Görüş Bildir
Haberler
Operet Sahnesi'nin Kapatılmasına Mimarlar Odası'ndan Tepki

Operet Sahnesi'nin Kapatılmasına Mimarlar Odası'ndan Tepki

Ulaş
12.08.2014 - 18:26

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Operet Sahnesi’ni kapatmasına, “kültür yapıları insanla yaşar”diyerek tepki gösterdi.

Bakanlığın keyfi karar aldığını söyleyen Candan, şöyle konuştu:

“Bütün kültür yapılarının yaşatılarak korunması önemlidir. Operet Sahnesi Ankara’nın yaşayan kültür mekanıdır. 1927-1930 yılları arasında Namazgah tepesinde Arif Hikmet Koyunluoğlu tarafından tasarlanmıştır, halkevi binasıolarak kentlilerle uzun yıllar buluşmuştur. Kültür Bakanlığı’na tarihi dokuya verilen zararın uzmanlar tarafından rapor edilip edilmediğini resmi yazıile sorduk. Konunun uzmanı kişilerce hazırlanmış raporların tarafımıza iletilmesini istedik. “Tarihi dokuya zarar” şeklinde bir karar bakanlık tarafından sanata düşmanca takınılan tavrın bahanesinden başka bir şey olamaz. Böyle bir doku zararı varsa ancak uzmanlar tarafından karar verilir ve gerekiyorsa güçlendirmesi yapılır. Tarihi mekanlar kapatılarak değil, restore edilerek, kültürel mirasa sahip çıkma fikri toplumla buluşturularak,korunur. Mekan, o mekanı yaşattığınızda yaşar, mekan insanla yaşar.”

Candan Ankara’nın kültürel mekanlarının ve kültürel mirasının yok edilmek istendiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Halka açacağız söyleminin arkasına gizlenerek, korunması gereken sit alanlarını, kültürel mekanlarıacımasızca ranta açan zihniyet halka ait bir değeri halka kapatamaz. Böyle bir tutum kabul edilemez. Tarihi yapı diyerek halka kapatılan yapıörneği dünya üzerinde yok. Kültür Bakanlığı’nın görevi yapıyı ve tarihi ve kültürel mekanları korumaktır , halka kapatmak değil.” 

  • ZETE
Kaynak: http://zete.com/operet-sahnesinin-kap...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0