Görüş Bildir
Haberler
Odessa Nerede, Haritadaki Yeri Neresi? Odessa Hangi Ülkede Yer Alıyor? Odessa’da Son Durum!

Odessa Nerede, Haritadaki Yeri Neresi? Odessa Hangi Ülkede Yer Alıyor? Odessa’da Son Durum!

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim sonrası Odessa kentiyle ilgili bilgiler araştırılmaya başlandı. Rusya Ukrayna savaşına dair gelişmeler yakından takip edilirken, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’nın Mariupul ve Odessa kentlerine konuşlandığına dair haberler, Reuters Haber Ajansı’ndan geldi. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan askeri hareketlilik sonrası gündeme gelen Odessa şehri vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, Odessa nerede, hangi ülkede? Odessa haritadaki yeri neresi? İşte merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Odessa, Reuters Haber Ajansı’nın Rus birliklerinin Ukrayna’nın Mariupul ve Odessa kentlerine konuşlandığını duyurması üzerine en sık araştırılan kentler arasında yerini aldı. Başkent Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde meydana gelen patlama sesleri ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donbas’a özel askeri operasyon başlattığı haberlerinin ardından bölgedeki gelişmeler yakından takip ediliyor. Rus birliklerinin Odessa kentine konuşlanması haberi ile birlikte “Odessa’nın haritadaki yeri neresi?”, “Odessa işgal mi edildi?” sorularına cevap aranmaya başladı. Peki, Odessa nerede, hangi ülkede? Odessa haritası ve konumu neresi?

Odessa Nerede?

Odessa Nerede?

Odessa, Ukrayna’nın güneybatısında yer alan 3. en kalabalık şehridir. Aynı isimde olan Odessa Oblastı’nın yönetim merkezidir. Önemli bir turizm, liman ve ulaşım merkezi olan Odessa şehri, bazı zamanlarda ‘Karadeniz’in İncisi’, ‘Güney Palmira’ ve ‘Mizah Başkenti’ olarak da adlandırılmaktadır. Karadeniz’in Samsun’dan sonra en büyük şehri olarak tanımlanan Odessa’nın 2021 verilerine göre nüfusu 1.015.826’dır. Daha önce ‘Hacıbey’ adıyla bilinen şehrinin adı, 1794 yılında Ruslar tarafından ‘Odessa’ olarak değiştirilmiştir. Şehrin genelinde hala az sayıda da olsa yerli Türkler ve Tatar Türkleri bulunmaktadır. Şehrin önemli banliyösünün ismi Tahirova da yine Türkler tarafından kurulmuştur. Şehirde eski gümrük binası gibi Türklerden kalmış olan bazı binalar bulunmaktadır.

Osmanlı Devleti’nde kuzey Müslümanlarının Hac için Mekke’ye götürüldüğü zamanlarda en önemli uğrak merkezlerinden biri olan Odessa, Osmanlı Devleti’nin ardından 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında da Rusya topraklarında yaşamakta olan Müslümanları için Hac ziyaretine giderken toplanma noktası olmuştur. Osmanlı gemileri, I. Dünya Savaşı sırasında limanı bombalamıştır. Ukrayna’nın en önemli liman şehri olan Odessa, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi işgaline uğramıştır. Almanlar tarafından Rumenlere hediye edilmiş ve 1941-1944 yılları arasında da Rumen işgali altında kalmıştır. Bu süreçte kentin adı ‘Antonescu’ adı verilmiştir. Sovyet Kızıl Ordusu tarafından kurtarılmış olan kent ‘Kahraman Şehir’ olarak ilan edilmiştir. Kentin savunmasında savaşan askerlere ise Odessa Savunması Madalyası verilmiştir.

Odessa Haritada Nerede?

Odessa Haritada Nerede?

Ukrayna’nın güneyinde ve Karadeniz’in kıyısında yer alan Odessa, Karadeniz’in en büyük şehirlerinden biridir. Şehrin batısında Moldova yer almaktadır. Ukrayna’da bulunan bazı şehirlerin Odessa’ya uzaklığı ise şu şekilde:

  • Kiev Odessa arası: 468 km

  • Lviv Odessa arası: 805 km

  • Kharkiv Odessa arası: 728 km

Odessa'da Son Durum

Odessa'da Son Durum

Ukraynalı yetkililerin, bir grup Rus askerinin Odessa’ya çıkarma yaptığını bildirmesi üzerine gözler Odessa’daki gelişmelere çevrildi. Ukrayna ordusunun kontrolünde bulunan Odessa’ya Rus askerinin konuşlandırılması bölgede olağanüstü durum oluştururken, Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Telgram üzerinden yapmış olduğu açıklamada, roket saldırılarının Kiev dışındaki bir havalimanındaki savaş jetlerini hedef aldığını belirtti. Ülkenin acil durumlar servisi, saldırıların başladığını ve bu saldırıların çoğu Ukrayna’nın doğusu ve güneyinde bulunan 10 bölgeye gerçekleştiğini açıkladı.

The Guardian’ın kıdemli muhabiri Peter Beaumont, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Eğer yapılan açıklamalar doğruysa, Rusya'nın yaptığı 'sınırlı' bir askeri operasyondan çok daha fazlası…”

Rusya’nın Ukrayna’ya ‘hilal’ şeklinde saldırmakta olduğunu belirten Beaumont, hedefteki kentlerin Odessa, Mariupol, Kiev ve Harkov kentleri olduğuna dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Odessa ve Mariupol’un da içinde bulunduğu operasyonların sınırlı bir askeri operasyon olduğunu ve amaçlarının ise Ukrayna’yı işgal etmek değil, silahsızlandırmak olduğunu ifade etti.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın