Görüş Bildir
Haberler
Ökse Otu Nedir? Ökse Otunun Vücuda Faydaları ve Zararları

Ökse Otu Nedir? Ökse Otunun Vücuda Faydaları ve Zararları

Elif Ateş
16.03.2022 - 13:29

Yılın her mevsimi yeşil kalabilen nadir bitkilerden biri ökse otudur. Bazı kültürlerde ve geleneklerde oldukça önemli bir yere sahiptir. Görüntüsü ile birçok kişiyi cezbeden bu bitki, alternatif tıpta sıklıkla tercih edilir. Ökse otu solunum, sinir, sindirim gibi birçok sistem üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Aynı zamanda kötü huylu tümörleri engelleyici özelliği de bulunur. Ökse otu fazla ve çiğ tüketildiğinde olumsuz durumlara yol açabilir. Hatta bazı kişilerde ölüme bile neden olabilir. Bu nedenle sınırlı bir şekilde tüketilmesi önerilir. Peki ökse otu nedir? İşte ökse otunun vücuda faydaları ve zararları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vücuda sayısız yararları ile bilinen ökse otu, vitamin ve mineral yönünden oldukça zengindir. Önemli bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda antienflamatuvar özelliğe de sahiptir. Yapısında glikozit, urson, inosit, viskotoksin gibi bileşenler bulunur. Bu nedenle değerli bir şifa kaynağı olarak bilinir. Ökse otunun kullanım alanı oldukça fazladır. Özellikle merhem ve çay olarak kullanılması önerilir. Vücutta oluşan birçok rahatsızlığın tedavisinde destek olarak kullanılabilir. Ayrıca çeşitli hastalıkların önlenmesinde de etkilidir. Ökse otunun vücuda faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Ökse Otu Nedir?

Ökse Otu Nedir?

Genellikle gevele, güvelek gibi isimler ile bilinen ökse otu, Santalaceae ailesine ait bir bitki türüdür. Bu bitki özellikle Asya ve güney Avrupa'da yetişir. Yarı asalak bir bitki olduğu için her mevsim çeşitli ağaç türlerinin üstünde bulunabilir. Çiçekli olduğu gibi meyveli bir bitkidir. Bu nedenle tıp, eczacılık gibi alanlarda kullanılır. Ökse otunun içerisinde bulunan bileşenlerin insan sağlığı üzerinde birçok yararı olduğu tespit edilmiştir.

Ökse Otunun Vücuda Faydaları ve Zararları

Ökse Otunun Vücuda Faydaları ve Zararları

Ökse otu, vücutta olumlu etkilere sahip ender bitkilerden biridir. Kan dolaşımını destekler, yüksek tansiyonu dengeler. Bu nedenle hipertansiyon hastaları tarafından sıklıkla tüketilir. İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde sindirim sisteminde oluşan problemlerin giderilmesini sağlar. Aynı zamanda vücutta oluşan iltihaplanmaların tedavisini hızlandırır. İnsülin seviyesini dengelediği de bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Özellikle kış mevsimde sıklıkla görülen soğuk algınlığına karşı vücudu dirençli tutar. Öksürük, boğaz ağrısı gibi solunum yolundan oluşan rahatsızlıklar üzerinde olumlu etkisi bulunur.

Sinir sistemini rahatlatan ökse otu, stresin vücutta yarattığı sorunları giderir. Aynı zamanda uykusuzluk gibi sorunların iyileştirilmesi içinde oldukça yararlıdır. Anksiyete, depresyon ile mücadele de etkilidir. Kadınların hem menopoz hem de regl dönemlerinde oluşan sorunları hafifletir. Ökse otu, kanser hücrelerinin oluşmasını engeller.

Ökse otu faydalı bir bitki olsa da bilinçsiz bir şekilde tüketildiğinde vücutta ciddi zararlara yol açabilir. Özellikle ökse otunun sap ve yapraklarının zehirleyici etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çiğ şekilde tüketildiğinde de vücutta bazı komplikasyonlara sebep olabilir. Hamilelerin ve kronik hastalığı bulunanların ökse otu tüketmesi önerilmez.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın