Görüş Bildir
Haberler
Meclis Gündeminde: Navigasyonlar Paralı Yollara mı Yönlendiriyor?

Meclis Gündeminde: Navigasyonlar Paralı Yollara mı Yönlendiriyor?

Navigasyon uygulamalarının vatandaşları kasıtlı olarak ücretli yollara yönlendirdiği iddiası Meclis çatısı altında tartışıldı.

CHP'li Abdullatif Şener, navigasyonların vatandaşları paralı yol ve köprülere yönlendirdiğini söylerken, HDP'li Garo Paylan da 'Google'a kesin para veriyorlar' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ücretli yollardaki cezaların ödemesine dair düzenleme görüşülürken navigasyonların vatandaşları bilerek paralı yol ve köprülere yönlendirdiğini iddiası gündeme geldi.

"Kim ayarlıyor bunları?"

"Kim ayarlıyor bunları?"

CHP Konya Milletvekili Abdullatif Şener, teklif maddesine tepki göstererek navigasyonlarla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını söyledi. 

Şener 'Doğrudan doğruya ödeme garantili muteber firmalara vatandaşı soydurmak istiyorsunuz. Bir kere, navigasyonlar yanlış gösteriyor sürekli, sürekli paralı yola sürüyor. Ondan da haberiniz var mı? Kim ayarlıyor bunları? Daha kısa devlet yolu olduğu halde daha uzun paralı yola sürüyor. Zaten oradan zorla geçiriyorsunuz vatandaşı yanıltarak, arkasından da 10 katmış, 4 katmış, 1 katmış; bunu marifet diye, vatandaşın hakkını koruma diye anlatıyorsunuz. Böyle bir şey olmaz. Dünya kadar şikayet alıyoruz' dedi.

"Google'a kesin para veriyorlar"

"Google'a kesin para veriyorlar"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da İstanbul’da açtığı navigasyonun kendisini 3'üncü köprüye yönlendirdiğini söyleyerek, 'Bu bir soygundur. Buna lütfen müdahale edin. Bu navigasyon şirketlerini özel şirketler satın alabiliyorsa devlet de gidip oraya müdahale edebilir. Bunların temsilcileri yok mu? Buradan yasa çıkarmadınız mı? Google mıdır nedir, onlara yasa çıkarmadınız mı? Yazıyı yazın; bu neden böyle oluyor, hesabını sorun. Yapay zekaya para veriyor çünkü o şirket. Google’a para veriyor. Google da senin önüne o malı çıkarıyor. Burada da aynı şekilde, Google'a kesin para veriyorlar, Google size o yolu çıkartıyor' diye konuştu. 

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AKP'li Cevdet Yılmaz, navigasyonların yönlendirdiği yollarla ilgili konunun teknik olarak incelenmesi gerektiğini söyleyerek 'Bu teknik olarak incelenmesi gereken bir konu. Oradaki algoritmalar istenebilir; nedir, nasıl oluyor bu işler. Ama 'Hiç yönlendirmesin' diye de söyleyemezsiniz yani. Oraya gitmek isteyeni de yönlendirecek' ifadelerini kullandı.

Ücretli yollardaki cezaların ödemesine dair düzenleme kabul edildi

Ücretli yollardaki cezaların ödemesine dair düzenleme kabul edildi

Buna göre Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanun'da yapılan düzenlemeyle, Genel Müdürlük işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapan araç sahiplerine, ödemesiz geçiş tarihini izleyen 45 gün içinde, idari para cezasının tebliğ edilip edilmediğine bakılmaksızın geçiş ücreti ile birlikte, geçiş ücretinin 1 katının idari para cezası olarak ödenmesi halinde idari para cezası 1 kat verilmiş sayılacak ve bu ceza için ayrıca tebligat yapılmayacak.

Ödemesiz geçiş tarihini izleyen 45'inci günden sonra ise geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücreti ile birlikte 4 katı tutarında ceza, araç sahibine ücret toplama sistemlerinde tanımlı olan bilgiler doğrultusunda, en az 15 gün önceden kısa mesaj, e-posta, ihbarname, e-Devlet bildirimi vb. yöntemlerinden en az biriyle bilgi verilecek.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Muhammed Göktaş

Temel mantık zaten en kısa süre. Fakat ücretsiz diye işaretler isen ücretsiz yolları seçer. Bu yüzden çanakkale istanbul arası bir köye sapmıştım. Ha ekstra ... Devamını Gör

güney Bati

Çoğu navigasyon sisteminde kendiniz seçebiliyorsunuz, Google de buna dahil aslında. Bir kaç rota çıkartıyor ve paralı olanları gösteriyor. Seçip seçmemek si... Devamını Gör

Kadir Doğan

Kesinlikle bu sorun var. İstanbul havalanina her seferinde ısrarla ücretli yola yönlendiriyor. Bir türlü bulamadim ücretsiz yolu.