Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklandı! Piyasa Beklentileri Gerçekleşti mi?

Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklandı! Piyasa Beklentileri Gerçekleşti mi?

Özder Şeyda
20.10.2022 - 14:01 Son Güncelleme: 20.10.2022 - 14:38

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Ekim ayı faiz kararını açıkladı. Kararda beklentilerdeki 100 baz puanın üstünde bir indirim geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

TCMB, haftalık repo faizi oranını 150 baz puan indirdi

TCMB, haftalık repo faizi oranını 150 baz puan indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), haftalık gösterge repo faizinde 150 baz puan indirime gitti.

TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 12,00'den yüzde 10,50'ye çekildi. 

TCMB, son iki toplantısında faizde 100'er baz puan indirime gitmişti.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 24 Kasım'da gerçekleştirilecek.

Faiz kararına piyasaların tepkisi ne oldu?

Faiz kararına piyasaların tepkisi ne oldu?

Dolar/TL kararın açıklanması öncesinde 18,60 üzerine çıkarken, kararla birlikte 18,61 sınırına dayandı. 18,59 seviyesinde dengelenme çabası sonrası 18,58'e geriledi. 

Borsa'da yüzde 1'in üzerinde olan yükseliş seyrini bozmadı.

Uzmanlar da faiz kararını yorumladı.👇

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada ilgi çeken ifadeler de yer aldı!

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada ilgi çeken ifadeler de yer aldı!

TCMB açıklamasında, jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisinin artarak sürdüğü söylenirken, küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellenmeye devam ettiği ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmelerine de değinildi ve şöyle devam edildi: 

  • Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. 

  • Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. 

  • 2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gerçekleşmiştir. Yılın ikinci yarısına dair öncü göstergeler ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmektedir. 

  • Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. 

  • Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. 

  • Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. 

  • Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. 

  • Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir. 

  • Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır. 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
36
19
9
8
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SEMİR DÖNDER

Bunu bir iktisat mezunu olarak yazıyorum. Temel iktisadi kavramlardan fersah fersah uzakta alınan bu kararlar sadece siyasi şov amaçlıdır. Politika faizi ind... Devamını Gör

nostradamus

Üstat peki yapılan faiz indirim ile genel iktisadi teamüllere göre kapitalin üretime kayması (orta ve uzun vadede) gerçekleşmez mi?

fırat özbey

Daha kötü ne olabilir diye diye her seferinde daha kötüsünü gösterenlere selam olsun 😂

Kerem Senol

dünya enflasyon için faiz artırımı yapıyor,dursun diye bizdekilerde millet kredi çekip batsın diye faiz düşürüyor.Sonrada bu kardeşiniz işi bilir,gözlerim iç... Devamını Gör