Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası'ndan Kritik Toplantı

Merkez Bankası'ndan Kritik Toplantı

ATKN
02.02.2015 - 15:20

Piyasaların odağında Merkez Bankası'nın erken indirim yapıp yapmayacağı var. Başkan Erdem Başçı, yarınki enflasyon verisinin açıklanmasının ardından ara toplantı yapılıp yapılmayacağına karar verileceğini söyledi. Bu açıklamayla kur 2.43’ün altına indi.

Geçen hafta rekor seviyeye çıkan dolar bu haftaya sakin başladı, 2,43’ün altına indi. Doların gerilemesinde Merkez Bankası Başkanı’ndan gelen açıklama etkili oldu. Budapeşte’de konuşan Erdem Başçı, yarınki enflasyon verisi sonrasında toplantı yapılıp yapılmayacağına karar verileceğini söyledi. Açıklama öncesi kur 2,44'ün altındaydı.

Piyasaların gündeminde enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası’nın vereceği tepki olacak.

Gündemdeki sorular ise şunlar: Merkez Bankası bu hafta olağanüstü toplanıp erken faiz indirimi mi yapacak? Yaparsa TL'deki değer kaybını da dikkate alarak faiz indirimini sınırlı mı tutacak? Ya da faiz indirimini 24 Şubat'taki olağan toplantısına mı bırakacak?

Al Jazeera'ye konuşan GCM Forex Araştırma Müdürü Erdoğan Turan'a göre şu an piyasada faiz indirimi için uygun koşullar var ancak Merkez Bankası'nın ne yapacağını önceden ilan etmesi kurda yükseliş yarattı:

'Merkez Bankası Başkanı Sayın Erdem Başçı’nın enflasyon raporunu sunarken 2015 yılı enflasyon beklentilerinde iddialı açıklamaları ve ocak ayı enflasyonunun 1 puan gerilemesi halinde Merkez’in acil toplantı yapabileceği açıklaması ciddi bir faiz indirim beklentisi doğurdu. Düşen petrol fiyatı, baz etkisi, yumuşayan gıda fiyatları faiz indirimi için uygun bir döneme işaret ediyor. Enflasyonun gerileyeceği beklentisi yanında diğer merkez bankalarının para politikaları da 2015 yılının ilk 3 ayı için faiz indirim beklentisini güçlendiriyor. Ocak enflasyonu %7 seviyesine yakın açıklanırsa ki Aralık 2014 enflasyon rakamı %8,17 idi, faiz indirimi kaçınılmaz olabilir. Bugüne kadar Merkez’i faiz indiriminde temkinli tutan 2 koşul vardı, piyasa koşulları ve enflasyon beklentileri. Enflasyon düşüyorsa ve Sayın Başçı’nın dediği gibi 2015 yılında son 45 yılın en düşük seviyesini göreceksek faiz indirimi beklenebilir. Fakat Merkez Bankası’nın yapacağını önceden ilan etmesi, kartlarını açık oynaması kurda yükselişe sebep oldu.

Peki Merkez Bankası'ndan gelecek bir faiz indirimiyle kurda sert bir yükseliş yaşanır mı? Turan'a göre 100 baz puanlık bir indirim kuru 2.50'ye taşıyabilir:

'Faiz indirimi elbette TL’yi diğer para birimlerine karşı zayıflatabilir. Fakat Dolar/TL kuru Cuma günü 2,45 seviyesine dayanınca Merkez’den gelen açıklama, Merkez’in acil toplantısına ve faiz indirimine dair soru işaretleri doğurdu. Yükselen, yükselmeye devam eden kurun enflasyonu yükseltici etkisi biliniyor. Salı günü enflasyon %8,20 seviyesinden %7 seviyesine yaklaşırsa bir faiz indirimi beklenir. Eğer Merkez Bankası kurun seyrinden rahatsızsa 50-75 baz puanlık bir indirim söz konusu olabilir. Bu durumda Dolar/TL kurunda 2,40-2,45 aralığında seyir devam edebilir. 100 baz puanlık indirim kuru 2,50 seviyesine taşıyabilir. 25 baz puanlık indirim yapılır veya indirim yapılmazsa kursa 2,35 seviyesine yaklaşılabilir.'

Al Jazeera'ye konuşan Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Engin Kılıç ise 100 ve 125 baz puanın üzerinde bir indirimin kuru zıplatacağını düşünüyor. Kılıç'a göre Merkez Bankası'nın bir toplantı hazırlığında olması bir faiz indirimi beklentisi yaratıyor. Kılıç, ' Faizler az oranda düşerse kur artmaz' diyor:

'Faiz indirimine karşı değilim ama zorla faiz indirimi ile karşılaşıldığında piyasa buna reaksiyon verir. Faiz inmeli mi? İnmeli ama zamanında. Merkez Bankası '1 puan enflasyon düşerse faiz indiririm'diyince bu Merkez Bankası ciddi faiz düşünüyor diye algılandı. Zamanlama piyasa tarafından hoş karşılanmadı. '

'Enflasyon yüzde 1'in üzerinde düşerse, 4 Şubat'ta faizi indirebilir'

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 27 Ocak’ta yılın ilk enflasyon raporu toplantısında, enflasyondaki gerileme ve buna bağlı olarak atılacak adımlara ilişkin sorular üzerine şu ifadeleri kullanmıştı:

'Ocak enflasyonu 1 puandan fazla düştü diyelim, öngörülenden çok fazla düştü. Şu anda 8,17. 7,17'nin altına düştü diyelim. Çekirdeğe baktık iyi. 4 Şubat'ta dahi oturup parametreleri değerlendirebiliriz. 24 Şubat'ta yapacağımız Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çok vakit var. 24 Şubat'ta yapmayız, 4 Şubat'ta değerlendiririz. Bu parametreleri ayarlamak gerekiyor. Reel faiz çok yüksek kaldı, mesela fonlama faizi, onu enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24'ünde yapacağımız işi 4'ünde yapmış olabiliriz. Böyle bir esnekliğimiz de var. Bunu istikrarı bozmadan, dikkatli bir şekilde yapabiliriz.'

Merkez Bankası, Cuma günü de “Piyasa hareketlerinin öngörülen faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu olmadığı” yönünde açıklama yapmış, tarihi zirvesini test eden dolar/TL 2,33'ün altına inmişti. Fakat açıklamanın tam olarak faiz indiriminden vazgeçildiğini göstermemesi nedeniyle kur yeniden yükselmiş ve 2,4483 ile tarihi zirvesini gördü.

Ekonomistler enflasyonda düşüş bekliyor

Merkez Bankası’nın alacağı karar enflasyon verisine kitlenmişken ekonomistler veriden son iki yılın en büyük düşüşünü bekliyor.

AA Finans'ın 25 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği 'Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler, Ocak ayı enflasyonunun aylık bazda yüzde 0,73 artacağını tahmin ediyor. Yıllık bazda ise enflasyon Başçı'nın istediği 1 puanın üzerine çıkabilir.

Ekonomistlerin aylık yüzde 0,73 artış yönündeki beklentileri baz alınarak yıllık enflasyon değişimi hesaplandığında, 2014 Aralık'ta yüzde 8,17 olan yıllık enflasyonun güçlü baz etkisiyle 1,32 puan azalarak yüzde 6,85'e gerileyebilir. Enflasyondaki bu gerileme 2012 Kasım ayından sonraki en hızlı düşüş olacak. Enflasyon yüzde 7'nin altına inerek yüzde 6,85'e gerilerse, bu son 20 ayın en düşük yıllık enflasyonu olacak.

Gram altın iki yıl sonra 100 TL

Dünyada petrol fiyatlarının gerilemesiyle altına talep artıyor. İç piyasada altının gram fiyatı iki sonra 100 TL oldu. En son Kasım 2012'de 100 TL'yi gören gram altın fiyatı, son günlerde dolardaki yükselişin de etkisiyle yeniden bu rakamı yakaladı. 2011 ve 2012 yıllarında büyük yükseliş kaydeden altın fiyatları son iki yılda düşüşe geçmiş, 2011'de 108 TL'nin üzerini gören gram altın, 2013'ün Haziran ayında 75 TL'ye kadar gerilemişti. Ancak altın fiyatları son günlerde yeniden yükselişte. Dolar/TL kurunun rekor kırarak 2.44'ü geçmesi ve altının ONS fiyatının 1.300 dolara yaklaşması gram altının fiyatını yükseltti. Bu sabah serbest piyasada 100 TL'yi geçen gram altın 100.3 TL'den işlem görüyor.

AA, CNBC-e, Al Jazeera Turk

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/merkez-...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0