Görüş Bildir
Haberler
Meclis Önündeki Atatürk Meydanı Yıkıldı: Belediyeden 'Yenilenecek' Açıklaması

etiket Meclis Önündeki Atatürk Meydanı Yıkıldı: Belediyeden 'Yenilenecek' Açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisi önündeki Atatürk Meydanı söküldü. Meydanın çevre düzenlemesi için yıkıldığı iddiasına Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yalanlama geldi. Belediyeden yapılan açıklamada yenileme çalışması yapıldığı ve bunun da yaklaşık 2 ay süreceği belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Daha önce bakımsızlığıyla da gündeme gelen meydanda bulunan ve ‘cumhuriyet’i simgeleyen çelik su ögesi vinç yardımıyla söküldü.

Bu su ögesinin karşısındaki bulunan, Türkçe ve İngilizce “Atatürk Meydanı, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Ankara Milletvekili Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı seçildi. Devletin adı da Türkiye Cumhuriyeti oldu” ifadelerinin yer aldığı mermer duvardaki yazılarının da söküldüğü görüldü.

"Muhalefet nerede?”

"Muhalefet nerede?”

Diken’in haberine göre, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden sert tepki geldi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “TBMM önündeki Atatürk meydanı ve anıtı yıkılıyor. Muhalefet nerede?” dedi.

"Cumhuriyet rejimi ve Atatürk'e tahammül edemeyen zihniyetle karşı karşıyayız"

"Cumhuriyet rejimi ve Atatürk'e tahammül edemeyen zihniyetle karşı karşıyayız"

Candan, şöyle devam etti: “Cumhuriyet rejimi ve bu rejimin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ait her simgeyle kavga eden, yok eden, tahammül bile edemeyen zihniyetle karşı karşıyayız. 13 Eylül 2017 itibariyle başkentte uluslararası tanınırlığı yüksek projelerinden biri olan, anıtsal değeri bulunan Atatürk Meydanı imha edildi. TBMM’nin ve milletvekillerinin gözlerinin önünde yıkıldı.”

"Yurt dışında birçok kez sergilendi"

"Yurt dışında birçok kez sergilendi"

Candan Atatürk Meydanı’nın mimari değerine ilişkin şu bilgileri verdi: “Atatürk Meydanı, açılışının yapıldığı 23 Nisan 2001’den beri konumlandığı alan ve çevresiyle bütünleşmiştir. Proje müellifi, projenin ana temasını ‘Anıtsal meydan kimliğinin tarihsel anlatım şekliyle vurgulanması’ diyerek anlatıyor. Proje senaryosunu ise 1. Dünya Savaşı sonrası parçalanmakta olan Osmanlı Devleti’nden Cumhuriyetin ilanına kadar geçen serüvenin anlatılması olarak tanımlıyor. ‘Başlangıç ve sonuç’u temsil eden kare havuzlar, yaşamı simgeleyen ağaç kasaları, basamaklı havuzlar, bindirmeli olarak beyaz blok mermerlerle yapılan ve her bir boğumda bir birim arttırılarak ‘Cumhuriyet’in ilerleme’si olarak betimlenmiştir. Bu simge alana olan tahammülsüzlük ve öfkenin nedeni nedir?”

Karakuş, eserin İspanya’da peyzaj mimarlığı alanında Avrupa Peyzaj ödüllerine aday gösterildiğini ve yurt dışında birçok kez sergilendiğini ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara Büyükşehir Belediyesi: "Yenileme çalışması yapılıyor"

Ankara Büyükşehir Belediyesi: "Yenileme çalışması yapılıyor"

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Atatürk Meydanı ve Anıtı ile önündeki havuzun tadilattan geçirildiği, havuz kısmı, fıskiye sistemi ve mermerleri yenileme çalışmalarının halen sürdüğü ifade edildi. 

Anıt üzerindeki yazıların sökülemeyecek şekilde yeniden yazılacağı, yenileme çalışmalarının yaklaşık iki ay süreceği belirtildi. 

TBMM önünde bulunan Atatürk Meydanı ve Anıtı'nın yıkıldığı yönündeki iddiaların ise gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
885
295
122
51
33
33
27
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Alp Eren A.kaya

Neyse sarayı üniversite yapınca sokağı komple Türk büyükleri ile donatır bi de kocaman Atatürk heykeli kondururuz yakındır merak etmeyin. Parsel parsel ankar... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

hadi artık yapın o zaman. çok partili demokrasiye geçtiğimizden beri, ha bugün ha yarın. geliyoruz, kurtuluş zamanı, geldik, eli kulağında, kimse tutamaz biz... Devamını Gör

Melih Ugur Oktar

Hala anlamadılar bizim sevgimiz heykele betona değil söküp alamazsınız

sunflowerrysty

senin çomar zihniyetine

Pelin Ercan

Atatürk'e karşı olan kişileri cidden anlamıyorum. Ülkeye hatırı sayılır derecede bir faydaları oldu mu ki konuşuyorlar. Atatürk bu ülke için canla başla müca... Devamını Gör