Görüş Bildir
Haberler
İtalyan Rüyası Dolomit Dağları'nda 1000 Km Yapan Gezginin Gözünden 12 Şahane Fotoğraf

İtalyan Rüyası Dolomit Dağları'nda 1000 Km Yapan Gezginin Gözünden 12 Şahane Fotoğraf

Şu an bu yazıyı okumaya başladıysanız, ya bir doğa aşığısınızdır ya da çok iyi bir kaşif. Yazının sonuna geldiğinizde 'Evet, kesinlikle bir bilet almalıyım.' fikri kafanızda oluşmaya başladıysa, kabul edelim dünyanın nimetlerinden faydalanmaya da başlamışsınızdır. Hadi o zaman başlayalım mı Avrupa’nın en nadide bölgelerinden birini konuşmaya, ne dersiniz?

Fotoğrafların devamı için Instagram'da @seymen.b hesabına göz atabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lago Di Brais

Lago Di Brais

Fotoğraflarını gördükten sonra beni peşinden sürükleyen bir cennet burası.  Gölün çevresi 1,5 km civarında. Braies’e yaklaştığınızda ilk göreceğiniz otopark ücretsiz. Sonrasındaki otoparkta ise bir amca 5 Euro alıyor araç başına. Bölgede 1 otel ve 1 kafe var sadece. Kafede de Bingöllü bir Ahmet Abi var, selam verebilirsiniz. Lago Di Braies’in en güzel anları sabahları yakalanıyor, unutmayın. Çünkü daha az insan oluyor. Kaldı ki 'Türkiye ile kıyaslayınca gerçekten kalabalık dediğin bu muydu Seymen?' de diyebilirsiniz.  Ama fotoğraf çekmek isterseniz rahat rahat, sabah saatleri fena değil aklınızda olsun. Gölde tekne ile açılabilirsiniz, saatlik fiyatı ise 12 Euro. Ayrıca genç kızlar size sesleniyorum: Uzun etek vs. giyerseniz, güzel fotoğraflar da çıkabiliyor. Bence buralara kadar gelmişken güzel fotoğraflarınızı çektirebilirsiniz. Braies, dağlara karşı soluksuz bir manzara gerçekten.

Alpe Di Siusi

Alpe Di Siusi

Bölgenin kayak merkezi. Kışın tamamen karla kaplı, yazın ise bizim gibi fotoğraf tutkunlarının, gezmeyi sevenlerin değişmeyen adresi. Burada mekanlar, kafeler hep sezonluk, yani kışın çalışıyor. Yazın ise tadilatta vs. kışa hazırlanıyor. Fakat fotoğraf sevdanız varsa gittiğinizde çekeceğiniz fotoğraflar vs. son derece iyi çıkacaktır eminim. Ayrıca bisiklet kiralayarak bölgede bir tur da atabilirsiniz. Manzarası kesinlikle değiyor, buralara kadar geldiyseniz önceliklerinizden olmalı. Navigasyondan rahatlıkla bulabileceğiniz gibi bölgede yeterli seviyede tabela da mevcut. Alpe Di Siusi’ye geldiğinizde bir milli park girişi olacak. Burada, otel müşterisi değilseniz 09.00-17.00 arasında aracınızı park ediyor ve 2-3 km yolu ring otobüsüyle devam ediyorsunuz. 17.00 sonrasında ise kendi aracınızla otel müşterisi olmaksızın yolunuza devam edebilirsiniz.

Lago Misurina

Lago Misurina

Braies gölünden 14 km uzaklıkta bölgenin en kıymetli göllerinden biri daha Misurina. Özellikle çevresindeki oteller ve yerleşimlerle Braies’e göre biraz daha kasaba hali var. Yine Dolomit manzarasına karşı banklarda oturabilir veya hemen göl kenarındaki restoranda pizza deneyimleyebilirsiniz. Burada ilginç gelen olan şey ise pizzanın 5, kolanın 5.50 Euro olmasıydı. Bu arada, göldeki ördekler de oldukça evcil, yanlarına yaklaşıp rahatça fotoğraf çekebilirsiniz.

Lago Antonio

Lago Antonio

Lago Antonio Misurina gölüne 2 km uzaklıkta tam fotoğraflık bir yer. Otur keyif yap, başka bir şey yok... Buraları uzun uzun anlatmayacağım çünkü mutlaka yaşamanız gerek.

Val Di Funes

Val Di Funes

Bölgenin en güzel yerlerinden biri olduğu kuşkusuz. Alpe di Siusi’ye yakın bir noktada, tepeden baktığınızda müthiş bir manzara göreceğiniz, ful yeşillik olan bir cennet.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Moena Türk Köyü

Moena Türk Köyü

Viyana kuşatması döneminde Osmanlı’dan ihraç edilen bir Yeniçeri’nin İtalya’da bir köye yerleşmesi ve sonrasında o köyde halkı zulme karşı mücadeleye teşvik etmesi sonucunda, köyü vergi vermekten ve ezilmiş olmaktan kurtaran Balaban Hasan isimli Yeniçeri'nin hikayesi olan köy. Köyde her sene Temmuz ayında evler Türk bayrağı ile süslenir, kadınlar şalvar giyer, baş örtüsü takar. Köyün en yaşlısı ise Yeniçeri Ağası kıyafeti giyer ve köyde at üzerinde tur atar. Bu festival yıllardır yapılıyor ve Moena yerlileri Balaban Hasan’ı da ataları olarak biliyor. Köyde ayrıca Balaban Hasan için bir de hayrat gibi görev gören bir çeşme var.

3 havalimanından da ulaşım mümkün.

3 havalimanından da ulaşım mümkün.

Dolomit Dağları, İtalya’nın kuzeyi olarak bilinen Bolzano bölgesi civarında yer alıyor ve buraya geldikten sonra tamamen dönemeçli yollardan sürekli farklı güzelliklere çıkıyorsun. Öyle güzel ki, gidilen güzergahtaki yollar insanı adeta büyülüyor.

Bu coğrafyada araç kiralamak şart.

Bu coğrafyada araç kiralamak şart.

Ben bu havalimanlarından Münih’i tercih ettim. Günlük 40 Euro ödeyerek Seat Leon model araç ile Avusturya üzerinden Bolzano’ya giriş yaptım. Yollar genelde sakin ve kolay. Tek mesele dağlık bölgelerde gittiğimizden dolayı biraz virajlı olması... Bir de, Avusturya’dan İtalya’ya girdiğin andan itibaren gişe sisteminden geçiyorsun ve artık paralı yoldan devam ediyorsun. Innsbruck’dan Bolzano’ya kadar olan kısım için 4.10 Euro ödeme yaptım. Lake Braies bölgesi ile Val Di Funes bölgesi farklı rotalar mesela. Bu arada yine otobandan faydalandım ve bu kısa mesafelerde de 1,90 Euro gibi ücretler ödedim. Fazla can yakmıyor özetle. Münih’ten gelerek bu bölgede 2 depo yakıt harcadım ve yaklaşık 1300 km yol yapmış oldum.

Dolomitler'de ne yemeli?

Dolomitler'de ne yemeli?

Burada nüfus çok az. Öyle şuraya gidin, bunu deneyimleyin diyeceğim bir ortam da yok. Doğayla baş başasın. Bu yüzden benim size önerim hazır araç da kiralamışsınız, market alışverişi ile doldurun içini ve mola noktalarınızda manzaralara bakarken kendi sofranızı kurun. Emin olun en güzel restorandan daha güzel, daha lezzetli olacaktır.

Dolomit rotası tavsiyeleri:

Dolomit rotası tavsiyeleri:
  • Bana kalırsa en az 3 arkadaş ile yolculuk yapın derim. Maliyeti düşürecektir.

  • Kalın bir şeyler giymenizi öneririm. Zirvelerde Mayıs ayında hava 8 dereceye kadar düşer.

  • Araç kiralamak şart bu rotada. Belediye otobüsleri var kabul fakat çok sık geçmiyor. Bu yüzden de rotanızı istediğiniz gibi yapamayabilirsiniz. Zamanlamanız tutmaz. 

  • Otostop için ideal bir yer maalesef değil.

  • Kamp için çok fazla seçenek var.

  • Fotoğraf merakınız varsa geniş açı lens işinizi görür.

  • Uygun ayakkabı giymenizi öneririm. Doğa ile iç içe olduğunuzu unutmayın!

  • Benzin istasyonu için kredi kartı şart! Mutlaka yanınızda bir kredi kartı olsun.

  • Navigasyondan 2 nokta arasında süre/km hesabı yaparken yolların tek şerit ve virajlı olduğunu unutmayın. Navigasyonda 1 saat yazan yer aslında 1,5 – 2 saat sürüyor. Bilginiz olsun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dolomit programı nasıl yapılmalı ?

Dolomit programı nasıl yapılmalı ?

Bu bölge için benim sizlere tavsiyem en az 2 gece 3 günlük bir konaklama planlamak. Bunu da şöyle yapın derim: Alpe Di Siusi ve ona 28 km uzaklıkta olan Val Di Funes bölgeleri için tam 1 gün ayırmalı. 2. gün programınızda ise benim tavsiyem, göller civarında Brais ve Misurina civarını değerlendirmeniz. Burada da 1 gün geçirin. Buraya gelince yalnızca 4 yere gideceğinizi düşünüp aldanmayın. Bu bölgeler arasında yolculuk km olarak mesela 50 km ise, o yolculuk 1 saatte bitmiyor. Yolda o kadar çok güzellik görüyorsun ki, durmadan inip fotoğraf çeker halde buluyorsun kendini.

Özetle, fotoğraf tutkunuz varsa burası 10 gün bile kalsanız yetmez. Malzeme çok! Ama yok kardeş ben turistim, görmek deneyimlemek istiyorum dersen 2 gece veya 3 gecelik konaklamalar işini görecektir. Vaktiniz varsa Avusturya Tirol Bölgesi'ne de geçiş yapabilirsiniz. Orası da bir doğa cenneti.

Dolomitlerde nerede konaklamalı ?

Dolomitlerde nerede konaklamalı ?

Bölgede bir sürü butik otel bulunuyor. Max. 10 odası olan küçük oteller o kadar çok ki, seçerken hepsinde alacağım huzurun aynı olacağını düşündüm. Çünkü hepsi yeşile bakıyor. Kötü çıkma ihtimalini hiç düşünmedim gerçekten. Bu yüzden gecelik fiyatı 240 TL civarında olan Gruberhof’u tercih ettim. Burası Bolzano’nun zirvesinde yer alan bir otel. Çevresinde başka otel hatta ev bile bulunmuyor. Önünde kocaman bir yeşillik ve üzüm bağları dışında hiçbir şey yok. 2 tatlı Alman’ın işlettiği bu otel bence aklınızda olsun. Sabah kuş sesleriyle uyanmak gerçekten iyi hissettiriyor insan kendini. Başka yerler bakayım derseniz de, Booking’den seçeneklere bakabilirsiniz. Bütçenize göre seçim yapabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
34
4
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hv.p.cvs.

dolomit :/ her yer çürük yumurta kokar la :/

la-mascherata

Senin gotun kokuyordur lale! Dunyanin en mis, bakimli, guzel bolgesidir nitekim 'kaliteli' bir turizm cennetidir.