Görüş Bildir
Haberler
Onlar da Domuz Eti Yemiyormuş: Yahudiler Hakkında Fazla Bilinmeyen Bu Bilgilere Çok Şaşıracaksınız

Onlar da Domuz Eti Yemiyormuş: Yahudiler Hakkında Fazla Bilinmeyen Bu Bilgilere Çok Şaşıracaksınız

27.08.2022 - 07:49

Yahudilik, günümüzde varlığını sürdüren tek Tanrılı dinlerin en eskisi. Dünyada az sayıda insanın bu dine inanması ve kendi içlerinde birçok noktanın kapalı tutulmasından dolayı Yahudilik, pek fazla bilinmiyor. Dünyanın en dindar toplumu olan Yahudiler hakkında fazla bilinmeyen şaşırtıcı olan bazı bilgileri gerçekleri sizin için araştırdık. İşte o bilgiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Üstün ırk

Üstün ırk

Bazı Yahudiler, Tanrı'nın yalnızca onlarla sözleşme yaptığı için kendilerini seçilmiş üstün ırk olarak görüyor. Sadece Yahudilerin yaşamaya hakkı olduğunu düşünenler bile var. Dünya üzerindeki bütün malların Yahudilerin hakkı olduğuna ve başkasının elindeki bir malın ise o kişi tarafından gasp edildiğine inanıyorlar. Bir Yahudi inancına göre, yeryüzünde iki tür canlı var: insanlar ve hayvanlar. Yahudiler kendilerini insan olarak, Yahudi olmayan herkesi ise hayvan olarak görüyor. Yahudilere göre Tanrı, önce Yahudileri sonra da onlara hizmet etmesi için insan kılığındaki hayvanları yarattı. Yahudi olmayan kişiye 'goy', topluluğa ise 'goyim' diyorlar. İbranicede 'goyim' sığır anlamına geliyor. Başka bir Yahudi inancına göre ise manevi anlamda kurtuluşa erebilmek için Yahudi olmak gerekmiyor. Önemli olan Tanrı'nın varlığına inanmak, tüm insanların sorumlu olduğu ahlaki kurallar olan Nuh’un Evrensel Yasaları'na uymak yeterli oluyor.

"Şalom aleyhem, şalom aleyke."

"Şalom aleyhem, şalom aleyke."

Yahudilik ile Müslümanlık arasında bazı benzerlikler de bulunuyor. Yahudiler 'Şalom aleyhem, şalom aleyke.' diye selam veriyorlar. Namaza benzeyen hareketlerle ibadet ediyorlar. Benzer bir şekilde abdest de alıyorlar. Uyanır uyanmaz ve yemek yemeden önce ellerini yıkıyorlar ve bir dua okuyorlar. Yahudiler sabah, öğle ve akşam üç vakit dua ediyorlar. Barechu adı verilen tıpkı ezan gibi ibadete çağrıları bulunuyor. Hem kadın hem erkek; hangi dine mensup olurlarsa olsunlar sinagoglara girerken diz, dirsek, köprücük kemikleri ve başlarını kapatmaları zorunlu. Erkekler, dua ederken başlarına büyük beyaz bir örtü örtüyor.

Helal-Haram

Helal-Haram

Yahudilikte de Müslümanlıkta olduğu gibi helal ve haram anlayışı bulunuyor. Helal olan yiyeceklere 'kosher' deniyor. Domuz eti onlarda da kesinlikle yasak. Sadece çift tırnaklı ve geviş getiren hayvanlar yenilebiliyor. Tavşan ve deve eti ise yenmiyor. Deniz ürünleri arasında sadece pullu ve yüzgeçli olan canlıları yiyebiliyorlar. Bir etin tamamen helal olması için 'şohet' adı verilen kişiler tarafından kesilmesi gerekiyor. Şohetler, tek darbede hayvanı öldürmek için eğitiliyorlar. Şehita adı verilen özel bu teknik, iki saniye içerisinde şuur kaybına neden olduğu için en az acı veren yöntem olarak biliniyor. Şarap bir Yahudi tarafından üretilmişse helal sayılıyor.

Et ve süt ürünleri

Et ve süt ürünleri

Yahudi inancına göre et ve süt ürünlerinin birlikte tüketilmesi yasak. Örneğin kahvaltıda peynir yeniyorsa salam ve sucuk yenmiyor. Et ve süt tüketimleri arasında en az altı saatlik bir sürenin geçmesi gerekiyor. Bazı Yahudiler, buzdolaplarında et ve süt ürünlerini ayrı raflara yerleştiriyor ve bu ürünler için farklı tabak ve tencereler kullanıyorlar. Hatta kullandıkları bulaşık süngerlerini bile ayırıyorlar.

Şabat

Şabat

Yahudilerin en önemli günü, ibadet ve dinlenme günü olarak kabul edilen cumartesi. Yahudilere göre haftanın ilk günü pazar, son günü ise cumartesi olarak kabul edilir. Şabat, cuma günü günbatımında başlar; cumartesi gün batımına kadar sürer. Kutsal kitapları Tevrat'a göre ise o gün çalışmak yasak. Ateş yakmak, temizlik yapmak, yemek pişirmek gibi fiziki çaba gerektiren 39 farklı iş de yasaklanır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Harediler

Harediler

Ortodoks Yahudi olan Harediler, farklı yaşam tarzına sahip. Onlar, hayatları boyunca çalışmıyorlar. Kendilerini Tevrat’a adıyorlar ve yetişkin erkeklerin çoğu, bütün gün Torah çalışması yapıyor. Devlet, onlara hayatlarını sürdürebilmeleri için para veriyor ve hayır kurumlarından destek sağlıyor. Ayrıca askerlikten muaf tutuluyorlar.

Fısıh Bayramı

Fısıh Bayramı

Fısıh Bayramı yani diğer adıyla hamursuz bayram. Dindar olsun veya olmasın Yahudilerin %78’i bu bayrama katılıyor. Her yıl nisan ayında 7-8 gün süren bu bayramda bütün mayalı yiyecekler yasak. Bayramdan bir gün önce bütün ekmekler bir törenle yakılıyor. Matza adı verilen özel mayasız ekmekler tüketiliyor. Fısıh Bayramı’nda yemek pişirmek için mutfağın da kosher hâle getirilmesi yani maya kalıntılarından arındırılması gerekiyor. Daha önce mayalı yiyeceklerin temas ettiği her yer, kaynar suyla bekletilerek iyice temizleniyor. Bunu yapmak çok zor olduğu için bazı Yahudiler, bayram boyunca mutfaklarındaki tüm yüzeyleri alüminyum folyo ile kaplıyor. Bazı Yahudilerin ise sadece Fısıh Bayramı’nda kullandığı başka mutfağı bulunuyor. Evlerin çoğunda sadece bu bayramda kullanılan mayayla hiç temas etmemiş mutfak gereçleri bulunuyor.

Üçgen ve tek göz

Üçgen ve tek göz

Yahudilerin en ünlü sembolleri, üçgen ve tek göz olarak bilinir. Yahudilere göre bu sembol, Tanrı’nın her an insanı izlediğini anlatıyor ve burası Yahudilerin yeri anlamına geliyor. Ayrıca diğer Yahudilerle sembolik bir işaretleşme olarak kullanılıyor. Bu semboller, dolar üzerinde de bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
7
4
4
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cem Erdogan

Dedikleriniz dogruluk payı var Rasim Bey, fakat bazı ortamlar entellektuel kapasitenizi gostermek icin bazen uygun olmayabiliyor. Burası eglenceli ve bilgili... Devamını Gör

Mustafa Öztürk

cem bey sagyılar sunma geregi duydum size

kenan öz

ruhi çenet videosu izleyip haber yapmışlar. videodan farklı bilgi yok.