Görüş Bildir
Haberler
Nerede O Eski Bayramlar? Alışveriş Yapanların Oranı Yüzde 37'ye Düştü

Nerede O Eski Bayramlar? Alışveriş Yapanların Oranı Yüzde 37'ye Düştü

Ekonomik kriz bayram sevincini unutturdu. Yapılan bir araştırmaya göre, her 100 kişiden sadece 37’si bayram için alışveriş yapabileceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye büyük bir ekonomik krizin içinde yeni bir bayrama giriyor. Artan gıda enflasyonu ile sebzeden bayramlık şekere kadar her alandaki hızlı fiyat artışları, yurttaşın bayramı buruk karşılamasına sebep oldu. 

Cumhuriyet'ten Ali Bahadır Uzun''un haberine göre, IPSOS’un dün yayımladığı anket de bunu teyit ediyor. Ankete göre ramazan ayına özel alışveriş yapmayı planlayan yurttaşların oranı geçen yılki yüzde 41 seviyesinden yüzde 37’ye geriledi. 

Her 10 kişiden 1’i ramazana özel alışveriş yapmayacağını belirtirken bunun sebebinin ise alım gücü düşüklüğü ve ekonomi olduğunu söylüyor. Yurttaşların yüzde 52’si bayramlık giysi alışverişi yapmadığını belirtiyor.

"Vatandaş çikolata yerine leblebi alıyor"

"Vatandaş çikolata yerine leblebi alıyor"

Esnaf beklediği müşteriyi bulamadığını söylerken alışverişe çıkan yurtaşın ana gündemi ise pahalılık. Eminönü’nde sokaklar dolu ama dükkânlar boş. 

Yerli tüketicinin alışverişinde büyük düşüşler olduğunu belirten bir esnaf, “Mal alırken de artık azar azar alıp, sattıkça yerine koymaya çalışıyoruz ama bu sefer de her devirde zam gelmiş oluyor. Bu işin sonu nereye varacak biz de bilemiyoruz. Vatandaş çikolata, şeker yerine leblebi ya, tuzlu fıstık alabiliyor” dedi. 

Kadıköy’deki dükkân sahipleriyse ramazanın başında bir hareketlenme yaşandığını ancak bayrama doğru bu hareketliliğin durduğunu ve beklenen müşterinin gelmediğini söyledi.

Bayramlık kıyafet için iki çocuğuyla Bayrampaşa’da AVM’ye gelen bir ev hanımı, “Çocukları alışverişe çıkarırken çekiniyoruz bir şey isteyecekler diye” dedi

"Zamların bir kısmını yansıtıyoruz"

"Zamların bir kısmını yansıtıyoruz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bayramın vazgeçilmezi tatlılarda da fiyat yüksek, piyasa durgun. Taksim saldırısı ve depremin ardından düşen turist sayısının satışları düşürdüğünü söyleyen İstanbul Şekerci Pastacı Tatlıcı Esnaf Odası Başkanı Aykut Şener, “Şeker fiyatları yüzde 100 arttı, biz de mecburen birazını yansıtmak zorunda kaldık. Ama turist de olmayınca bayram alışverişi çok durgun geçiyor. Yerli müşterilerimiz alabilsin diye kârımızdan feragat ederek fiyatları düşürebildiğimiz kadar düşürüyoruz” dedi. Buna rağmen tulumbanın kilosu 80, şekerparenin kilosu 120, fıstıklı baklavanın kilosu ise 240 liradan başlıyor.

IPSOS Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sidar Gedik, “Ekonomik zorluklar, geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de Ramazan alışverişlerine yansımış durumda, hatta bu sene daha fazla etkilediğini görüyoruz. Vatandaşların yüzde 69’u ekonomik nedenlerle zengin iftar sofraları kuramayacağını, yarıdan fazlası da misafir çağıramayacağını belirtiyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
10
4
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tom lee jones

bosver,yuzde 70 memnun mutmain hayatindan,ghot gillari olarak. sana millet bahcesinde cay icmek duser.

Borem

Boşver bayramı alışverişi togg var ona bakmaya gideriz bakanlara yalakalara hediye ederler cahillerde buna alkış tutar bayramımız bu işte

mamamia

Boşver TV de sayın reyiz-i cunhuru izleriz ağzımız tatlanir, çoluk çocuğa da güler geçeriz