Görüş Bildir
Haberler
Kuzeyli Kadın Çobanların Sürülerini Toplamak İçin Söyledikleri Efsanevi Şarkı: Kulning

etiket Kuzeyli Kadın Çobanların Sürülerini Toplamak İçin Söyledikleri Efsanevi Şarkı: Kulning

Anıl Göç
01.08.2016 - 12:06

Vikingler, gizemli olduğu kadar hakkında detaylı bilgilere sahip olmadığımız bir medeniyettir. Yolu İstanbul'a dahi düşmüş olan bu topluluk hakkındaki genel bilgiler çerçevesinde, bugünlerde internette popüler olan kulning adlı efsanevi Viking ezgilerini de değerlendirme gereği duyduk.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vikingler Kimdir?

Vikingler Kimdir?

Norslar namıyla da anılan bu toplum, 8. ve 11.asırlarda etkin olmuş, İskandinav kökenli bir kavimdir. Genel olarak korsanlıkla uğraşan barbar ve istilacı bir kavim olarak tanınmışlardır. Başta Avrupa toprakları olmak üzere Karadeniz'in kuzeyinde de etkinlik göstermişlerdir. Bunun yanı sıra İstanbul'a dahi ulaştıkları söylenmektedir. Nitekim Ayasofya'nın içerisinde yazılmış birkaç satır Viking yazısı bulunmuştur.

Hüküm Sürdükleri Coğrafya

Hüküm Sürdükleri Coğrafya

Genel anlamda Danimarka, İsveç ve Norveç çevrelerinde etkinlik gösteren Vikingler, zaman içerisinde geniş coğrafyalara yayılmıştır. Özellikle denizciliği etkin kullanmaları sayesinde, kendilerinden uzak birçok kara parçasına akınlarda bulunabilmişlerdir. Hatta bazıları, uçuk teoriler gibi görünse de, Vikinglerin Amerika kıtasına ve hatta kutuplara dahi ulaştıklarını öne sürmektedir.

Bunun yanı sıra Vikingler, Avrupa'nın içleri ve İstanbul'a dahi geldilerse de farklı sayılarda bölünerek dört bir yana dağıldıkları için, tek bir koldan hareket ettiklerini söylemek mümkün değildir. Bunlardan 11.asırda Karadeniz'in kuzeyinde etkinlik gösterenler Varyaglar adıyla anılmıştır. Fransa çevresini kendine yurt edinenler Normanlar namıyla anılır. Vikinglerin bu dağılımı, Türk toplumlarının Orta Asya'dan birçok bölgeye dağılmasına benzemektedir.

Tarihi Kaynaklar

Tarihi Kaynaklar

Vikingler, tıpkı bizim Orta Asya coğrafyasında yaşamış atalarımız gibi, zor hayat şartlarıyla karşı karşıya idiler. Bununla birlikte savaşçı ve akıncı bir kavim oldukları için, tarih yazımına pek önem vermediler. Zor koşullardaki hareketli yaşamlarının, kültürlerini yazıya geçirmeye pek de fırsat vermediğini görüyoruz. Dolayısıyla Vikingleri daha çok işgal ettikleri ülkelerin yazdıklarından tanıyoruz.

Viking akınlarına şahit olan birtakım keşişlerin ve gezginlerin anlatımları bize kaynaklık ediyor. Fakat bu kaynaklar Vikinglerin zulmüne uğrayan insanlar tarafından yazıldığı için, ister istemez taraflı bir biçimde kaleme alınmıştır. Yaşananlar dramatize edilip, çoğu zaman da abartılara başvurulmuştur. Vikingler ilker, medeniyetten uzak, gaddar ve kaba bir kavim olarak tasvir olunmuştur. Bunların yanı sıra, bulunan arkeolojik veriler Vikinglerin bu batı kaynaklarında anlatılandan çok daha detaylı ve geniş bir kültüre sahip olduklarını ortaya koymaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meşhur Kaskları ve Ölü Gömme Adetleri

Meşhur Kaskları ve Ölü Gömme Adetleri

Vikingler çoğu görsel eserde boynuzlu yahut kanatlı kasklar takan iri yarı insanlar olarak tasvir edilmiştir. Fakat yapılan araştırmalar Vikinglerin tasvir edilen gibi boynuzlu yahut kanatlı kasklar kullanmadıklarını ortaya koymuştur. Hatta çoğu savaşçının kask dahi bulamadığı, sadece yüksek rütbelilerin kask kullanabildiği tahmin ediliyor. Vikingler hakkında bir başka ilginç detay ise ölülerini huzura kavuşturma şekilleridir. Buna göre Vikingler ölen insanlarını bir kayığa koyarak denize bırakıyorlardı. Bu adet ilk önce kulağa çok garip gelse de, Vikinglerin denizci bir kavim olmalarıyla kolayca bağdaştırılabilir.

İlgiç Bir Viking Adeti: Kulning

İlgiç Bir Viking Adeti: Kulning

Geçtiğimiz günlerde 26 yaşındaki İsveçli fotoğrafçı ve blogger olan Jonna Jinton tarafından yayınlanan video sosyal medya üzerinde çokça paylaşıldı. Videoda ağızdan çıkarılan birtakım ezgiler sayesinde hayvanların dikkatinin çekildiği görülüyordu. Bu ezgilerin adının Kulning olduğu ve Vikingler döneminden beri hayvanları telkin etmek amacıyla söylendiği belirtiliyordu.

Jonna Jinton - Kulning

Keramet Efsanevi Kulning Sesinde mi?

Keramet Efsanevi Kulning Sesinde mi?

Jonna Jinton'un youtube kanalında daha birçok kulning videosu bulabilirsiniz. Çıkan tınlamalar gerçekten de efsanevi ve insanın içine dokunan bir sesi teşkil ediyor. Peki gerçekten ineklerin dikkatini çeken şey bu tarihi kulning nameleri mi? Aslında ineklerin dikkatini çeken şey sadece herhangi bir sesin olmasıdır. Kulning takdire şayan bir iştir ve insanın ruhuna dokunan gayet hoş bir sestir. Fakat bunu hayvanları hipnotize edebilen sihirli bir şey gibi telakki etmek de yanlış olacaktır.

Jazz Müziğe Toplanan İnekler

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
266
146
44
14
12
9
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KOVALA NEJDET

Dün de aynı şeyi yazdım , yahu manzara zaten şiir gibi bir de üstüne o ablanın ezgileri olunca ben bu halimle orda olsam otlarım şerefsizim, bizim köyün çoba... Devamını Gör

Hestia

Allah affetsin annem üzerinde denedim "O ne lan öyle hihaho kapat şunu" dedi

Pasif Kullanıcı

:))) Lannnn.

meyus

Sondaki inek baya gaza geldi

Tolga Eser

kızda fena utandı:)