Görüş Bildir
Haberler
Orta Dünya'nın Karanlık Yüzü

Orta Dünya'nın Karanlık Yüzü

Mustafa Atakan
07.05.2015 - 18:26 Son Güncelleme: 12.05.2015 - 13:51

Mordor'a Hoşgeldiniz

Orta Dünya'nın Gölgelerde Kalmış Mekanları Hakkında Ufak Bilgiler

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Utumno (Udûn)

1. Utumno (Udûn)

Melkor'un ilk kalesi ve bir çok karanlık yaratığın türetildiği kaledir. Özellikle Melkor'un kendi safına katılan elfleri bu kalede orklara dönüştürdüğü ve ork ırkının ilk bu şekilde ortaya çıktığı bilinmesi gereken önemli bir bilgidir. Ayrıca güçlü bir Maia türü olan Balroglar da bu kalede üretilen bir çok canlıdan biridir.  (Ben Gizli Ateş’in bir hizmetkârıyım, Anor’un alevini kullananım. Geçemezsin. Kara ateş seni kurtaramaz, Udun’un alevi. Gölge’ye geri dön! Geçemezsin.)  Evet Gandalf Udun'un Alevi derken tam da bundan bahsediyordu. Ayrıca kelimenin anlamı Sindarin dilinde 'Cehennem' dir. Melkor mahkumiyet süresini doldurduktan sonra Udun'a bir daha dönmedi. Zaten kale Güçler Savaşı'nda neredeyse tamamen yıkılmıştır.

2. Angband

2. Angband

Melkor'un Utumno'dan sonraki 2. ve son krallığı. Melkorun hapis dönemlerinde Sauronun kontrolünde olan bir kaleydi. Sauron kontrolünde Orta Dünya'da ki kötülük bu kalede saklanmıştır ta ki Melkor geri gelene kadar. Melkor geri geldiğinde kaleyi güçlendirmiş ve Orta Dünya'ya yeniden karanlığı salmıştır. Öfke Savaşı'na kadar kale ayakta kalmış ve ele geçirilememiştir. Melkor'un yarattığı 3 tepeli volkanik bir dağ Angband'a doğal sur görevi görmektedir. Öfke Savaşı'nda sadece kale değil savaşın şiddetinden dolayı tüm Beleriand sulara gömülmüştür.

3. Mordor

3. Mordor

Elfçe karşılığı kara ülke olan Sauron'un yönetimindeki Orta Dünya'da bir bölge. Mordor hakkında anlatılabilecek yüzlerce detay var. En önemlilerinden bir tanesi. Güç Yüzüklerine hükmedecek Tek Yüzük Mordor'da bulunan Orodruin'de dövülmüştür.(Hüküm Dağı) Mordor Güney Kuzey ve Doğu'da bölgeyi koruyan doğal sur etkisi gören dağlarla çevrilidir. Hüküm Dağı yüzünden bölge toz ve kül kaplıdır. Havası soluyan kişinin ciğerlerine zarar verir. ( Orklar alışkın sever böyle şeyleri) Çok büyük bir alanı kaplar Gorgoroth Platosu Mordor'un girişinde bulunan Morannon ( Kara Kapılar) ve Udun (Bu başka Udun) 'dan Sonra Hüküm Dağı'na kadar olan bölgenin ismidir. Güney Mordor'da Nurn isminde bir bölge ve Nurn denizi bulunur. Mordor'un doğusu tamamen müttefikleri ile dolu olduğundan ülkenin tek açık tarafından girmek neredeyse imkansızdır. Sauron Dagorlad Savaş'ında yenildikten sonra uzun bir süreliğine Gondor hakimiyetinde kalmıştır. Sauron'un geri dönmesinden Kara Kapılar Savaşı'na kadar tekrar kötülük bölgeye hakim olmuştur.

4. Morannon ( Kara Kapılar)

4. Morannon ( Kara Kapılar)

Mordor'a girmenin en basit yolu. (Herkes için değil tabii) Tam gücüyle feth edilmesi neredeyse imkansızdır. Orduların giriş çıkışı ve önemli olaylar dışında kapı sürekli kapalı kalır ve her zaman kapıları gözleyecek gözcülerle doludur. Arkasında hazır bekleyen bir ordu vardır. Kapının arkası Udun önü Dagorlad'dır. (Kime göre önü)

5. Dagorlad

5. Dagorlad

Elfler ile İnsanların tüm gücüyle birleşip Sauron'a karşı koyduğu savaşın merkezi Dagorlad. Dagorlad üzerinde Dead Marshes(Ölü Bataklıklar) bulunur. Savaştan arta kalan cesetler bataklığın içinde çok az bozulmayla hala durmaktadır. Bataklık olduğu için pek kullanılmaz. Ancak Yüzük Tayfları bazen bölgede devriye gezerler. Sauron yüzüğü Dagorlad savaşında kaybetmiştir. Elf dilinde anlamı Savaş Ovasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Harad Rhun ve Khand

Mordor'un etrafını çevreleyen bölgeler. Bölgelerde Sauron'un hizmetinde olan insanlar yaşamaktadır. Verimli topraklar değillerdir ve uzun zaman Sauron'un boyunduruğu altında kalmışlardır.

7. Dol-Guldur

7. Dol-Guldur

Dagorlad Savaşı'ndan sonra Sauron'un Mordor'dan önce yerleştiği kaledir. Kuyutorman'ın güneyinde inşa edilmiş büyülü bir kaledir. Sürekli olarak kullanılan kale Kuyutorman elflerine zor yıllar yaşatmıştır. Sauron Mordor'a gittikten sonra bile kötülüğün hizmetinde askeri bir üs olarak kullanılmıştır. Sauron yok edildikten sonra kale kötülükten arındırılmıştır.

8. Gundabad

8. Gundabad

Dumanlı Dağlar'ın en kuzeyindeki dağ. Aslında cüce hakimiyeti ve cüce krallığına ev sahipliği yapan dağ kötülük tarafından ele geçirilmiş ve uzun süre kötülüğe hizmet etmiştir. Gundabad orkları ve wargları ile meşhurdur. Dağdan çıkan saldırı lejyonları sürekli Orta Dünya'nın kuzeyine kan ağlatmıştır. Ayrıca Dumanlı Dağlar'ın bir ucu Angmar diğer ucu Orthanc (Isengard) tır. Rivandell (Ayrık Vadi) dağın eteklerine kurulmuştur. Tek Yüzük bu dağlarda bulunmuştur. Ayrıca Moria Madenleri bu sıradağlar üzerindedir.

9. Carn Dûm (Angmar)

9. Carn Dûm (Angmar)

Angmar'ın Büyücü Kral'ı yada diğer adıyla Witch King. Sauron'un uzun süre sağ kolu olmuştur ve Nazgulların lideridir. Kuruluşu bilinmesede Cadı Kral tarafından kuzey kalesi olarak kullanılmıştır. Daha sonra Elf ordusunun saldırmasıyla kale düşmüş ve temizlenmiştir. Kalenin düşüşündne sonra yenilmesi beklenen Gundabad beklenenin aksine Angmar'dan sonra bile varlığını sürdürüp etkin bir güç olmuştur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
25
5
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
morgoth's sauron

sauronun miladı doldu loserlikte çağ atlamış bir maia ulan her girdiğin savaşı kaybettin be. Aslında sauron güçlü biri değil ne bileyim savaşçı kişiliği yok ... Devamını Gör

Dilek Psh

En sevdiğim konular :D

Mustafa Atakan

süper o zaman senin adına sevindim :D

Ser Can

çok güzel paylaşım olmuş kardeşim bi de ee iyilerin yani elflerin cücelerin insanların efsanevi şehirlerini anlatsan süper olur gerçi ben biliyorum da bilmey... Devamını Gör

Mustafa Atakan

boş zamanımda hazırlarım kardeşim tavsiyen için saol :D