Görüş Bildir
Haberler
Mirabal Kardeşler ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Mirabal Kardeşler ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Direnişin Kelebekleri

'Bunca acıyla dolu ülkemiz için yapılacak her şeyi yapmak bir mutluluk kaynağı, kollarını kavuşturup oturmak ise çok üzücü.' Minerva Argentina Mirabal 

Patricia Mercedes, Minerva Argentina ve Maria Teresa...Bu üç kız kardeş, Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı 1960 yılında mücadeleye başladı. Kardeşlerden birinin kod adının 'kelebek' olması nedeniyle, daha sonra dünya çapında 'Kelebekler 'olarak anılmaya başlandılar.

Clandestina Hareketi'nin öncülerinden Mirabal Kardeşler, Dominik Cumhuriyeti'nde Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele verdi, 25 Kasım 1960'da diktatörün askerleri tarafından tecavüz edildikten sonra vahşice katledi. Halkın tepkisinden çekinen dikta rejimi, bu katliamı kayıtlara 'araba kazası' olarak geçirdi.  Ne var ki, halkın bunun rejimin bir katliamı olduğundan kuşkusu yoktu. Bu üzücü olayın ardından, ülke çapındaki direniş azalmak şöyle dursun, kat be kat büyüdü ve Kelebeklerin sonsuzluğa kanat çırpışlarından bir yıl sonra da Trujillo diktatörlüğü sona erdi. 

Devlet, Katliamı İtiraf Etti

Trujillo'nun suikast sonucu öldürülmesinden sonra General Pupo Roman, Mirabal Kardeşler'in Trujillo'nun en sadık yardımcıları tarafından katledildiklerinden haberdar olduğunu itiraf etti. Buna rağmen, Kelebeklerin katliamının ayrıntıları, Trujillo yandaşı Balaguer'in 22 yıllık iktidarının sona erişi olan 1996 yılına kadar resmi düzeyde gizlenmeye devam edildi. Balaguer, cinayetin gerçekleştiği 1960 yılında da devlet başkanıydı. 

'Çocuklarımızın bu yoz ve zalim sistemde yetişmesine izin vermeyeceğiz. Bu sisteme karşı savaşmak zorundayız.Ben kendi adıma her şeyi vermeye hazırım. Gerekirse hayatımı da.'  Patria Mercedes Mirabal

Kelebeklerin katledilmeleri, ülkelerindeki faşist rejime karşı isyanı ateşleyerek, Dominik halkının ve ardından tüm dünya kadınlarının mücadele sembolüne dönüştü. 1999 yılından bu yana, katledildikleri gün olan 25 Kasım 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' olarak dünya çapında eylemlerle anılıyor.  

'Belki de bize en yakın şey ölüm fakat bu beni korkutmuyor, haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz.'  Maria Teresa Mirabal

Mirabal Kardeşler'in katledilmesinin ardından, üç kız kardeşin ablaları Dede Mirabal hayatını onların mirasına adadı ve onların geride kalan 6 çocuklarını büyüttü. Bunlardan biri, Minerva'nın kızı Minou Tavarez Mirabal'dir ve 1996-2000 yılları arasında dış işleri bakanı vekilliği yaptı, 2002'den bu yana da milletvekili olarak parlamentoda yer almakta. Dede'nin oğlu olan Jamie David Fernandez Mirabal ise, Dominik Cumhuriyeti başkan yardımcılığı yaptı ve halen Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı görevinde bulunuyor. 

Kelebekler, tüm dünya kadınları için mücadele sembolü olmanın yanı sıra bir çok edebi esere ve sinema filmine ilham vermiştir. Dominikli Şair Padro Mir, 'Amen de Mariposas' (Kelebeklerin Amini) şiiriyle, yazar Julia Alvarez ise, 'In the Time of Butterflys' (Kelebekler Zamanı) romanıyla Mirabal Kardeşleri ölümsüzleştirmiştir.

21 Kasım 2007'de doğdukları vilayet Salcedo'nun adı 'Hermanas Mirabal Province' (Mirabal Kardeşler Vilayeti) olarak değiştirildi. 2000 yılında ise, Kelebeklerin cenazeleri bulundukları yerden alınarak köylerine geri taşındı. 

Olur da, Dominik Cumhuriyeti'ne yolunuz düşerse, Hermanas Mirabal Province'i ziyaret etmeyi ve Kelebeklere selam götürmeyi unutmayın.

25 Kasım Kadına Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününüz Kutlu Olsun!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın