Görüş Bildir
Haberler
Milyonlarca Çalışanın Gözü 2021 Zammında: Asgari Ücret 10 Yıl Sonra 300 Doların Altına Düştü

Milyonlarca Çalışanın Gözü 2021 Zammında: Asgari Ücret 10 Yıl Sonra 300 Doların Altına Düştü

2020 yılı Ocak ayında 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücret 392 dolara karşılık geliyordu, yılın sonunda ise kur artışı nedeniyle 296,8 dolara geriledi. Böylece asgari ücret 2010 yılından bu yana ilk kez 300 doların altına inmiş oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asgari ücret 2010'dan bu yana ilk kez 300 doların altında

Asgari ücret 2010'dan bu yana ilk kez 300 doların altında

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Bu esnada asgari ücret, dolar bazında erimeye devam ediyor.

Dünya'nın haberine göre, 2020 yılının Ocak ayında belirlenen 2 bin 324 TL'lik asgari ücret 392 dolara tekabül ederken, yıl sonu itibariyle 296,8 dolara geriledi. Asgari ücret, 2010 yılından bu yana ilk kez 300 doların altına inmiş oldu.

Bununla birlikte Türkiye’de 300 doların altına inen asgari ücret ile AB ülkeleri arasındaki makas da açılmış oldu. Avrupa’da şu an Türkiye’ye en yakın asgari ücret 371 dolar ile Bulgaristan'da. En yüksek asgari ücret ise 2 bin 548 dolar ile Lüksemburg’da uygulanıyor.

TÜİK'in sunacağı, işçinin kalori ihtiyacına yönelik harcama raporu önem taşıyor

TÜİK'in sunacağı, işçinin kalori ihtiyacına yönelik harcama raporu önem taşıyor

Türkiye’nin 2021’de büyümesini hızlandırma sürecinde asgari ücret kritik bir rol oynayacak. 

Teknik olarak asgari ücretin belirlenmesinde TÜİK’in yaptığı ve genellikle üçüncü toplantıya sunulan bir işçinin kalori ihtiyacına bağlı olarak aylık geçim için yapması gereken harcama önemli bir rol oynuyor. TÜİK bu hesaplamayı, hafif, ota ve ağır işlerde çalışan bireylerin günlük kalori tüketimine bağlı olarak hesaplıyor. Hangi besin gruplarını baz aldığı açıklanmamakla birlikte genel olarak resmi bir nitelik taşıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 15 Aralık’ta TİSK’te, 22 Aralık’ta ise TÜRKİŞ’te yapacak. Tarafların bu toplantıda önerilerini sunması da bekleniyor. Genellikle taraflar resmi taleplerini TÜİK hesaplaması ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın genel ekonomik durum raporuna dayandırıyor.

AB'de asgari ücret ve bir önceki yıla göre artışı - Dünya

Asgari ücretin ortalama ücrete oranı yüzde 80'i aşacak...

Asgari ücretin ortalama ücrete oranı yüzde 80'i aşacak...

Asgari ücretin belirlenmesinde temel çıkış noktası TÜİK hesaplaması olsa da hükümetin tavrı belirleyici nitelik taşıyor. Teorik olarak asgari ücretin seviyesi ya da artışı ile büyüme arasında pozitif ilişki bulunuyor. Buna karşılık ekonomik büyümenin yeni istihdam yaratma hızını düşürdüğü yönünde deneysel sonuçlar bulunuyor. Büyümenin hızlandırılması yönünde ilave tedbirlerin sınırlı kaldığı dönemlerde asgari ücret göreli olarak daha yüksek oranda artırılıyor. Bu yönde Türkiye için yapılmış ampirik hesaplamalar bulunuyor ve hemen hepsi aynı sonucu gösteriyor. Asgari ücretin belirlenmesinde Türkiye’de genellikle siyasi rolü öne çıkıyor. Örneğin seçim yıllarında genellikle asgari ücret artışlarında hükümet işçi talebine yakın duruyor.

Asgari ücrete ilişkin Türkiye’ye uymayan bir başka yazın tespiti ise ortalama ücretlere oranı. Ülkelerin sosyal koruma sistemlerine bağlı olarak asgari ücretlerin ortalama ücretlerin yüzde 30’u ile yüzde 60’ı arasında bulunuyor. Türkiye’de ise özellikle son yıllarda yüzde 70’lerde seyreden asgari ücretin ortalama ücrete oranı, bu yıl itibariyle yüzde 80’leri aşması olası görünüyor. Türkiye’de son dönemde çeşitli nedenlere bağlı olarak ücretler büyük oranda baskılanmıştı. Hükümetin, ortalama ücretleri yukarı çekmeye yönelik ilave politika geliştirmesinin zorunlu olduğu vurgulanıyor.

Türkiye'de yıllara göre asgari ücret ve artış oranı

Türkiye'de yıllara göre asgari ücret ve artış oranı

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
5
3
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

dolarla işimiz yok bizim (!) o yüzden maaşlarımız bir dolar bile etmeyecek kıvama gelmelidir (!)

Aktroller sizleride bekleriz nerelerdesiniz makarnacilar komurculer yorum alalim