Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Ayvalıtaş Davası Adli Tıp'a Gönderildi, Yeni Bilirkişi Raporu İstendi

Mehmet Ayvalıtaş Davası Adli Tıp'a Gönderildi, Yeni Bilirkişi Raporu İstendi

ATKN
03.03.2016 - 16:54

Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye'de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili davada, Ayvalıtaş'ın ölümüne ilişkin 2 kişinin 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan on beşer yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, sanıkların kaza sırasında dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranıp davranmadığının belirlenmesi amacıyla dava dosyasının Adli Tıp Kurumuna gönderilerek, yeniden bilirkişi raporu alınmasına karar verdi. Duruşma, 25 Mayıs'a ertelendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mehmet Ayvalıtaş'ın annesi Fadime Ayvalıtaş da oğlunu kaybettikten altı ay sonra ölmüştü. [Fotoğraf: Arşiv - İlker Taş / Al Jazeera]

İstanbul'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüne ilişkin 2 kişinin 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Görkem Demirbaş ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada, kazada ölen Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş da hazır bulundu.

Mahkeme heyeti başkanı Mehmet Selçuk, müşteki avukatlarının Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu'nun duruşmada uzman bilirkişi olarak dinlenmesini talep ettiğini tutanağa geçirdi. Sanık Görkem Demirbaş'ın avukatı Yalçın Tura da adı geçen kişinin daha önce davada bilirkişi olarak görüşünü beyan ettiğini belirterek, bu durumun usule uygun olmadığını savundu.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Abdülkadir Erol da maddi gerçeğin ortaya çıkması bakımından bilirkişinin dinlenmesi görüşünde olduğunu bildirdi. Davaya konu trafik kazasına ilişkin görüşü sorulan bilirkişi Gedizlioğlu, şunları söyledi:

'Bilirkişi raporundan sonra avukatlar beni buldu ve olay anına ilişkin görüntüleri incelememi istedi. Kamera görüntülerinde kritik gördüğüm bazı karelerin fotoğraflanmasını istedim. Bunlar bana göre önceki bilirkişi raporunda değerlendirilmemiş bölümler. Sanıkların kusurlarının olduğunu düşünüyorum. Çünkü sanıkların olağanüstü olayların olduğu bir yere yaklaşırken tedbirli olmadıklarını ve önlem almadıklarını düşünüyorum. En azından hızlarını azaltmadıkları, belki tersine hızlarını artırmaya çalıştıkları izlenimini edindim. Sürücünün olağanüstü bir durum gördüğünde hızını kesmesi gerekirdi.'

Ayvalıtaş Ailesi'nin avukatlarından Ayla Öztabak, raporu kabul etmediklerini belirterek, 'Bilirkişiler kusur oranını belirlerken çevresel faktörleri dikkate almamışlardır. Ayrıca gerekli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığı konusunda da bir tespit ve değerlendirme yapmamışlardır Bilirkişiler tarafsız davranmamıştır. Bu rapora itiraz ediyoruz ve bu eksikliklerin giderilmesi bakımından ek rapor alınmasını talep ediyoruz' diye konuştu.

Avukat Rana Genişkaya da bilirkişi raporunun eksik inceleme yapılarak hazırlandığını savunarak, yeniden rapor alınmasını talep etti. Söz verilen diğer avukatlar da bilirkişi raporunu kabul etmediklerini belirterek, yeniden bilirkişi raporu alınmasını istedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların kaza sırasında dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranıp davranmadığının belirlenmesi amacıyla dava dosyasının Adli Tıp Kurumuna gönderilerek, yeniden bilirkişi raporu alınmasına karar verdi. Gelecek celse duruşma salonu içinde ve dışında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına karar veren heyet, duruşmayı 25 Mayıs'a erteledi.

Ali Ayvalıtaş: 'Adalet arıyoruz'

Ali Ayvalıtaş: 'Adalet arıyoruz'

Arşiv

İçeriğin Devamı Aşağıda

Duruşma sonrası adliye dışında açıklama yapan Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, 'İnanın her buraya girdiğimde özel güvenlikler, polisler beni tanıdıkları halde hala hırpalıyorlar. Sabah girerken de hırpalandım. Kimseye karşı bir düşmanlığımız yok. Biz adalet arıyoruz' dedi.

Davada kusur durumunun açık olarak ortada olduğunu kaydeden avukat Arzu Becerik ise, 'Dosyadaki veriler çok açık. Biz bu dosyada mahkemenin yapması gerekeni ayrıca yapıyoruz, nasıl bir yargılama yapılması gerektiğini gösteriyoruz. Bu dosyada kazaya karışanlar, ölüme sebebiyet verenlerin kusurları ortaya çıkmıştır. Bu kişiler kazayı önlemek için ellerinden geleni yapmamışlardır' ifadelerini kullandı.

İddianame

İddianame

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran 2013 gecesi, Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi'nde düzenlenen eylem sırasında aralarında Mehmet Ayvalıtaş ile kuzeni Seyit Kartal'ın da olduğu bir grubun yolu trafiğe kapatmak istediği kaydediliyor.Sanık Görkem Demirbaş ile sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın kullandıkları araçların fren yapmalarına rağmen çarpıştığı belirtilen

iddianamede, kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın aracın altında kalarak yaşamını yitirdiği, Seyit Kartal'ın ise yaralandığı anlatılıyor.

İddianamede, Demirbaş ile Aktaş hakkında 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın