Görüş Bildir
Haberler
Ocak Ayı Memur Zammı Ne Kadar Olacak? 2022 Memur Maaşı Zammı Belli Oldu mu?

Ocak Ayı Memur Zammı Ne Kadar Olacak? 2022 Memur Maaşı Zammı Belli Oldu mu?

Hacer Tonay
24.12.2021 - 20:18

Memur zammı ne kadar olacak? Ocak ayı memur zammı ne kadar? Asgari ücretin belirlenmesinden sonra memur olarak çalışanlar maaşlarına zam yapılacak mı merak ediyor. 2021’in bitmesine sayılı günler kalmışken yeni yılda memur maaşlarına yapılacak olan zam oranı memuru enflasyondan korumaya yetecek mi? Memur maaşı zamları ocak ve temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez gerçekleştiriliyor. Ayrıca ek zam konusu hakkında bilgiler merak ediliyor. Peki memur zammı ne kadar olacak? 2022’de memurlara ek zam gelecek mi? Memur zammı ne zaman açıklanacak? İşte tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asgari ücretin açıklanmasının ardından memurlar enflasyonun etkisinden bir nebze olsun kurtulmak için maaşlarına yapılacak zam oranının tatmin edilecek boyutlarda olması beklentisi içerisinde. Enflasyon altında ezilen memur ise geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, konu ile ilgili açıklama gerçekleştirmesi üzerine ek zammın tarihini bekliyor. Memur zammı son 5 aylık dönemde TÜFE artışının 10.48 olduğunu açıkladı. Böylece yüzde 10.48'lik zam aralık enflasyonu sıfır dahi çıksa garanti ödenecek. Enflasyon verileri yeni yılda memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla birlikte yüzde 15.7 civarında zam alacağına işaret ediyor. Peki memur zammı ne kadar olacak, en düşük kaç TL 2022? Memur zammı ne zaman açıklanacak?

Memur Zammı Ne Zaman Yatacak?

Memur Zammı Ne Zaman Yatacak?

Kamu görevlilerine yapılacak ek zam için görüşmelerin bu hafta başlaması bekleniyor. Yapılacak düzenleme ile ek zammın 15 Ocak'ta maaşlara yansıtılması hedefleniyor.

Toplu Sözleşme Zamları Nedir?

Toplu Sözleşme Zamları Nedir?

Toplu sözleşme zamları geçtiğimiz ağustos ayında açıklanmıştı. Buna göre; 2022 yılı için yüzde 5+7, 2023 yılı için ise yüzde 8+6 olmak üzere maaşlarda iki yıl süresince kümülatif yüzde 28.62’lik bir artış olacak.

Memur Zammı 2022’de Ne Kadar Olacak?

Memur Zammı 2022’de Ne Kadar Olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, memurlara sosyal refah düzenlemesi yapılacağını duyurdu. Bakan Vedat Bilgin, kamu çalışanları için enflasyonun üzerinde bir ücret artışı olacağını söyledi.

Emekli Sandığı’na bağlı memur emeklileri de benzer bir refah düzenlemesinden pay alacak. Onlar da temmuzda yüzde 8.45 zam almıştı ve ocaktaki toplu sözleşme zammıyla alacakları toplam zam da son 1 yılda yüzde 26-28 seviyesinde olacak. Bunun yüzde 40 zamma tamamlanması için de ek yüzde 10 zam yapılabileceği hesaplanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilan ettiği enflasyon verileri yeni yılda memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla birlikte yüzde 15.7 civarında zam alacağına işaret ediyor.

Yüzde 10.48’lik Memur Zammı Garanti

Yüzde 10.48’lik Memur Zammı Garanti

TÜİK, temmuz ayından Kasım ayı sonuna kadar geçen 5 aylık dönemde TÜFE artışının yüzde 10.48 olduğunu açıkladı. Böylece yüzde 10.48’lik zam aralık enflasyonu sıfır dahi çıksa garanti ödenecek. Memur ve memur emeklilerine bu yılın ikinci 6 aylık dönemi için yüzde 3 oranında zam verilmişti. Enflasyonun yüzde 3’ü aşması halinde enflasyon farkı ödeneceği hükme bağlanmıştı. 6 ay için verilen yüzde 3’lük zam daha ikinci ayın sonunda eriyip yok oldu. O tarihten bu yana, dar gelirli memur ve emekliler maaş kaybına uğramaya başladılar. Alım gücünü düşüren bu kayıp halen devam ediyor.

Maaş zamları 3 Ocak 2022’de açıklanacak aralık ayı enflasyonuyla netleşecek. Birbiri ardına yağan zamların yol açtığı gerçek hayat pahalılığını verilerine yansıtmamakla eleştirilen TÜİK’in Aralıkta nasıl bir enflasyon açıklayacağı bilinmiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fark Yüzde 10.8, Zam Yüzde 5

Fark Yüzde 10.8, Zam Yüzde 5

Bununla birlikte eğer Aralık enflasyonu yüzde 2 olursa, memur ve memur emeklileri yüzde 5’lik toplu sözleşme zammına ilave olarak yüzde 9.7, enflasyon yüzde 3 olursa yüzde 10.8 enflasyon farkı alacaklar.

En Düşük Memur Maaşı 5 Bin TL’yi Görecek

En Düşük Memur Maaşı 5 Bin TL’yi Görecek

Sözcü Gazetesi’nin yaptığı hesaplamalara göre, aralık enflasyonu yüzde 2 çıkarsa temmuz ayında 4 bin 444 lira olan en düşük memur maaşı önümüzdeki ocak ayında 5 bin 97 liraya, enflasyon yüzde 3 olursa da 5 bin 142 liraya yükselecek. Halen 3 bin 166 lira olan en düşük memur emeklisinin aylığı da yüzde 3’lük aralık enflasyonu tahminiyle 3 bin 663 liraya çıkacak. Aralık enflasyonu yüzde 3 olarak gerçekleşirse, en düşük işçi emeklisi aylığı bin 626 liradan bin 851 liraya, esnaf emeklisi aylığı bin 764 liradan 2 bin 7 lirayla ve bin 663 lira olan çiftçi emeklisi aylığı da bin 893 liraya yükselecek.

Bu Haberde Dikkatinizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın