Görüş Bildir
Haberler
Microsoft'un 310 Patentini Çin Ortaya Çıkardı

Microsoft'un 310 Patentini Çin Ortaya Çıkardı

Ulaş
16.06.2014 - 20:03

Çin hükümeti, Microsoft'un Android üreticilerinden çok büyük miktarlarda para kazanmasını sağlayan gizli patentlerini ortaya çıkardı. Microsoft'un üye olduğu konsorsiyum aracılığıyla elde ettiği patentlerin, mahkemede inceleneceği belirtildi.

Donanım alanına girdiği günden bu yana mobil işletim sistemi Windows Phone'u öne çıkarmaya çalışan Microsoft'un, gizli Android patentleri gün yüzüne çıkarıldı. Microsoft, en büyük rakibi Android ile ilgili 310 patenti sayesinde her yıl yaklaşık 2 milyar dolar kazanç elde ediyor.

Çin Ticaret Bakanlığı'nın web sitesinde yapılan açıklamaya göre, Nokia'nın cep telefonu birimini satın alan Microsoft'un patentleri, inceleme için mahkemeye sunuldu. Microsoft, gizli tuttuğu patentlerini geçmişte sadece mahkeme talebi doğrultusunda ortaya çıkarmıştı.

ZDNet'in verdiği bilgiye göre, Microsoft söz konusu 310 patent için tüm Android kullanıcısı firmalarla anlaşma yapmış durumda. Anlaşma kapsamında, Microsoft satılan her Android cihazı için belli bir ödeme alıyor. Android'in mobil cihaz piyasasındaki yeri ele alındığında, Microsoft'un her yıl rakibi sayesinde 2 milyar dolar civarında gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

Ars Technica sitesi, Çin hükümetinin yerel piyasada haksız rekabet ortamı oluşmasının önüne geçmek için Microsoft patentlerini incelemek istediğini belirtt. Site, Microsoft'un gizli tutmak için çaba gösterdiği Android patentlerinin sadece Çince olarak yayımlandığını ve İngilizce olarak bulunmadığını belirtti.

Patentlerin, iflas eden Nortel firmasının patentlerini kendi aralarında bölüşen Rockstar konsorsiyumu tarafından elde edildiği belirtildi. Microsoft, Apple, BlackBerry, Ericsson ve Sony'nin yer aldığı konsorsiyum 2011'de kurulmuştu. Beş firma, paylaşılan patentler için 4.5 milyar dolar ödemişti.

Mahkemeye sunulan patentlerin 73'ünün tüm akıllı telefonlar için geçerli endüstri standardı patentler olduğu ifade edilirken, 127'sinin ise Android işletim sistemiyle bağlantılı olduğu belirtildi. Mahkemeye sunulan raporun son kısmında yer alan 110 patent ise endüstri standardı olmayan patentler olarak belirtildi.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/mic...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0