Görüş Bildir
Haberler
Zola'nın Germinal'i ile Soma'da Babasız Kalan Öğrenciye Burs

Zola'nın Germinal'i ile Soma'da Babasız Kalan Öğrenciye Burs

ATKN
15.05.2015 - 12:25 Son Güncelleme: 15.05.2015 - 15:05
İçeriğin Devamı Aşağıda

Soma faciasının yaşandığı sırada, emek edebiyatının başyapıtı sayılan Emile Zola'nın Germinal'ini yayına hazırlayan Yordam Kitap, romanın gelirini, babasız kalan madenci çocuklarının eğitimine harcama kararı almıştı. Yayınevi aradan geçen bir yılda bu konuda ne adım attıklarını okurlarıyla paylaştı. Şu ana kadar elde edilen gelirle ilköğretim çağındaki 4 kız öğrenciye 3 yıl boyunca aylık 200 TL burs sağlanacak.

Soma'da 301 maden işçisinin öldüğü cinayet gibi kazanın yaşandığı sırada Emile Zola'nın maden ocaklarını, maden işçilerinin yoksulluğunu, acımasız çalışma koşullarını ve hak mücadelelerini anlattığı başyapıtı Germinal'i yayına hazırlıyan Yordam Kitap, kendi baskılarını Soma madencilerine adadı. Kitaptan 100 kopyayı Dev-Maden-Sen aracılığıyla Soma madencilerine armağan eden yayınevi, kitabın gelirini de babasız kalan madenci çocuklarına eğitim bursu olarak harcama kararı aldı.

Claude Berri'nin yönetmenliğini gerçekleştirdiği Germinal (1993) filminden bir kare

CNN Türk'te yer alan habere göre bu kararlarının okuyucuları ve kamuoyu tarafından da heyecanla karşılandığını belirten yayınevi yetkilileri, kampanyanın büyük destek gördüğünü, pek çok kişinin kitaplığında Germinal olduğu halde Yordam Kitap edisyonunu satın aldığını belirtti. Pek çok kişi de romanı, kampanyaya destek olmak için toplu şekilde satın aldı.

Soma faciasının birinci yıl dönümünde kampanya hakkında bilgilendirme yapan Yordam Kitap, kaç çocuğa, ne kadar burs verildiğini ve burs verilen çocukların nasıl belirlendiğini açıkladı. Okumalarının ne denli zor olduğunu bildikleri için, bilinçli bir tercihle 4 kız çocuğunu burs vermek üzere seçtiklerini belirten Yordam Kitap yetkilileri, bunun için de DİSK Dev Maden-Sen ile işbirliği içinde Soma'yı ziyaret ettiklerini ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yordam Kitap yetkilileri, bu öğrencilerden birinin 5. sınıfta, İstanbul Darüşafaka'da okuduğunu; diğerlerinin ise 2. sınıfta, Soma ve Kınık'ta okuduklarını belirtti. Öğrencilere banka hesabı açıldığı ve bu hesaba her ay 200 TL yatırıldığı açıklandı. Yayınevinden ilk ödemenin 5 Ağustos 2014'te yapıldığı ve ödemelerin kesintisiz 12 ay boyunca devam ettiği, burs ödemelerinin 3 yıl süreceği ifade edildi.

Kampanyaya destek veren, kitabı toplu satın alan bazı kişi ve kurumlara teşekkür edilen Yordam Kitap'ın açıklamasında, Germinal'in satışının Ağustos 2017'ye kadar 6 bine ulaşması halinde burs süresinin bir yıl daha uzatılabileceği dile getirildi ve okurlarından destek istendi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0