Görüş Bildir
Haberler
Kurmay Yüzbaşı Olarak Mezun Oldu, Annesini Kaybetti; Atatürk'ün Günlükleri: 9-15 Ocak

Kurmay Yüzbaşı Olarak Mezun Oldu, Annesini Kaybetti; Atatürk'ün Günlükleri: 9-15 Ocak

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.' derken onu daha iyi anlayabilmek için eylemlerini, söylemlerini anlamamız gerektiğini ifade eder. İşte bu yüzden biz de onun günlüklerinden yola çıkarak onu daha iyi anlayalım istedik. Bakalım Büyük Kurtarıcı geçmişte, 9-15 Ocak arasında neler yapmıştı?

Kaynak: Atatürk Araştırma Merkezi

Kronolojik Fotoğraflar: İşte Atatürk

İçeriğin Devamı Aşağıda

9 Ocak 1936

9 Ocak 1936

Atatürk o gün Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nin açılış törenine katılır. Fakültenin ilk dersini ise Prof. Afet İnan verir.

10 Ocak 1921

10 Ocak 1921

Harp durumu hakkında Meclis'e bilgi verilmesine dair önerge münasebetiyle Gazi Paşa, son askerî hareketleri izah eden bir konuşma yapar: '...Dün düşman __İnönü civarındaki mevzilerimize temas etti. Cepheden taarruz durduruldu. Bugün aynı mevzilerde muharebe cereyan etmektedir.'

Ayrıca bugün I. İnönü Savaşı Türk kuvvetlerinin galibiyetiyle sonuçlanır.

11 Ocak 1905

11 Ocak 1905

Mustafa Kemal, o gün, kurmay yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisi'nden mezun olur.

12 Ocak 1934

12 Ocak 1934

Gazi Paşa, o gün, Yunanistan eski Başbakanı Venizelos'un Nobel Ödülü Komitesi Başkanlığı'na Atatürk'ü, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiğini bildiren bir mektup gönderdiği haberini alır. Mektupta şunlar yazmaktadır: 'Barışı sağlamlaştırma hareketi, yeni ve seçkin Türk Devleti'ne bugünkü görüntüsünü veren tüm iç reform hareketleri ile birlikte yürümüştür. Mustafa Kemal Paşa'yı, Yüksek Nobel Barış Ödülü için aday göstermekle şeref kazanırım.'

13 Ocak 1931

13 Ocak 1931

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa, o gün, Ankara'ya gelen Japon Prensi Takamutsu'yu Çankaya'da kabul eder ve Prens'in şerefine verilen ziyafette bir konuşma yapar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14 Ocak 1923

14 Ocak 1923

Mustafa Kemal Paşa, o gün, Batı Anadolu'da bir inceleme seyahati için Ankara'dan hareket eder. Ayrıca Paşa'nın annesi Zübeyde Hanım İzmir'de vefat eder.

15 Ocak 1935

15 Ocak 1935

Atatürk, o günü, boğazındaki rahatsızlığı nedeniyle Çankaya'da dinlenerek geçirir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın