Görüş Bildir
Haberler
Obez kadınlarda şişmanlıkla ilişkili kanser riski % 40 artıyor!

Obez kadınlarda şişmanlıkla ilişkili kanser riski % 40 artıyor!

Murat Ustun
04.04.2015 - 23:31 Son Güncelleme: 05.04.2015 - 23:02

Obez kadınlarda şişmanlıkla ilişkili kanser riski % 40 artıyor!

İngiltere Kanser Araştırmaları merkezinin yaptığı bir çalışma, obez kadınların yaşamları boyunca obeziteyle ilişkili kansere yakalanma riskinin normal kilolulara kıyasla % 40 daha fazla olduğunu gösterdi. Obezite, kadınlarda barsak, menopoz sonrası meme, safra kesesi, rahim, böbrek, pankreas ve yemek borusu gibi en az yedi kanser türüne yakalanma riskini arttırıyor.

Cancer Research UK başkanı Dr Julie Sharp, “Kilo vermek kolay olmayabilir. Fakat illa bir spor salonuna kaydolmak, kilometrelerce koşmak veya favori gıdalarınızdan sonsuza kadar vazgeçmek zorunda değilsiniz. Küçük değişiklikler yapmak bile uzun vadede ciddi etkiler yaratabilir.” Diyor. www.medicorium.com “Otobüsten bir durak önce inmek, yağlı ve şekerli gıdaları azaltmak gibi.. Bu sağlıklı alışkanlıkları koruyabildiğiniz sürece kilo verimi ardından gelecektir. Bu değişiklikleri yapmak için profesyonel yardım almanız da başarınızı arttıracaktır.”

1000 kişilik bir obez kadın grubunda, 274 kişide yaşamları süresince kiloyla ilişkili kanser görülürkeni 1000 sağlıklı kilodaki kadında bu sayı 194 bulundu. İngiltere’de kadınların dörtte biri obez ve bu da onları büyük bir kanser riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Yine İngiltere’de her yıl 18000 kadının obezite veya fazla kilo ile bağlantılı bir kansere yakalanacağı tahmin ediliyor. Bu ilişkinin büyük oranda yağ hücrelerinin hormon üretimi ile ve özellikle de östrojenle ilişkili olduğu sanılıyor. Bu hormon, kanser hücreleri için adeta yakıt görevi yapıyor.

“Kanser riskimiz genlerimizin kombinasyonuna, çevresel faktörlere ve bazılarını kontrol edebileceğimiz bazı yaşam tarzı alışkanlıklarına bağlıdır. Kanserle mücadele edebilmekte öncelikle kansere yol açan faktörleri ortadan kaldırmak hayati öneme sahiptir. Sigara içmemek, sağlıklı kilonuzu korumak, sağlıklı bir diyet tüketmek ve alkolden kaçınmak gibi yaşam stili değişiklikleri, bizi kanserden kurtarmayı garanti etmese de, kanser riskimizi azaltmakta bize büyük fırsatlar sunar.

Obez kadınlarda organlara göre bazı kanser türlerinin yaşam boyu risk artışı şöyledir:

-Menopoz sonrası meme kanseri % 25

-Pankreas kanseri % 31

-Böbrek kanseri % 32

-Safra kesesi kanseri % 100

-Rahim (endometrium) kanseri % 131

-Yemek borusu kanseri % 133

Oranlar şu çalışmadan alınmıştır: Parkin DM, Boyd L, Cancers attributable to overweight and obesity in the UK in 2010. Br J Cancer 2011.

Kaynak: http://www.medicorium.com
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın