Görüş Bildir
Haberler
Öğrenince Cahille Sohbeti Keseceğiniz İnsan ve Hayvan Doğası Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Öğrenince Cahille Sohbeti Keseceğiniz İnsan ve Hayvan Doğası Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

İnsan beyninin saniyede 10.000 trilyon hesap yapma kapasitesine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya genç bireylerin yaşlı bireylerden daha iyi koku alabildiğini? İnsan vücudu o kadar gizemli ki anlatmaya ne kelimeler yeter ne de zaman. Biz de elimizden geldiğince bu gizemlerin 29 tanesini sizler için sıraladık. Detaylar içeriğin devamında 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

29. İnsan beyni evrende bulunan en donanımlı bilgisayardır.

Saniyede yaklaşık 10.000 trilyon hesaplamaya eşdeğer bir hesaplama hızı ile insan beyni, dünyadaki en güçlü bilgi işlem makinesidir. Hesaplama söz konusu olduğunda o kadar güçlü ki, 2014 yılında Japon araştırmacılar, dünyanın en güçlü bilgisayarlarından biri olan K bilgisayarının beynin yüzde birinin saniyede yaptığı işlemi 40 dakikadan fazla sürede yaptığını buldular. Beynimizin diğer türlerden bu kadar üstün olmasının nedeni, basitçe, ilk olarak, aletleri kullanmamıza olanak tanıyan el ve bileklerimizin olması, ancak ikinci olarak ve en önemlisi, birbirimizle iletişim kurmayı öğrenmiş olmamızdır.

28. Yetişkin bireyler dakikada 10 ila 15 kez göz kırpar.

28. Yetişkin bireyler dakikada 10 ila 15 kez göz kırpar.

Bebekler ve çocuklar dakikada 1 ila 3, ergenlik çağındaki çocuklar ise 3 ila 10 kez göz kırpar. Bunun neden olduğunu kimse bilmiyor, ancak göz kırpmamızın nedeninin, gözlerimizin nemlenmesine yardımcı olduğu için olduğuna inanılıyor, görünen o ki çocukların herhangi bir nedenle gözlerini nemli halde tutmaları gerekmiyor. Göz kırpma hızı açısından, insanlar hemen hemen orta aralıkta, hayvanların çoğu kısmı az ve diğer küçük bir kısmı da daha fazla göz kırpıyor.

27. İnsan gözü yaklaşık 1 milyon rengi ayırt edebilir.

Sağlıklı bir insan gözünde, her biri yalnızca yaklaşık 100 farklı renk tonunu kaydedebilen ve birleştirildiğinde yaklaşık bir milyon farklı kombinasyon anlamına gelen üç tip koni hücresi bulunduğundan, algılayabildiği renk sayısının bir milyon olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte, diğer bazı türlere kıyasla renk algılama şemasında daha geri planda kalıyoruz, örneğin, renk ayırt etmede dünyanın kralı peygamberdevesi karidesidir. On altı koni hücresine sahiptir ve bu nedenle bir insandan on kat daha fazla rengi algılayabilir.

26. Dünya'nın 4 ila 5 milyar yaşında olduğu söyleniyor.

Öte yandan, insanların sadece 200.000 ila 300.000 yıldır var olduğuna inanılıyor. Çoğu bilim insanı Afrika'daki mevcut formumuzdan evrimleştiğimize ve sadece birkaç milyon yıl önce dik durmayı öğrendiklerinde ortaya çıkan Homo erectus adlı bir türden evrimleştiğimizi söylüyor. 6 milyon ila 10 milyon yıl önce şempanzelerden evrimleştiğimize inanılıyor, bu yüzden hala DNA'mızın yüzde 98,8'ini onlarla paylaşıyoruz.

25. Tüm insanların DNA'sı %99.99 oranında benzerlik gösterir.

25. Tüm insanların DNA'sı %99.99 oranında benzerlik gösterir.

Asıl şaşırtıcı gerçek şu ki şempanze soyundan evrimleşmemizden bu yana geçen 6-10 milyon yılda genomumuzun sadece 15 milyonu değişti. Evet, genomlarımızın değişmesi uzun zaman alıyor. Bu nedenle, soyumuzu geriye götürebilseydik, Dünya'daki herhangi iki insan ortak bir ataya sahip olduklarını görebilirdi. Bu, hepimizin birbirimizle akraba olduğu anlamına gelir ve bu etnik köken, doğum yeri, diğer birçok şeyden bağımsızdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

24. Evrim süreci ne kadar yavaş olsa da insanlar diğer türlerden daha hızlı evrimleşmiştir.

Bu, içgüdülerimizin 25.000 yıl öncekiyle hemen hemen aynı olduğu anlamına gelir. Bu yüzden, şu anki dünyaya uygun olmadığınızı düşünüyorsanız, haklısınız, içgüdülerimizin modası geçmiş olabilir bu yüzden günümüz dünyasına ayak uydurmamız biraz zaman alacak. Ancak, bizi diğer organizmalardan ayıran bir beyne sahip olduğumuz için insanlığın kendi kendine nasıl daha hızlı evrimleşeceğini öğrendiğini gösteren bazı kanıtlar da var.

23. İnsanlar uzun mesafe koşularında diğer tüm türlerden çok daha baskındır.

İnsanların gezegendeki baskın tür olarak evrimleşmesinin nedenlerinden biri, eşsiz uzun mesafe koşucuları olmasıdır. Dayanıklılık söz konusu olduğunda, kelimenin tam anlamıyla, insanlar kat ve kat diğer türlerden daha baskındır. Gezegendeki herhangi bir hayvandan daha uzun süre koşabiliriz. Gizli silahlarımız ise aynı anda hem koşmamızı hem de serinlememizi sağlayan ter bezlerimiz, istikrarlı adımlar atmamızı sağlayan uzun bacaklarımız ve dik duruşumuzdur. Böylece uzun mesafeleri kolaylıkla koşabilme yeteneğimiz, tüm hayvanları geçmişten günümüze av haline getirmiştir, bu da dünyada baskın tür olmamıza yardımcı olmuştur.

22. İnsan ırkının bu kadar baskın olmasının sebebi, tüm kasların iş birliği içinde çalışmasıdır.

22. İnsan ırkının bu kadar baskın olmasının sebebi, tüm kasların iş birliği içinde çalışmasıdır.

Kaslarımız güç, çeviklik ve hız arasında en iyi dengeye sahiptir. Vücudumuzdaki en güçlü kaslar açısından, baldır kası en fazla kuvvet uygulayabilen kas iken, çene kası en fazla baskı uygulayabilen kastır. Dil çok yönlüdür, insan vücudundaki en büyük kas ise kalçadır. Birçok diğer tür, her birinin üstün versiyonlarına ulaşabilir ya da onlar gibi olabilir, ancak hiçbiri bizim kaslarımızın kombinasyonuna sahip olamaz. Herhangi bir ortama diğer türlerden daha iyi uyum sağlamamızın nedeni de budur.

21. İnsanların el ve eklem yapısı diğer canlılarınkinden çok daha gelişmiştir.

El ve bilek ekleminin sağladığı el becerisi, dünyada baskın tür olarak evrimleşmemizin ana nedenlerinden biridir. El ve bilek eklemlerimiz bu kadar gelişmiş olmasaydı, şu anda olduğumuz kadar işlevsel bir seviyede olmazdık. Hatta bilek ve el eklemleri o kadar karmaşıktır ki, bilek eklemi tıp dünyasında henüz tam olarak keşfedilmemiş tek eklemdir. Bu nedenle, hasar görürse, onu düzgün bir şekilde düzeltmenin yolunu henüz tam olarak bilmiyoruz.

20. Evrimleşme sürecinde cinsiyetler birbirini şekillendirmiştir.

20. Evrimleşme sürecinde cinsiyetler birbirini şekillendirmiştir.

Temel olarak, erkekler ve kadınların birlikte evrimleşme biçimleri, erkekleri tüm savunma araçlarını geliştirmeye yönlendirdi, onları uzun bir süre baskın avcılar haline getirdi. Bununla birlikte kadınları da üst düzey çocuk doğurma ve bakım makinesi haline getirdi. Yani erkekler kadınlar için güvenli bir alan yarattığı için, kadınlar son derece karmaşık vücutsal fonksiyonları geliştirmeyi başardılar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. İnsanlar takım çalışmasına yatkın olan tek türdür.

İnsanların kendi başlarına veya sadece başkalarıyla çalışmak yerine birbirleri için çalışmayı kabul edebilen tek türdür. Örneğin, kurtlar kendi başlarına ama gruplar halinde çalışırlar. Yani birlikte avlanırlar ama birbirlerini avlamazlar. İnsanlar ise gruplar halinde birbirleri için çalışırlar, biri yemeğini alır, diğeri suyu alır, diğeri çevreyi korur, diğeri çocukları yetiştirir. Bu basit insan evrimi, sadece birbirimizle veya tek başına çalışmak yerine birbirimiz için çalışmayı kabul etmek, bugün sahip olduğumuz şeylerin tek nedenidir. İşte bu yüzden birbirimiz için çalışmak, dünyadaki herhangi bir insanın yapabileceği en önemli şey, çünkü bunu yapmayı bıraktığımız an, her şeyi kaybettiğimiz andır.

18. İnsan vücudunda bir maymunun sahip olduğu kadar kıl vardır.

18. İnsan vücudunda bir maymunun sahip olduğu kadar kıl vardır.

Bizimle hemen hemen aynı büyüklükte olan bir maymunla aynı kıl miktarına sahibiz. Maymunlar kadar kıllı görünmememizin sebebi daha az kıla sahip olmamız değil, kıllarımızın çok daha ince olmasıdır. Kalın kıllardan ince kıllara geçiş sürecinin yaklaşık bir milyon yıl önce gerçekleştiğine inanılıyor, ancak bunun neden olduğu konusunda henüz bir fikir birliği yok.

17. İnsan vücudunda yaklaşık 5 milyon ter bezi bulunur.

Sıcak bir günde fiziksel aktivitede bulunursak 10 ila 14 litreye kadar ter kaybedebiliriz. Fakat bu durum vücudun büyüklüğüne de bağlıdır, yani daha büyük insanlar küçük insanlardan daha fazla terler. Bu, diğer tüm türlerden daha fazla demek oluyor. Hatta bazı araştırmalar, normal bir sıcaklıkta hiçbir şey yapmadan otursak bile günde 3 litreden fazla ter kaybetmemizin bile mümkün olduğunu göstermiştir.

16. İnsan bedeni ışık yayar.

16. İnsan bedeni ışık yayar.

Evet doğru duydunuz! Yani kelimenin tam anlamıyla parlıyoruz. İnsanlar bu konuda da yalnız değiller, tüm canlı varlıkların bir tür ışık yaymasının olası olduğuna inanılıyor.

15. İnsan gözü 324 megapikseldir.

Bir kameranın gözünüze kaliteli gelmesi için 576 megapiksel (32K çözünürlük) olması gerekir. Bunu perspektife koymak için, çoğu telefonda yalnızca 12 megapiksel kamera bulunur ve dünyanın en güçlü kamerası yalnızca 400 megapikselde çekim yapabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. İnsanlar sabah uyandıklarında gerçekte olduklarından 1 ila 2 santimetre daha uzundur.

Uyumak, yerçekiminin omurgalarımıza uyguladığı baskıyı hafifletir ve bu da sabahları daha uzun olmamızı sağlar. Ancak gün boyunca yerçekimi ağırlığı omurgalarımıza bindiği için eklemler sıkışır ve akşama doğru eski halimize dönmüş oluruz.

13. 'Dişi insanlar' yeryüzünde kalıcı göğüsleri olan tek memelidir.

13. 'Dişi insanlar' yeryüzünde kalıcı göğüsleri olan tek memelidir.

Diğer tüm memeliler, yalnızca çocuklarını beslerken göğüslerini kullanırlar. Kalıcı bir özellik olan göğüslerin, insanların iki ayak üzerinde yürüyerek evrimleşmesi sonucu ortaya çıktığına inanılıyor.

12. İnsanlar yemek sonrası 6 ila 10 kez geğirir.

Ayrıca, ortalama olarak insanlar günde 5 ila 23 kez osurur. Birçok insan geğirmelerini ve osuruklarını tutmaya çalışır, birçok bilimsel araştırma bu iki durumun da normal olduğunu ve geğirme ve osurmalarını tutmanın ne kadar zararlı olduğunu vurguluyorlar.

11. Öksürükler patlayıcı etkiye sahiptir.

11. Öksürükler patlayıcı etkiye sahiptir.

Ortalama bir öksürük 50 mil/saat hızla 3000'den fazla damlacığı dışarı atabilir. Bununla birlikte, bir öksürük, 100 mil/saatin üzerinde bir hızda 100.000 damlacık atabilen bir hapşırıkla karşılaştırıldığında aslında hiçbir şeydir. Bu nedenle, hapşırmayı tutarken insanlar boğazlarını açtıkları için, öksürükleri tutmaya çalışmak tehlikeli olabilir.

10. Dünya nüfusunun %77'si siyah saçlıdır.

%20'si kahverengi, %2'sinden fazlası sarı saçlı ve sadece %1'i kızıl saçlıdır. İskoçya, nüfusun yüzde 13'ünün gibi bir oranla en çok kızıl saçlı insanın bulunduğu ülkedir. Saç rengi çeşitliliği açısından, genel olarak, insanlar çok fazla çeşitliliğe sahip değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Tüm insanlar eskiden kahverengi göze sahipti.

9. Tüm insanlar eskiden kahverengi göze sahipti.

Ancak 6.000 ila 10.000 yıl önce bir kişide mutasyon meydana geldi. Bu mutasyon da o kişinin mavi göze sahip olmasına neden oldu. Hücresel ve Moleküler Tıp Bölümü'nden Profesör Hans Eiberg, 'Başlangıçta hepimizin kahverengi gözleri vardı.' dedi.

8. Fakat günümüzde birçok farklı göz rengi görebiliyoruz.

İnsanların %79'u kahverengi, geri kalanı mavi, kehribar, ela, yeşil veya gri göz rengine sahiptir. Ancak, bir göz rengine sahip olmanın diğerine göre bir üstünlüğü olmadığı için, küreselleşme nedeniyle kahverengi dışındaki tüm göz renklerinin önümüzdeki birkaç yüz yıl içinde toplumdan yavaş yavaş yok olacağına inanılıyor.

7. Sakallarımız aslında kasıklarımızda çıkan kılların aynısıdır.

7. Sakallarımız aslında kasıklarımızda çıkan kılların aynısıdır.

Şaka yapmıyoruz. Yüz kılları teknik olarak kasık kıllarıdır. O sakal, o bıyık, o saç tamamen kasık kılı. Teknik olarak, ergenlikten önce çıkmadığı bir yerde çıkan herhangi bir saç, kasık kılıdır.

6. İnsanlar biyolojik olarak temel üreme makineleridir.

Kültürel uygulamalardan bireysel eylemlere kadar çocuklarımıza mümkün olan en iyi hayatı sunuyoruz, asıl şaşırtıcı kısım ise bu eylemi içgüdüsel olarak yapıyoruz.

5. İnsanlar ağlayabilen tek türdür.

5. İnsanlar ağlayabilen tek türdür.

Birçok hayvanın gözyaşları vardır, ancak bu gözyaşları sadece gözleri nemlendirmeye yarar. Bunun nedeni hayvanların hislerinin olmaması değil, insanların duygularını ifade etmenin yollarından birinin ağlamak olmasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Birçok tür tek yumurta ikizine sahip olabilir.

Çok sayıda tür tek yumurta ikizi üretebilir, ancak tıpkı insanlarda olduğu gibi, nadir bir olaydır. Tek yumurta ikizlerinin neden nadir oldukları, tek yumurta ikizlerinin bir yararı olup olmadığı veya ne sıklıkla olan bir şey olup olmadığını kimse tam olarak bilmiyor. Ancak tek yumurta ikizleri genetik olarak o kadar benzer ki, eğer eşlerinden çocuk sahibi olmaya devam ederlerse, kendi çocukları teknik olarak kuzen olmayacak, genetik olarak konuşursak, üvey kardeş olacaklar.

3. Afrika filinin koku alma duyusu köpeklerden çok daha güçlüdür.

Afrika fillerinin koku alma duyuları köpeklerden bile iki kat daha güçlü olmakla birlikte, uzun süre en güçlü koku alma duyusuna sahiptir. Ancak insanın koku alma duyusu hala birçok türden güçlüdür, bu nedenle bir trilyondan fazla farklı kokuyu tespit edebildiğimiz ve bazı bilim insanları bu sayının daha da yüksek olabileceğini tahmin etmektedir.

2. İnsanlar çocuklarının yaşamasını isteyen tek türdür.

2. İnsanlar çocuklarının yaşamasını isteyen tek türdür.

Aslında bu çok yeni bir şey. 1800'lerden önce insanlar çocuklarının ölmesinde pek de bir sorun görmüyordu. Taht kavgaları ve iktidar hırsı o zamanlarda yetişkinlerin çocuklarına hissettiği içgüdüyü şekillendirmiştir. Son 200 yıl içerisinde sağlık sektöründe yapılan yenilikler bu olgunun önüne geçmiş gibi görünüyor.

1. İnsanlarda yetişkinler ve yaşlılar çok önemlidir.

Hayat kurtarma söz konusu olduğunda, yaşlılarla birlikte kadınlar ve çocukların, etraftakilerden yardım isteme olasılığı erkeklerin iki katıdır. Vakaların yüzde 90'ında ise bu yardımı sağlayan erkeklerdir. Ancak hayvanlar aleminde çocuklar anneleri tarafından kurtarılabilir ya da bir sürünün üyeleri tarafından yardım edilebilir, ancak yetişkinlerin nadiren yaşama şansı vardır ve yaşlıların ise hiç şansı yoktur.

Bu içerikler de ilgini çekebilir diye düşündüm:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
108
43
21
8
7
6
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Metin Özel

baştan sona saçma yanlış ateist kafası

feyk

Biz ona bilim diyoruz.

can canus

Neyse, şimdi şu yanlış, bu yanlış demek istemiyorum. Sadece içimden sövüyorum. Çünkü insan evrimi ancak bu kadar "kaba" anlatılabilirdi.

Hermione Granger

"1800'lerden önce insanlar çocuklarının ölmesini istiyordu." emin miyiz ??

Berk

Doğrusu öncesinde çocuklar insan sayılmıyordu ve ölmesi çok yaygın olduğu için çocuk ölümleri alışılmış bir şeydi.