaynaklıdır, ancak aynı zamanda kolon kanseri belirtisi de olabilir. NYU Langone'da ürolog olan Herbert Lepor, 'Kanlı idrar genellikle mesane veya böbrek kanserinin ilk belirtisidir.' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Lenf bezlerindeki değişiklikler

Lenf bezleri küçük, fasulye şeklinde bezlerdir. Bunlardaki çoğu değişiklik genel enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Ancak lösemi ve lenfoma gibi bazı kanserler de lenf bezlerinin şişmesine ve hassaslaşmasına neden olabilir.

Vücudunuzda bir ay veya daha fazla süren bir şişlik veya yumru varsa doktorunuzu görünmeniz gerekir.

7. Yutma güçlüğü

srv.onedio.com

Arada sırada yutmakta olan sorunlar endişelenecek şeyler değildir. Ancak sık sık, özellikle kusma veya kilo kaybı da olduğunda, doktorunuz sizi boğaz veya mide kanseri açısından kontrol etmek isteyebilir.

Endoskopi, boynunuzun, göğsünüzün ve karın bölgesinin BT taraması veya baryum röntgeni ile semptomlarınızı araştırılır.

8. Bunun için herhangi bir şey yapılmadığı halde kilo verme.

İnsanların çoğu ekstra kiloların sihirli bir şekilde gitmesini ister. Ancak beslenme veya egzersiz alışkanlıklarınızda herhangi bir değişiklik yapmadan 10 kilo veya daha fazla kaybetmek bir sorunu işaret edebilir.

Dr. Meyers, istenmeyen kilo kayıplarının her zaman kanser belirtisi olmadığını söylüyor. “Genellikle stres ya da tiroidiniz yüzünden ortaya çıkıyor ancak pankreas kanseri belirtisi olabilir.” diyor. Aynı zamanda kolon, mide ve akciğer kanserleri gibi başka kanser türlerini de işaret ediyor olabilir. 

Doktorunuz, PET veya CT taraması gibi kan testleri ve görüntüleme testleri dahil, bazı testler isteyebilir.

9. Mide ekşimesi

Çok fazla yemek, alkol veya stres ciddi mide yanmasına neden olabilir. Dr.Meyers, belirtilerinizin iyileşip iyileşmediğini görmek için yeme alışkanlıklarınızı bir veya iki hafta boyunca değiştirmenizi önerir. Bu yardımcı olmazsa, doktorunuzla konuşun. Geçmeyen veya daha da kötüye giden mide ekşimesi; mide, boğaz veya yumurtalık kanseri belirtisi olabilir. Ayrıca, uzun süreli mide ekşimesi yemek borunuzun iç kısmına zarar verebilir ve Barrett yemek borusu denilen bir duruma yol açabilir. Bu durum boğaz kanseri riskini arttırır.

10. Ağızdaki değişiklikler

10. Ağızdaki değişiklikler

Eğer sigara içiyorsanız ağzınızın içinde veya dudaklarınızda çıkan sarı, gri, beyaz veya kırmızı lekeleri inceleyin. Yaralı, iltihaplı ve ağrılı yaralar kanser işareti olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ateş

srv.onedio.com

Geçmeyen ve açıklanamayan ateş lösemi veya başka bir kan kanserini işaret ediyor olabilir. Doktorunuz tıbbi geçmişinizin ayrıntılarını öğrenmeli ve nedenini kontrol etmek için size fiziksel bir muayene yapmalıdır.

12. Yorgunluk

Bir çok kadın yorgun çünkü telaşlı bir yaşam sürüyorlar. Fakat geçmeyen aşırı yorgunluk normal değildir.

Yorgunluğunuz hiç düzelmezse veya dışkıdaki kan gibi başka semptomlarınız da varsa, doktorunuzla konuşun. Doktorunuz komple tıbbi geçmişinizi inceleyecek ve size kan tahlilleri yapacaktır.

13. Öksürük

srv.onedio.com

Öksürüklerin çoğu 3 ila 4 hafta içinde kendi başlarına geçer. Bundan daha uzun sürüyorsa, özellikle sigara içiyorsanız, nefes darlığı çekiyorsanız, tükürüğünüzde kan varsa mutlaka doktora gidin. Öksürük, akciğer kanserinin en sık görülen belirtisidir.

14. Ağrı

Kanserlerin çoğu ağrıya neden olmaz. Ancak devam eden ağrı kemik, beyin veya diğer kanserleri, özellikle yayılmış olanları işaret edebilir. Bir ay veya daha uzun süren, açıklanamayan ağrılarınız varsa mutlaka doktorunuza danışın.

15. Karın ağrısı ve depresyon

Nadirdir ancak karın ağrısı ve depresyon, pankreas kanseri belirtisi olabilir.Pankreas kanseri ailenizde daha önce görülmediyse endişelenmenize gerek yok. Yine de bir doktora başvurmanız daha iyi olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
8
7
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın