Görüş Bildir
Haberler
Milyonlarca Çocuğu Öldürten, Bir de El veya Cinsel Organlarını Kestiren Bir Cani: Leopold

etiket Milyonlarca Çocuğu Öldürten, Bir de El veya Cinsel Organlarını Kestiren Bir Cani: Leopold

Belçika Kralı II. Leopold. 

İnsanlık tarihinin belki de en büyük soykırımlarından birisini yapmış, milyonlarca Kongoluyu katletmiş bir cani. 

Öyle bir cani ki, askerlerinden attıkları kurşunların boşa gitmediğini ispatlamaları için, kurşun atılan kişinin elini veya cinsel organınını kesip getirmelerini isteyecek kadar. 

Fakat, öldürdükleri insanlar Afrikalı olduğundan olacak ki, adı asla bir Hitler kadar dillere pelesenk olmadı, lanetlenmedi. 

Aksine Belçika’da paranın üzerine resmi basıldı, sokaklara heykelleri dikildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

‘’Uluslararası Afrika Derneği’’ adı altında katliam başlıyor.

‘’Uluslararası Afrika Derneği’’ adı altında katliam başlıyor.

'Komşularınızı taklit edin; fırsat çıktığı anda denizlerin ötesine yayılın. Orada ürünleriniz için kıymetli pazarlar, ticaretiniz için gıda ve büyük Avrupa ailesi içinde daha iyi bir konum bulacaksınız.” 

İşte bu mantalite ile yola çıktı, Belçika Kralı II. Leopold. Bu amaç uğruna ise ilk hedef olarak, Afrikanın ortasında yer alan Kongoyu seçti. 

Belçika Kralı II. Leopold, Afrika'nın ortasındaki bu bölgeyi işgal etmeye çalıştı ama parlamento arzusuna sıcak bakmayınca farklı bir formül geliştirdi. Hazinesinden borç alarak bir yardım cemiyeti gibi görünen 'Uluslararası Afrika Derneği'ni kurdu, dönemin en ünlü kâşiflerinden Stanley'i Kongo'ya gönderdi, kendi başına bir sömürge yönetimini kurdurdu ve 1885'te toplanan Berlin Konferansı'nda büyük güçler tarafından 'Kongo'nun Hakimi' olarak kabul edildi.

Katliam başlıyor.

Katliam başlıyor.

Leopold, Kongoya ‘’medeniyet götürme’’ adı altında, Kongodaki zenginlikleri sömürebileceği koloniler kurdu. Lastik ve fildişi ticareti için zorla çalıştırılan milyonlarca kişinin dışında boş duran çocukları da çalıştırmak için üç ayrı koloni kurdu ve ordusunu güçlendirmeye uğraştı. 

Kurduğu kauçuk ve fildişi şirketi yöneticileri, köylüleri acımasızca çalıştırmış, isyan edenlerin el ve ayaklarını kesmiştir. Kesilen el ve ayakların çoğunluğunun da küçük çocuklara ait olduğu daha sonra yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. 

Kongo'ya hiç gitmemesine rağmen 10 ila 15 milyon insanın ölümünden ve sakat kalmasından sorumludur, II. Leopold.

Olanlara göz yumuluyor, görmemezlikten geliniyor.

Olanlara göz yumuluyor, görmemezlikten geliniyor.

Bütün bu yaşananlara rağmen dünya kamuoyu bu olanlara sessiz kalıyor, tepki göstermiyordu. Ölüm ve işkence haberleri dönem dönem medyaya yansıyor, fakat Kral Leopold bir şekilde bu iddiaların üstesinden geliyordu. Bu iddiaların aşılmasının arkasında elbette manipülatif medyanın rolü ve Kongoya gönderdiği kaşif ve gazetecilerin açıklamaları vardı. 

Kral Leopold bu tarz işkence iddialarını başarıyla püskürttse de, başı özel zevkleri yüzünden derde giriyordu. Mesela, İngiltere’den getirttiği ve yaşları on ila on beş arasında olan bakireler yüzünden İngiliz mahkemelerinde adı geçiyor, sık sık medyada ismi duyuluyordu.

Katliamların ortaya çıkması.

Katliamların ortaya çıkması.

Katliamların ortaya çıkarılması oldukça gecikse de, olaylar bir şekilde dünya kamuoyuna tüm çıplaklığıyla yansıdı. 

Üstteki fotoğraf, 1900′lü yılların başında, Kongo’da, bir din adamı tarafından gizlice çekildi. Fotoğraftaki adam, kendisi gibi köle olan ve yeterince kauçuk toplayamadığı için cezalandırılan 5 yaşındaki kızının kesilen sol eli ve sağ ayağına bakıyor. 

Bu fotoğraf, yaklaşık 23 yıl süren Kral Leopold işkencesini belki de en net anlatan fotoğraf karesi. Yaklaşık 5 milyon insanın ölümünden, 10 milyon insanın da sakat kalmasından sorumlu olan Leopold, arkasında sömürülmüş ve katledilmiş bir toplum ve yok olmaya yakın bir fil nüfusu bırakmıştır. 

Söz konusu şirket sayesinde de kendisine dev bir kanlı servet sağlamıştır.

Bir caninin Dünya’dan göçüşü.

Bir caninin Dünya’dan göçüşü.

Kral Leopold’un yaptığı işkenceleri, dünya kamuoyuna en çok yansıtan gazetecilerin başında gelen Morel, 1900’lü yılların başında Kongo’daki katliamlar ile alakalı birçok yazı yazdı. Daha sonra da bu katliam ve işkenceleri daha fazla protesto etmek amacıyla, dünyanın pek çok yerinde yürüyüşler düzenledi. Leopold’ün yaptıklarını manşetlere taşıdı, yakılan köyler ile sakat edilmiş Kongoluların resimlerini yayınlattı, Mark Twain ve Sir Arthur Canon Doyle gibi o zamanın tanınmış yazarlarının desteklerini sağlayıp Leopold’ü kınayan yürüyüşler düzenledi. 

Leopold, bu protestolar sayesinde 1908′de kanlı ellerini Kongo’dan çekmek zorunda kaldı ve bir yıl sonra da öldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1080
516
212
123
24
21
15
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uğur Birik

Bu nasıl bir şerefsizliktir ya? Batı'ya medeni diyenler görün bunları görün.

Pasif Kullanıcı

Sonra gidip Ermeni soykırımı propagandası yaparlar utanmadan

Gregory House

Kan ve gözyaşıyla yıkanmış "Medeniyet" !