Görüş Bildir
Haberler
NATO'dan Türkiye Hava Sahasını İhlal Eden Rusya'ya Kınama

NATO'dan Türkiye Hava Sahasını İhlal Eden Rusya'ya Kınama

Batuhan
05.10.2015 - 15:40 Son Güncelleme: 05.10.2015 - 15:43
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'nin hava sahasının ihlal edilmesinden sonra yapılan acil NATO toplantısından Rusya'ya kınama çıktı. Rusya Savunma Bakanlığı ise Rus jetinin kötü hava koşulları nedeniyle birkaç saniyeliğine Türk hava sahasına girdiğini söyledi.

Rus jetlerinin Suriye'deki hava operasyonları sırasında Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle olağanüstü toplanan NATO'dan 'kınama' mesajı geldi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg çağrısı üzerine olağanüstü olarak toplanan NATO Konseyi, Rus jetlerinin Türkiye’nin hava sahası ihlalini ele aldı. Toplantı sonrası NATO'dan yapılan açıklamada Rusya'nın, Türk hava sahasını ihlal etmesi 'tehlikeli' ve 'sorumsuzca' bir eylem olarak nitelendirildi. 

Rusya'dan açıklama talep edilen bildiride, ''Rusya Türkiye ve NATO'nun hava sahasını bir daha ihlal etmemeli'' ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada ayrıca Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarında IŞİD mevzilerine odaklanması gerektiği de savunuldu.

Rusya'dan ihlal açıklaması: Birkaç saniyeliğine girdik

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye sınırının ihlal edilmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. Habertürk'ün aktardığına göre açıklamada 'SU-30 jeti Türk hava sahasına birkaç saniyeliğine girdi' denildi.

NATO Genel Sekreteri: Kabul edilemez

NATO Genel Sekreteri: Kabul edilemez

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlalinin kabul edilemeyecek bir durum olduğunu söylemiş ve NATO üyesi ülkeleri durumu görüşmek üzere acil toplantıya çağırmıştı.

Brüksel'de Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'yla görüşen Stoltenberg 'Rusya'nın eylemleri bölgenin güvenliği ya da istikrarına katkıda bulunmuyor' dedi.

Cumartesi günü Rus Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağının Türkiye hava sahasını Hatay civarında ihlal etmesi üzerine, Türkiye iki F-16 jetini bölgeye göndermiş ve Rus uçağını hava sahasından çıkarmıştı.

John Kerry: Türkiye uçağı vurabilirdi

John Kerry: Türkiye uçağı vurabilirdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmeyi riske ettiğini söyledi. 

Gerilimin ciddi anlamda tırmanabileceğini söyleyen Kerry, 'Bu konuda derin endişelerimiz var. Çünkü Türkiye haklı olarak, tam da daha önce yaptığı gibi yanıt verebilirdi, uçağı düşürebilirdi' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Kim Sınırları İhlal Ederse, Gereken Müdahalede Bulunulur'

Habertürk televizyon kanalına konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da hava sahasını her kim ihlal ederse etsin angajman kurallarının uygulanacağını vurguladı ve 'Etrafımızda krizler yaşanıyor. Bu ortamda Türkiye'nin tedbir halinde olması lazım. Tavrımız çok açık. Kim sınırlarımızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız. Hangi ülke olursa olsun' dedi.

Rusya'dan gelen açıklamalarda ise Cumartesi günü TSİ 12:08'de yaşanan olayın 'navigasyon hatası' sonucu meydana geldiği ifade edilmişti.

ABD yetkilisi: Rusya'nın Türkiye hava sahasını yanlışlıkla ihlal ettiğine inanmıyoruz

ABD yetkilisi: Rusya'nın Türkiye hava sahasını yanlışlıkla ihlal ettiğine inanmıyoruz

Görsel: Al Jazeera

Ancak Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ABD'li bir yetkili, 'Olayın yanlışlıkla meydana geldiğine inanmıyoruz' dedi.

Ajansa konuşan yetkili, 'Bu olay tüm kaygılarımızı teyit eder nitelikte. Niyetlerinin sorgulanması gerektiğini gösteriyor' dedi.

3 ayda 2. kez Türkiye gündemiyle toplantı

3 ayda 2. kez Türkiye gündemiyle toplantı

Rusya ile yaşanan hava sahası krizinin ardından gelen acil toplantı çağrısı, NATO'nun son 3 ayda ikinci kez Türkiye gündemiyle toplanmasını gündeme getirdi.

Suruç'taki bombalı saldırı ve PKK'ya operasyonların başlamasının ardından Ankara, Temmuz ayında müttefik ülkeleri acil toplantıya çağırmış ve o toplantıda NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'de son dönemde gerçekleşen saldırıları kınayarak Türkiye'yle dayanışma içinde olduklarını söylemişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güvenlik zirvesi Rusya gündemi ile toplandı

Güvenlik zirvesi Rusya gündemi ile toplandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında güvenlik toplantısı düzenleniyor.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Çankaya Köşkü'nde başlayan toplantıya güvenlik birimlerinin yetkilileri katılıyor.

BBC Türkçe, Habertürk ve Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
7
5
4
3
3
0