Görüş Bildir
Haberler
Moda Tutkunlarının İzlemekten Kendini Alamayacağı 24 Film ve Belgesel

etiket Moda Tutkunlarının İzlemekten Kendini Alamayacağı 24 Film ve Belgesel

Moda dünyası hiç de göründüğü gibi değil. O ışıltılı dünyanın kapıları arkasında neler olduğunu ah bir bilseniz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Şeytan Marka Giyer-The Devil Wears Prada (2006)

1. Şeytan Marka Giyer-The Devil Wears Prada (2006)

New York’ta yaşayan sade ve naif bir genç kız olan, henüz gazecilikten mezun Andrea Sachs bir işe girer. Güçlü ve sofistike bir kadın olan Runaway Magazin’in acımasız yöneticisi Miranda Priestly'nin ikinci asistanı olarak çalışmaya başlar. Andrea’nın hayali iyi bir gazeteci olmaktır. Söz konusu görev için aslında sıradan bir tarzı olsa da mücadeleci yapısı ile hızla başarı kazanır. Ancak bu durumun da bedelleri vardır. Andy, kendisine uzak gibi görünen Miranda’nın o şatafatlı dünyasında bir yer kazanmıştır ancak önceki dostları ve tüm sevdikleri kendisinden kilometrelerce uzakta kalmış gibidir.  The Devil Wears Prada, Lauren Weisberger’in aynı adlı romanının uyarlaması. Özellikle moda editörü Miranda Priestly karakteriyle öne çıkan filmde gözler, bu zalim kadını canlandıran Meryl Streep’in üzerinden ayrılmıyor. Filmde ayrıca Anne Hathaway, Emily Blunt ve Staney Tucci rol alıyor.

2. Coco Chanel’den Önce-Coco avant Chanel (2009)

2. Coco Chanel’den Önce-Coco avant Chanel (2009)

Yetimhanede başlayıp, kabare şarkıcılığına uzanan daha sonra da dünyanın en önemli modacısı olma yolunda ilerleyen, masal gibi bir hayat.

Coco Chanel’in moda dünyasında devrim yaratan çizgisini nasıl oluşturduğunu, maskülen dokunuşlarını nasıl kadın modasına kabul ettirdiğini ve özel yaşamındaki sıkıntıları başarılı bir şekilde yansıtan film Edmonde Charles-Roux’nun kitabının bir uyarlaması. Coco Chanel rolünde, Fransa’nın en çok tanınan aktrislerinden Audrey Tautou yer alıyor.

3. Phantom Thread (2017)

3. Phantom Thread (2017)

İngiliz modasının kalbinde yer alan ünlü terzi Reynolds Woodcock ve kız kardeşi Cyril, kendilerine özgü tarzları ile ülkenin önde gelenlerini giydirmektedir. Müzmin bir bekar olan Woodcock, hayatına giren kadınlarla arkadaşlık etmekte, onlardan ilham almaktadır. Genç, iradeli bir kadın olan Alma Reynolds’ın karşısına çıktığında ise işler değişir. Genç kadın Reynolds’un aklının başından alır ve kısa sürede onun ilham perisi olur. Reynolds’un kontrollü ve düzenli hayatı aşk kapısını çaldığında alt üst olur.

Gerçek bir hikayeden uyarlanan filmde 3 Oscar ödüllü aktör Daniel Day-Lewis, modacı Charles James'i canlandırıyor.

Film, En İyi Film dahil 6 dalda Oscar adayı olmuş, En İyi Kostüm dalında ödüle uzanmıştı.

4. Neon Şeytan-The Neon Demon (2016)

4. Neon Şeytan-The Neon Demon (2016)

Moda dünyasının acımasız iç yüzünü görmeye hazır mısınız? Los Angeles'a taşınalı çok uzun bir zaman olmayan, genç ve gelecek vaadeden model Jesse (Elle Fanning), burada tanıştığı insanları, özellikle diğer modelleri doğal güzelliğiyle çok etkilemiştir. Güzelliğin peşinde her şeyini vermeye hazır bu insanların arasında Jesse, istemeden de olsa tehlikeli sularda yüzmeye başlayacaktır. The Neon Demon filminin baş rolünde genç ve güzel oyuncu Elle Fanning yer alırken, ona eşlik eden isimler arasında Christina Hendricks, Jena Malone ve Keanu Reeves gibi isimler de var.

5. Gia (1998)

5. Gia (1998)

Amerikan'ın ilk top modeli kabul edilen Gia Marie Carangi’nin, 17 yaşında başlayıp 27 yaşında son bulan trajik hikayesini, Angelina Jolie’nin muhteşem performansıyla izliyoruz. Altın Küre ödüllü Gia moda sektörünün ışıltılı dünyası yanında, karanlık yüzünü de sergiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yves Saint Laurent (2014)

6. Yves Saint Laurent (2014)

1957 yılında, Paris'teyiz. Henüz 21 yaşında olan üstün yetenekli tasarımcı Yves Saint Laurent, moda gurusu Christian Dior'un sağ koludur. Christian Dior ansızın hayatını kaybettikten sonra işlerin başına geçen Saint Laurent, ilk tasarımını hazırladıktan sonra ünü tüm hızıyla yayılmaya başlar. Artık moda dünyasının yükselen yıldızıdır. Bir moda şovu sırasında Pierre Bergé ile karşılaştığında ise hayatını tamamen değiştirecek bir ilişkiye adım atmış olur. Birbirlerine aşık olan ikili, iş hayatında da birlikte hareket etmeye başlarlar. Üç yıl sonra ise kendi markasını, Yves Saint Laurent'i yaratmış olur. Ne var ki Yves Saint Laurent'in yaratıcılığı hem özel hayatını hem de iş yaşamını etkiler hale gelir. 

Jalil Lespert’in yönetmenliğinde çekilen film, Laurence Benaïm’in kitabından Jacques Fieschi, Jalil Lespert ve Marie-Pierre Huster tarafıdan beyzperdeye uyarlandı. Başrol Yves Saint Laurent’i ise Pierre Niney canlandırıyor.

7. Iris (2014)

7. Iris (2014)

Belgesel, New York moda sahnesinde onlarca yıl varlığını sürdüren yetenekli, kıvrak zekâlı ve göz alıcı olan 93 yaşındaki Irıs Apfel’ı anlatıyor. Bir moda filminden ziyade, belgesel nasıl yaratıcı olunacağına ve Irıs’in ileri yaşına rağmen ilham veren, yükselen ruhunun hikâyesine odaklanır. IRIS, bir kadının moda için duyduğu coşkuyu tasvir ederek, sanatın insanların hayat desteği ve giyinmenin gerçek hayatın bir deneyden başka bir şey olmadığını hatırlatır. Hayatındaki göz kamaştırıcılığın bolluğuna rağmen Irıs, var olan iş etiğini benimseye devam etmiştir. “Çalıştığımdan dolayı şanslı hissediyorum. Eğer sevdiğiniz bir şeyi yapacak kadar şanslıysanız diğer şeyler kendiliğinden gelir.” der Irıs Apfel.

8. Pırıltılı Hayatlar-The Bling Ring (2013)

8. Pırıltılı Hayatlar-The Bling Ring (2013)

Hollywood'a gidip ünlü bir aktris olmanın ve Beverly Hills lüksünü yaşamanın hayallerini kuran genç Nicki, bir gün ünlülerle birlikte yaşamaya ve tasarımcı elinden çıkma kıyafetler giymeye son derece kararlıdır. Bu nedenle de olduğu yerde hayal kurmak yerine, onu hedefine ulaştıracak bir şeyler yapmaya karar verir. Yakın arkadaşları Sam, Cloe, Rebecca ve Marc'ı da ikna eder ve böylece eşi benzeri görülmemiş hedefleri olan bir çete ortaya çıkar. Nicki'nin önderliğini yaptığı şöhret meraklısı ekibin amacı, öncelikle taptığı ünlülerin yakınında olmak; sonrasındaysa ünlüleri anbean takip ederek evde olmadıkları anda evlerini soymaktır. İnterneti kullanarak ünlülerin izini sürmeye ve çok geçmeden çok sayıda pahalı giysi, ayakkabı ve giysiye sahip olmaya başlarlar. Zamanla bu son derece şık ve tarz giyimli çetenin gerçekleştirdiği gizemli soygunlar, medyanın da bir hayli dikkatini çekmeye başlar.

Konusu gerçek olaylardan esinlenerek uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Sofia Coppola; başrollerinde ise Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson, Claire Julien ve Taissa Farmiga gibi genç isimler paylaşıyor.

9. Düşes-The Duchess (2008)

9. Düşes-The Duchess (2008)

18. yüzyılda geçen bu film, Devonshire Düşesi Georgiana’nın gerçek öyküsünü anlatıyor. İngiltere’de politik olarak zorlu bir dönemde kocasına erkek bir çocuk doğuramadığı için özel hayatında birçok sıkıntı çeken, kendini üç kişilik bir evliliğin içinde bulan ve dışlanmış hisseden bir düşesin hayata tutunmasını sağlayanlar moda ve genç bir politikacıyla ilişkisi oluyor. İngiltere tarihinin moda açısından önemli bir döneminde geçen bu filmde Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper ve Hayley Atwell gibi oyuncular rol alıyordu.

10. Düşlerin Terzisi-The Dressmaker (2015)

10. Düşlerin Terzisi-The Dressmaker (2015)

Tilly Dunnage (Kate Winslet) güzel, yetenekli ve sıra dışı bir kadındır. Vicdanında taşıdığı büyük bir yükle, annesi Molly’yi (Judy Davis) bulmak için doğduğu kasabaya döner. Tilly artık kasabada bir yabancı sayılmakta ve katil olarak suçlanmaktadır. Geçmişin yaraları ile döndüğü bu yerde Tilly’yi kasabalıya yaklaştıran şey Tilly'nin eşsiz terzilik yetenekleri olur. Acılar yerini kahkahalara bırakırken Tilly modacı kimliğiyle kasabanın kadınlarını adeta baştan yaratır. Bu arada geçmişini haksız bir şekilde karalayanlardan tatlı tatlı intikamını almaya başlayan Tilly kasabanın yakışıklısı Teddy’ye (Liam Hemsworth) kalbini kaptırınca bu aşkın ona tahmin edemeyeceği şeyleri yaptıracağını görecektir.

Seneler önce dedikodular yüzünden Avustralya'daki küçük köyünü terk eden Myrtle 'Tilly' Dunnage'ın hasta annesine bakmak için geri dönüşünü konu alan filmin başrollerini Oscar ödüllü oyuncu Kate Winslet ve Liam Hemsworth paylaşıyor. Köyden uzakta geçirdiği yıllarda Fransız modacılardan eğitim alan genç kadın (Winslet), köye geri döndüğünde bir dikiş makinesi ve moda konusundaki yeteneğiyle tüm köyü baştan başa değiştiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Şahane Macera-Funny Face (1957)

11. Şahane Macera-Funny Face (1957)

Moda yayıncısı Maggie Prescott fotoğrafçı Dick Avery’den yeni bir yüz bulmasını ister. Yepyeni ve çok farklı bir model! Dergi ekibiyle birlikte şans eseri çekim yapmak için gittikleri Greenwich Village’daki bir kitapçıda çalışan Jı’yu kimse farketmez. Oysa bu kitap kurdu, 'entel' kızın eşi bulunmaz havası ve güzelliği Dick’in gözünden kaçmamıştır.

Dick Maggie’yi ikna eder. Jo’yu da Paris’te yeni koleksiyonlarla yapacakları moda çekimlerinde modellik yapmak üzere kandırır ve yola çıkarlar. Elbette genç kadını Paris’e gelmeye iten asıl sebep bu sanat şehrinin onu çekmesidir, modellik ise, ödenmesi gereken küçük bir bedel ve biraz macera. Ancak Jo burada giderek içindeki kadını keşfederken, Dick de güzel kıza aşık olmaya başlayacaktır.

Yönetmen Stanley Donen ve Audrey Hepburn’ü bir kere daha buluşturan Funny Face, aslında Gershwin’in ünlü Broadway müzikalinden uyarlanmış bir film. Başrol oyuncusu Fred Astaire’in bu müzikalin de yıldızlarından olması hem ilginç hem de yerinde bir tesadüf.

Dağıtımcı - 1958’de dört dalda Oscar adayı olan filmin başrolünde Audrey Hepburn ile Fred Astaire’i hayranlıkla izliyoruz.

12. Hayalet Hikayesi-Personal Shopper (2017)

12. Hayalet Hikayesi-Personal Shopper (2017)

20’li yaşlarında, içine kapanık bir kadın olan Maureen, Paris’te ünlü bir modelin özel alışveriş danışmanlığını yapmaktadır. Genç kadın, kısa zaman önce ikiz erkek kardeşini kaybetmiştir ve henüz yas sürecindedir. Bir gün cep telefonuna bir mesaj gelir. Kardeşinin hayaletinden... 

Yönetmenliğini ve senaristliğini Olivier Assayas'ın üstlendiği filmde başrollerde Kristen Stewart, Lars Eidinger, Nora von Waldstätten yer alıyor. Film 2016 Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştır.

13. Hazır Giyim-Prêt à Porter (1994)

13. Hazır Giyim-Prêt à Porter (1994)

Usta yönetmen Robert Altman imzalı filmde, birçok ünlünün bir araya geldiği Paris Moda Haftası’nda işlenen cinayeti konu alıyor. Kadrosunda Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Julia Roberts, Rupert Everett ve Forest Whitaker bir araya getiren bol yıldızlı film Türk sinemasında “Hazır Giyim” ismiyle gösterildi. İzleyicileri memnun etmemiş gibi görünse de moda konulu filmler açısından başarılı bir yapım!

14. Göze Ziyafet Gerek-Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (2011)

14. Göze Ziyafet Gerek-Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (2011)

The Eye Has to Travel belgesel filminde, 20. yüzyılın en iyilerinden biri olan modacı Diana Vreeland'ın hayatı anlatılıyor. Modanın gücünü sanat olarak keşfeden ve sıkıcı kıyafet endüstrisini değiştiren modacının hayatı size ilham verecek.

15. Matmazel C.-Mademoiselle C (2013)

15. Matmazel C.-Mademoiselle C (2013)

Şov dünyasında tanınmış, akla gelen pek çok isimle çalışmış olan Matmazel C.'nin editörlük kariyerinden vazgeçiyor. İdeallerinin peşinden koşmak ve moda dünyasına giriş yapmak için yoğun çaba sarf ediyor. Hayallerinden şüphe duymaksızın yürüdüğü bu yolda yaşadığı zorluklar tıpkı hoşuna giden modern danstaki o altın kural gibi: 'Acı çektiğini hiçbir zaman belli etme.'

Yaşayan bir efsanenin hikayesini izliyoruz. Büyüleyici ve göz kamaştırıcı moda dünyasının acımasızlığına karşı mücadelesini sonuna kadar veren bir kadının hikayesi bu aynı zamanda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Bill Cunningham New York (2010)

16. Bill Cunningham New York (2010)

1970'li yıllarda The New York Times gazetesinde çalışan ve aynı zamanda sokaktaki insanların ne giydiklerini çeken 80 yaşındaki fotoğrafçı Bill Cunningham'ın hayatı anlatılıyor. Şimdilerde popüler olan sokak stili fotoğrafçılığının ilk ortaya çıkışının yansımasını bu filmde görüyoruz.

17. Dior ve Ben-Dior et Moi (2014)

17. Dior ve Ben-Dior et Moi (2014)

Filmde 1946 yılında Christian Dior tarafından kurulan ünlü Fransız modaevinin eşi görülmemiş görünümü ele alınır. Bu belgesel filmde Christian Dior’un prestijli dünyası için çekildi. Raf Simons’ın ilk “haute couture” (özel tasarım) koleksiyonunu çıkarma hikayesi kesinlikle izlemeye değer.

18. Valentino: Son İmparator-Valentino: The Last Emperor (2008)

18. Valentino: Son İmparator-Valentino: The Last Emperor (2008)

Orta sınıf bir aileden gelen Valentino Clemente Ludovico Garavani, bir gün kimsenin hayal dahi edemeyeceği bir markanın kurucusu olur. Moda dünyasının en ilham verici markalarından biri olan Valentino'yu 45. kuruluş yılında ortaya çıkan film, Valentino'nun organize ettiği şovlar ve defilelerde gezinerek moda dünyasında olup bitenleri kameraya yansıtıyor. 

Matt Tyrnauer'ın yönetmenliğini yaptığı belgesel, Valentino'nun şık ve ışıltılı dünyasında boy gösteren ünlü moda ve sosyete ikonlarının yanı sıra bu görkemli moda imparatorluğunun içerisinde neler olup bittiğini de mercek altına alıyor.

19. Bir Alışverişkoliğin İtirafları-Confessions of a Shopaholic (2009)

19. Bir Alışverişkoliğin İtirafları-Confessions of a Shopaholic (2009)

Hayatın anlamını alışveriş yapmakta bulan Rebecca Bloomwood, New York'un tiki tayfasındandır. Neşesini keyfini hiç kaybetmeyen Rebecca'nın şu hayattaki en büyük gayesi idol olarak gördüğü moda dergisine kapağı atmaktır. Ancak bu kolay olmayacaktır. Ama sonunda bu dileğine yaklaşır, aynı yayın grubundan olan bir finans dergisinde bir köşe kapmıştır. Bu köşenin konusuysa az parayla çok alışveriştir. Fakat bu konu onun için gerçekten zordur. Finans dergisinde okurlara hesaplı para harcama (az parayla çok alışveriş) öğütleri veren ama aslında uslanmaz bir alışverişkolik olan Rebecca Bloomwood rolünü Wedding Crashers ve Definitely, Maybe'nin güzel yıldızı Isla Fisher'ın oynadığı filmde finans dergisi editörü Luke Brandon rolünde Hugh Dancy kamera karşısına geçti.

20. Eylül Sayısı-The September Issue (2009)

20. Eylül Sayısı-The September Issue (2009)

Vogue dergisinin 2007 yılı Eylül baskısı o güne dek okuyucuyla buluşan en büyük ve en ağır dergi olma özelliğine sahip. Yaklaşık 2.5 kilo ağırlığındaki bu sayı, kimileri tarafından modanın İncil'i olarak dahi yorumlanmakta. Moda dünyasının en güçlü ve tartışmalı figürlerinden biri olan Anna Wintour ise moda tutkusu ve mükemmeiliyetçiliğiyle tasarımcı, model ve fotoğrafçılarla dolu bu dünyanın en gözde kraliçesi. Dünyanın en tanınmış moda dergilerinden Vogue'un efsanevi editörü Anna Wintour'un kariyeri ve hayatına odaklanan film, bizleri bu sayıyı yaratan ve moda dünyasına ışık tutan perde arkasındaki ekiple de tanıştırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. In Vogue: The Editor’s Eye

21. In Vogue: The Editor’s Eye

2012 yılında televizyon filmi olarak çekilen In Vogue: The Editor’s Eye, yine Vogue editörlerinin yaşamlarını ele alıyor. Film, o editörlerin elinden çıkmış ikon haline gelmiş görüntülerine göz atıyor.

22. Stepford Kadınları-The Stepford Wives (2004)

22. Stepford Kadınları-The Stepford Wives (2004)

Bir TV ağının ateşli başkanı olan Joanna Eberhart, ardı arkasına gelen şok edici olaylardan ötürü sinirsel bir yıkım yaşamaktadır. Kocası Walter, bu duruma el koyarak, Manhattan’dan şık, üst düzey ve son derece modern bir ortam olan Stepford’a taşınmaya karar verir. Joanna, orada iyi arkadaşlar edinir. Yahudi bir yazar olan ve alkolizmden kurtulmaya çalışan Bobbie Markowitz ile birlikte şehirdeki diğer kadınların tuhaf bir biçimde mutlu göründüklerini ama aslında eşlerine kusursuz hizmetle kendilerini ölüme terk etmiş olduklarını fark ederler. 

Stepford’da kadını tanrı değil erkekler yaratıyor! Eşlerini mutlu etmeye kurulmuş robot kadınlar, adeta kusursuzun vücut bulmuş hali. Parlak ciltleri, rengarenk elbiseleriyle Stepford kadınları her daim bakımlı. Nicole Kidman’nın metropol kadınından Viktoryen havaya geçişi, filmi izlemek için onlarca nedenden sadece biri.

23. Ultrasuede: In Search of Halston (2010)

23. Ultrasuede: In Search of Halston (2010)

Belgeselde film yönetmeni Whitney Smith'in ikonik Amerikan moda tasarımcılarının düşüşü ve yükselişi hakkında hikayeleri araştırmak üzere moda ve Hollywood ünlüleri ile yaptığı röportajları yer alıyor. Röportaj yapılan isimler arasında Liza Minnelli, Diane Von Furstenberg, André Leon Talley, Anjelica Huston ve daha birçok isim var.

24. Zoolander 2-Zırtapoz 2 (2016)

24. Zoolander 2-Zırtapoz 2 (2016)

Yönetmenliğini Ben Stiller'ın üstlendiği 2001 tarihli Zoolander filmi 15 yıl aradan sonra yeniden beyaz perdeye konuk oluyor. Zamanının moda ikonu olan modelimiz Derek, bu defa Hansel ile birlikte tekrardan podyumlar dönmeye karar verirler. Ancak zaman Derek ve  Hansel'e acımasız davranır. İşler tahmin ettikleri gibi kolay olmayacaktır. Podyumlar artık sosyal medyanın elindedir.   

Filmin yönetmen koltuğunda Ben Stiller oturuyor. Senaryo yazarları Justin theroux ve Ben Stiller & John Hamburg ve Nicholas Stoller var.  Owen Wilson, Ben Stiller  ve Will Ferrell'ı başrollerinde izleyeceğimiz filmde Penelope Cruz, Justin Bieber ve Milla Jovovich gibi ünlü isimler kamera karşısına geçiyor.

BONUS: Pretty Woman aslında moda konulu bir film değil ama Julia Roberts'in bu filmde giydiği neredeyse tüm kıyafetler bir ikon haline geldi. Bugün bile kadınlara ilham vermeye devam ediyor.

BONUS: Pretty Woman aslında moda konulu bir film değil ama Julia Roberts'in bu filmde giydiği neredeyse tüm kıyafetler bir ikon haline geldi. Bugün bile kadınlara ilham vermeye devam ediyor.

Söylentiye göre, Julia Roberts filmde giydiği elbiselerden birini saklamış ve hala içine girebilmenin haklı gururunu yaşıyormuş. Hem doksanların pop havasını hem de asaletini tek vücutta toplayan Vivian, Julia Roberts’ın enerjisiyle hafızalarımıza kazınmıştı. Bugün tekrar tekrar giymekten sıkılmadığımız yüksek belli kotlar ve beyaz gömleklerle ikonik, elbiseleriyle kombinlediği şapka ve eldivenlerle de şık olmanın ipuçları karakterin tarzında saklı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DİZİ BONUSU: The Assassination of Gianni Versace / American Crime Story

DİZİ BONUSU: The Assassination of Gianni Versace / American Crime Story

Her sezon başka bir cinayeti ele alan American Crime Story dizisi 3. sezonunda moda dünyasına damga vurmuş Versace ailesini ve Gianni Versace'nin suikastini konu alıyor. Fragmanları çıktığında gündeme bomba gibi düşen mini dizide Penelope Cruz Donatella Versace'yi canlandırıyor. Dizide sürpriz bir isim de var: Ricky Martin!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
8
7
4
3
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın