Görüş Bildir
Haberler
Mide Ülserinde Beslenme Nasıl Olmalı? Mide Ülseri Olanlar Ne Yemeli ve Nelere Dikkat Etmeli?

Mide Ülserinde Beslenme Nasıl Olmalı? Mide Ülseri Olanlar Ne Yemeli ve Nelere Dikkat Etmeli?

Müge Kakşi
03.08.2021 - 10:42

Mide ülseri basitçe midenin bazı görevleri yerine getirememesi yani midenin yemekleri sindirmek için salgıladığı sıvıyla bu salgılanan asitli sıvıdan da midemizi korumak için salgılanan mukus arasındaki dengenin bozulmasıdır. Mide ülserinin neden olduğu mide ağrıları veya krampları yaşam kalitemizi oldukça düşürmektedir. Oldukça rahatsız edici olan mide ülserinin tedavisi mümkün olmakla birlikte hastalık geçtikten sonra tekrarlayabilir. Bu yüzden hem mide ülseri geçmişi olanlar hem de hali hazırda bir ülser hastalığı olanlar yediklerine içtiklerine dikkat etmek zorundadırlar. Peki Mide ülseri olanlar ne yemeli, ne tüketmeli? Mide ülserinde nelere dikkat etmeli? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mide problemleri ve ülser bir çok insanın karşılaştığı hastalıklar arasında yerini alıyor. Mide dokusunun bozulmasıyla oldukça rahatsızlık veren ülser hastalığı hayat kalitesini düşürürken bir çok sağlık sorununu da beraberinde getirebilir. Zaten midenin tahrip olduğu bu hastalıkta mideye daha da zarar vermemek adına tüketmemiz ve tüketmememiz gereken bazı besinler var. Peki Mide ülseri olanlar ne yemeli? Mide ülseri tamamen geçer mi? Mide ülserine ne iyi gelir ve nelere dikkat etmeli? İşte detaylar...

Mide Ülseri Olanlar Nasıl Beslenmeli ve Nelerden Uzak Durmalı?

Mide Ülseri Olanlar Nasıl Beslenmeli ve Nelerden Uzak Durmalı?

Midede salgılanan sıvılar tarafından midenin veya onikiparmak bağırsağının tahrip olmasıyla oluşan yaralarla meydana gelen ülser oldukça sancılı bir hastalıktır. Mide bulantısı, mide ağrısı, mide krampları, hazımsızlık, şişkinlik, kilo kaybı ve sık acıkma gibi belirtilerle kendini belli eden ülser hastalığının tedavisi mümkün olmakla birlikte beslenme de bu süreçte oldukça önemlidir. Mide ülseri olan insanların beslenme şekli şu şekilde olmalıdır;

  • Çay, kahve ve özellikle asitli içeceklerden uzak durulmalı bunun yerine süt gibi yumuşak içecekler tercih edilirken su tüketimine de önem verilmeli,

  • Kızartma türü yağlı tüm yiyecekler mide ülseri için iyi olmazken daha çok haşlanmış veya fırınlanmış yağsız yiyecekler tüketmek mideyi rahatlatır,

  • Çiğ meyve ve özellikle çiğ sebze tüketimi mide sıvısının daha çok salgılanmasına ve ağrımasına neden olurken daha çok haşlanmış sebzeler tüketilmelidir,

  • Çikolata ve yoğun şerbetli tatlılar mide ülserini daha çok arttırabilir.

  • Abur cubur gibi yiyecekler insan sağlığına genel olarak da zararlı olarak bilinirken mide ülserinin de başlıca düşmanıdır.

  • Soğan ve sarımsak türündeki keskin tatlar yine mide ülserini tetikleyebilir.

  • Sucuk gibi baharatlı ve keskin tatlı yiyeceklerden uzak durulmalı mümkün olduğunca baharat tüketimi azaltılmalıdır.

  • Mide ülseri olan kişiler kesinlikle sigara ve alkol tüketimini de sonlandırmalıdır.

Mide Ülseri Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Mide Ülseri Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Mide ülseri olan kişilerde deneme yanılma yöntemi de mevcuttur. Yani kola gibi asitli içecekler bir çok ülser hastasına dokunurken çiğ olmayan sebze tüketimi veya soğan bazı ülser hastalarına dokunmayabiliyor. 

Ayrıca Mide ülseri olan hastalar bir oturuşta fazlaca yemek yerine öğünlerini bölmeli ve az ama sık sık yemek yemelidir. Bunun nedeni ise midenin boş kalması mide ülseri rahatsızlıklarını arttırmaktadır.

Daha fresh ve ferahlatıcı şeyler özellikle de yoğurt ve süt mide ülserine oldukça iyi gelen besinler arasındadır.

Ayrıca her hastalıkta olduğu gibi streste mide ülserini tetikleyen faktörlerden olmakla birlikte stresten olabildiğince uzak durumladır.

Mide Ülseri Tamamen Geçer Mi?

Mide Ülseri Tamamen Geçer Mi?

Mide ülseri tamamen geçer mi sorusunun cevabı tamamen kişiye bağlıdır. Bir çok mide ülseri rahatsızlığı tekrarlanarak sonuçlanmıştır. Doktorun verdiği ilaç tedavisiyle mideyi rahatsız eden sıvılar emilerek mide ülseri olan hastaları rahatlatır ve belirtilerin kesilmesine neden olur. Fakat ilaç tedavisiyle birlikte beslenmeye dikkat edilmezse mide ülserinin tamamen iyileşmesi mümkün değildir. 

Ayrıca ilaç tedavisinin yetmediği durumlarda uygulanan bir diğer yöntem ise ameliyatla asit ve pepsin salgısının salgılanmasına neden olan uyarıcı sinirin kesilmesidir. Fakat bununda zamanla tekrarlayabildiği gözlemlenmiştir.

Ne yazıkki mide ülseri rahatsızlığı geçiyor gibi olsa da veya kısa süreli tedavi edilse de stres ve yenilen besinlerle sık sık tekrarlayabilen bir hastalıktır. Bu kronik ve tekrarlayıcı olan ülserin tamamen geçmesi için doktorunuzun uyguladığı tedaviye sadık kalmalı, bunun yanında beslenmenize dikkat edip stresten uzak durmalısınız.

Aşağıdaki Haber de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın