Görüş Bildir
Haberler
Müze Olacak: Atatürk 99 Yıl Önce Bu İstimbotta 'Geldikleri Gibi Giderler' Demişti

etiket Müze Olacak: Atatürk 99 Yıl Önce Bu İstimbotta 'Geldikleri Gibi Giderler' Demişti

Yasin Arslan
13.11.2017 - 15:18 Son Güncelleme: 13.11.2017 - 16:50

Atatürk'ün 13 Kasım 1918 tarihinde Haydarpaşa Garı'ndan Galata iskelesine geçerken kullandığı ve İstanbul Boğazı'ndaki işgal gemilerini görünce 'Geldikleri gibi giderler' sözünü sarf ettiği istimbot bulundu. Restore edilip Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na hibe edilecek olan istimbot müze olarak kullanılacak. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

106 yaşındaki istimbot, yarı batık haldeydi.

106 yaşındaki istimbot, yarı batık haldeydi.

Güzelyalı sahilinde yarı batık halinde olan Kartal II isimli istimbot, Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz'in çalışmaları sayesinde bulundu ve batık olduğu yerden çıkarıldı.

Kartal II 1911 yılında inşa edildi.

Kartal II 1911 yılında inşa edildi.

1911 yılında bir Fransız şirketi için inşa edilen istimbotun ilk adı Enterprise'dı. 1. Dünya Savaşında Fransa Deniz Kuvvetleri tarafından el konulan tekne savaş boyunca İstanbul'da görev yaptı. Savaştan sonra 1919 yılında özelleştirilen Enterprise, bir Osmanlı şirketi tarafından satın alındı.

2015 yılına kadar kullanıldı.

2015 yılına kadar kullanıldı.

1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti envanterine geçen tekne 1974 yılında hizmet dışına çıkarıldı. Ancak 2015 yılına kadar özel bir şirket tarafından kullanılan istimbot, 2015 yılında Güzelyalı sahilinde battı.

Restore edilip müze olarak kullanılacak.

Restore edilip müze olarak kullanılacak.

Battığı yerden çıkarıldıktan sonra Tuzla Tersanesi'nde kızağa çekilen Kartal II, restore edilecek. Restorasyonu tamamlandıktan sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na hibe edilecek olan 106 yıllık tekne müze olarak kullanılacak.

'Kartal II Türk Tarihi’nin en sembol gemilerinden biri.'

'Kartal II Türk Tarihi’nin en sembol gemilerinden biri.'

Tuzla Tersanesi'ne getirilmesinin ardından yapılacak restorasyon hakkında bilgi veren Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz 'Kartal tabi Türk Tarihi’nin en sembol gemilerinden biri. Çünkü Atatürk’ün üzerinde ‘geldikleri gibi giderler’ sözünü sarf ettiği platform. Kartal esasında 106 yıldır bizimle berabermiş. Ama biz bunu farkında değildik. Maalesef Türk Denizcilik Kültürü’nde tarihimize mal olmuş gemilere pek sahip çıkamadık. Ama artık bulduğumuz zamanda pek bırakamıyoruz. 106 yaşındaki bu tekneyi en kısa zamanda seneye aynı gün bir müze gemi statüsünde İstanbul’un en güzel yerinde sergilemek Türk Halkı’na umut aşılamak için bir proje başlattık' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13 Kasım 2018'de ziyarete açılacak.

13 Kasım 2018'de ziyarete açılacak.

1 yıl sürecek restorasyon çalışmaları sonrasında müze haline getirilecek olan 106 yılındaki Kartal II, Atatürk'ün 'Geldikleri gibi giderler' sözünü sarf edişinin 100. yılında ziyarete açılacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
409
171
22
6
6
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
MD

Allahını severseniz restore etmeyin yalvarırım aq bunu da yok edersiniz siz

feyk

barok rokoko tarzinda restore edilecekmis :)

PaZZ

Transformers 5 filminde kendini hala 1. dünya savasinda zanneden bir otobot vardi.. Aklimda o canlandı bu haberde. 1911 den 2015 yılına kadar bir yaşanmışlık... Devamını Gör

Tambir Lesh

Yavuz u jilet yaptık bu nasıl gözden kaçmış hayret....

Bozkurt

Konuyu gördüğümde aklıma ilk gelen.