Görüş Bildir
Haberler
Mart'ta AB-Türkiye Zirvesi Yapılacak

Mart'ta AB-Türkiye Zirvesi Yapılacak

ATKN
19.02.2016 - 10:46

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği'nin Türk liderler ile Mart ayı başında mülteci ve göçmen krizi hakkında özel bir toplantı düzenleyeceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk

AB Liderler Zirvesi'nin ilk gününün sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Tusk, zirveye Türkiye ile olan dayanışmalarını ifade ederek ve Ankara'daki terör saldırısını kınayarak başladıklarını belirtti.

Türkiye ile üzerinde anlaşılan sığınmacı kriziyle ilgili Ortak Eylem Planı'nın önemini koruduğunu aktaran Tusk, 'Başarılı olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu yüzden de AB ve Türkiye arasında Mart ayının başında sığınmacı kriziyle ilgili özel bir zirve yapmayı planlıyoruz' dedi.

Türkiye'ye Mart'a kadar süre

Türkiye'ye Mart'a kadar süre

Almanya Başbakanı Merkel, AB ile Türkiye arasında sığınmacı krizi konusunda uzlaşmaya varılan eylem planının başarılı olup olmadığı konusunda Mart'a kadar karar verileceğini söyledi.

Brüksel'de dün başlayan zirveye katılan Merkel, Türkiye ile üzerinde anlaşmaya varılan eylem planına bir şans verilmesi gerektiğini söyledi. Merkel, planın başarılı olup olmadığı konusunda mart ayına kadar bir karara varılacağını ifade etti. Merkel, Türkiye'den Avrupa'ya geçen sığınmacıların sayısında azalma meydana geldiğini, ancak kışın bundaki etkisinin kestirilemediğini söyledi.

Almanya Başbakanı, gelecek haftalarda eylem planında öngörülen Türk sahil güvenlik ekipleri ile AB Sınır Koruma Ajansı Frontex arasındaki işbirliğinin güçlendirileceğini, ayrıca kısa bir süre önce kabul edildiği üzere NATO gemilerinin Ege'de caydırıcılık çerçevesinde devriye gezmeye de başlayacağını da vurguladı.

Türkiye'nin, Suriyeli mültecilere çalışma izninin kapsamını genişlettiğine ve düzensiz göçle mücadele amacıyla Suriyelilere vize uygulamaya başladığına dikkat çeken Merkel, Mart ayında düzenlenmesi planlanan AB zirvesinde Türkiye ile birlikte bilanço çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Türkiye'nin başarısına bağlı

Türkiye'nin başarısına bağlı
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Eylem planı çerçevesinde, AB üyesi ülkelerin de Türkiye'den belli sayıda mülteci kabul etmesi konusunda uzlaşmaya varılmıştı. Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa'nın Türkiye'den mülteci kabul etmesinin ancak planın başarılı olduğunun anlaşılması durumunda mümkün olacağını ifade etti. Merkel, AB ülkeleri arasında mülteci kotaları konusunda ise 'gönüllülük ilkesi' çerçevesinde uzlaşmaya varıldığını kaydetti.

'Son zirve 29 Kasım'da yapılmıştı'

'Son zirve 29 Kasım'da yapılmıştı'

Türkiye ile AB arasındaki son zirve 29 Kasım'da yapılmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı zirvede, yeni fasıllar açılarak üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması, vize serbestisi sürecinin hızlandırılması ve AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için başlangıç olarak 3 miyar avroluk yardım yapmasına karar verilmişti.

AA, Reuters ve Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın