Görüş Bildir
Haberler
Omicron Varyantı Belirtileri Neler, Kaç Günde Geçer? Omicron İle Grip Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Omicron Varyantı Belirtileri Neler, Kaç Günde Geçer? Omicron İle Grip Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Omicron varyantı başta ülkemiz olmak üzere birçok ülkeyi tehdit etmeye devam ediyor. Omicron varyantı vaka sayılarında inanılmaz bir yükselme yaşattı. Koronavirüsün mutasyon geçirmiş hallerinden biri olan omicron varyantının belirtileri vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Delta varyatına göre daha hızlı bulaşıcılık oranı olan omicronun belirtileri ile gribin arasındaki farkın ne olduğu merak ediliyor. Peki omicron varyantı belirtileri neler, kaç günde geçer? Omicron ile grip arasındaki fark nasıl anlaşılır? İşte tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapılan aşı çalışmalarına ve hızlı bir şekilde aşılanmalara rağmen koronavirüsün etkileri bir türlü ortadan kalkmıyor. Her yıl yeni bir varyant çeşidiyle karşımıza çıkan virüse bir yenisi daha eklendi: ''Omicron varyantı''… Dünya Sağlık Örgütü; 26 Kasım tarihinde bu virüsü, endişe verici varyant sınıfına sokarken bu durum yeni bir tedirginliğe neden oldu. Omicron kelimesi geçtiğimiz gün itibarıyla milyonların merak konusu haline geldi. Koronavirüs salgını sürecinde Dünya Sağlık Örgütü yeni bir terimi dünya gündemine soktu. Güney Afrika bölgesinde rastlanan bu varyantın oldukça tehlikeli olduğu iddia ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamaya göre Omicron varyantına Türkiye’de rastlandı. Koca’nın verdiği haber neticesinde ise vatandaşlar endişeye kapıldı. Peki, Omicron varyantı belirtileri neler, kaç günde geçer? Omicron ile grip arasındaki fark nasıl anlaşılır?

Omicron Varyantı İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Omicron Varyantı İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Omicron varyantı ilk olarak Güney Afrika'da ortaya çıkmış ve dünya genelinde hızla yayılmaya başlamıştır. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı, 12 Aralık 2021 tarihinde Omicron varyantı ile enfekte vakaların tespit edildiğini açıklamıştır. Sağlık Bakanlığı'nın 25 Aralık 2021'de yaptığı açıklama göre ise kalabalık illerdeki vakaların %10'undan fazlasını Omicron varyantı oluşturmaktadır.

Omicron Varyantı Belirtileri Nelerdir?

Omicron Varyantı Belirtileri Nelerdir?

Bilim insanları Omicron'un koku ve tat kaybına yol açmadığı yönünde bazı işaretlerin olduğunu, ama kesin sonuca varmak için henüz çok erken olduğu belirtiliyorlar. Yapılan incelemeler sonrasında Omicron varyantı tespit edilenlerin yüzde 83'ünde öksürük, yüzde 78'inde burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı tespit edilirken, yüzde 74'ünde ise halsizlik görüldü.

Omicron varyantının şimdiye kadar belirlenen en belirginin semptomları:

  • Burun akıntısı

  • Baş ağrısı

  • Yorgunluk

  • Hapşırma

  • Boğaz ağrısı

  • Eklem ağrıları

Omicron Varyantında Endişe Veren Belirtiler Hangileri?

Omicron Varyantında Endişe Veren Belirtiler Hangileri?

İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) aşağıdaki semptomlara dikkat edilmesini öneriyor:

  • Birden devamlı öksürük

  • Yüksek ateş

  • Koku ve tat kaybı

Omicron İle Grip Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Omicron İle Grip Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Omicron Varyantı Kaç Günde Geçer?

Omicron Varyantı Kaç Günde Geçer?

Koronavirüsün veya varyantlarının  kaç günde geçeceğine dair net bir süre belirtmek mümkün olmuyor. Virüse yakalanan kişilerin genel sağlık durumu, altta yatan kronik bir hastalık olup olmadığı ve yine kaç doz aşı olduğuna göre de iyileşme sürecinde değişikliğe neden oluyor. 

Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, karantina sürelerinde de değişikliğe gidildi. Yeni düzenleme ile;

  • Pozitif vakaların karantina süresi 7 gün olarak belirlendi.

  • 7. günden sonra hafif veya hiç semptom göstermeyen kişiler için karantina süresi sona erecek.

  • Pozitif vakalar 5. gün test yaptırmaları halinde ve test sonucu negatife dönmüşse karantina süresi sona erecek.

  • Temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş veya hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmayacak. Bununla birlikte, semptom takibi yaparak maske kullanımı ile günlük yaşamına devam edecek.

  • Aşısız veya hatırlatma dozu aşısı üzerinden 3 ay geçmiş temaslı kişiler 7 gün karantinaya alınacak ve semptom takibi yapılacak. 5. gün test yaptırıp negatif olan kişilerin karantinası erken sona erebilecek.

Covid-19 Aşısı Omicron'a Etki Eder mi?

Covid-19 Aşısı Omicron'a Etki Eder mi?

Yapılan çalışmalar aşıların Covid-19’un tüm varyantlarına karşı belirli oranlarda koruma sağladığı ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle aşılar Omicron varyantına bağlı olarak gelişebilecek ciddi hastalık ve ölümlerden korunmayı da sağlamaktadır. Aşılanan kişiler yine de infekte olabilir ve hastalığı bulaştırabilirler. Fakat aşı kişinin hastalanma, bulaştırma ve ciddi enfeksiyon geçirme riskini en aza indirecektir.

Koronavirüs Varyantları

Koronavirüs Varyantları
  • Alfa varyantı ilk olarak Birleşik Krallık'ta ortaya çıktı

  • Beta varyantı ilk olarak Güney Afrika'da bulundu

  • Delta varyantı ilk olarak Hindistan'da görüldü

  • Gama  varyantı ilk olarak Brezilya'da tespit edildi

  • Omicron varyantı ilk olarak Güney Afrika'da görüldü.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
18
11
9
9
9
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Rasyonalist

Her kelimesi haklı. Ben Enes için üzülmüyorum o bu iğrenç hayattan kurtuldu. Peki biz, bizim çocuklarımız bu berbat ülkede, aile sisteminde nasıl ayakta kala... Devamını Gör