Görüş Bildir
Haberler
Obama-Erdoğan Görüşmesiyle İlgili İki Farklı Açıklama

Obama-Erdoğan Görüşmesiyle İlgili İki Farklı Açıklama

Emre Ordu
19.02.2016 - 21:20 Son Güncelleme: 20.02.2016 - 17:23

ABD Başkanı Barack Obama, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak Ankara saldırısı için başsağlığı diledi. Suriye üzerine konuşan liderlerin görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü. Görüşmenin içeriğine ilişkin taraflardan yapılan açıklamalarda farklılıklar olduğu görüldü. Beyaz Saray'ın açıklamasında Obama'nın YPG güçlerinin ilave toprak ele geçirmek için bu bölgedeki koşulları istismar etme arayışı içerisinde olmaması gerektiğini vurduladığı belirtilirken, Türkiye’yi de bunun karşılığında bölgedeki topçu ateşine son vermek suretiyle itidal göstermeye çağırdığı ifade edildi. Cumhurbaşkanlığı açıklamasında bu ifadelere yer verilmedi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı, Obama'nın 'Suriye rejiminin ve YPG’nin kuzeybatı Suriye’deki ilerlemesinden endişe ifade ettiğini' belirtirken; Beyaz Saray, Obama’nın 'Suriye rejiminin ilerlemesinden endişe duyduğunu' bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında dün gerçekleşen 1 saat 20 dakikalık telefon görüşmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı ve Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalardaki farklılıklar dikkat çekti.

Açıklamalardaki en belirgin fark, Obama’nın YPG’ye yönelik topçu atışlarına son verilmesi suretiyle yaptığı itidal çağrısının Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasında yer almaması oldu. 

Bir diğer fark da, Cumhurbaşkanlığı açıklamasında Obama’nın Türkiye’nin meşru müdafaa hakkına vurgu yaptığı aktarılırken Beyaz Saray açıklamasında böyle bir vurgudan söz edilmemesi oldu.

İki taraftan yapılan açıklamalar şu şekilde:

Cumhurbaşkanlığı açıklaması:

Cumhurbaşkanlığı açıklaması:

'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesinde, Suriye’deki son gelişmeler ve terörle mücadele konularında, ABD-Türkiye işbirliğinin mevcut durumu ve geleceği ele alınmıştır.

ABD Başkanı Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen canlı bomba saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletmiştir.

ABD Başkanı Obama’ya saldırılar hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan da, terörle mücadele konusunda müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etmiştir.

'YPG'nin ilerleyişi kaygı verici'

Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, DAİŞ’le ortak mücadele çabalarımıza da darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulunmuştur.

ABD Başkanı Obama, görüşme sırasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgulamışlardır.

İki lider, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları gibi provakatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulunmuşlardır.

PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAİŞ’le mücadelenin ortak hedefleri olduğunu belirtmişlerdir.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beyaz Saray açıklaması

Beyaz Saray açıklaması

Voice of America'nın aktardığı Obama-Erdoğan görüşmesiyle ilgili olarak Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Obama’nın Erdoğan’la Suriye’deki durum ve teröre karşı mücadelede Türkiye ile ABD arasındaki işbirliği hakkında telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Görüşmede Obama, Ankara’daki terör saldırısı ve Diyarbakır’da bir Türk askeri konvoyuna düzenlenen saldırıyı kınadı ve başsağlığı dileklerini iletti.

Beyaz Saray açıklamasına göre, Başkan Obama görüşmede, Suriye rejiminin ülkenin kuzeybatısında son dönemdeki ilerlemelerinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Obama, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ve ılımlı muhalif güçlerle gerilimleri artıran ve IŞİD’I zayıflatıp yenilgiye uğratmaya dönük ortak çabalara zarar veren eylemlere son verilmesi için acil çağrıda bulundu.

Topçu ateşlerine son verme çağrısı

Obama, YPG güçlerinin ilave toprak ele geçirmek için bu bölgedeki koşulları istismar etme arayışı içerisinde olmaması gerektiğini vurgularken, Türkiye’yi de bunun karşılığında bölgedeki topçu ateşine son vermek suretiyle itidal göstermeye çağırdı.

Görüşmede Başkan Obama, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak Türkiye’nin ulusal güvenliğine sarsılmaz bağlılığının altını çizdi.

İki lider, Suriye’de düşmanlıkların sona erdirilmesi konusunda Münih’te geçen hafta varılan uzlaşıya desteklerini ifade ederken, Rusya ve Esad rejimine de ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırılarını durdurmaları çağrısında bulundu.

Obama ve Erdoğan, PKK da dahil olmak üzere terörizmin her türlü şekline karşı mücadelede işbirliğini derinleştirme sözü verdi ve IŞİD’I zayıflatıp nihayetinde yenilgiye uğratmaya yönelik ortak hedeflerini yineledi.

Cumhurbaşkanlığı ve VOA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
127
55
48
15
9
6
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
uçi mamadi

Obama buna stratejilerini anlatacak , sonra buda yurda dönüp Obama'ya şunları şunları dedim diyip yandaş tv'lerde açıklama yapıp yine unutkanlıklara devam ed... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Herkes "uyu" Türkiye diyor. BIRILERIDE CIKIP UYANDIRALIM DEMIYOR.

Ahmet Harun Yetkin

Türkiye'nin RES'ine geldiler. O değil korkarak yazıyorum. Çünkü kendi ülkemi savunduğum için fişlenmek ve ötekileştirilmek istemiyorum. Ben sadece vatan seve... Devamını Gör

Arc noise

Türkiyenin restine gelmiş değiller. Amerika tipik bir denge politikası yürütüyor. PYD hem Rusyaya hem de Amerikaya mavi boncuk vererek ne kadar idare edebile... Devamını Gör

Dawkins06

Bütün ülkeler teröre karşı , teröristleri lanetliyor.. Eee o zaman bunları hangi oç finanse ediyor , hangi şerefsizler silah gönderiyor ? Kimi kandırıyorsunuz..