Görüş Bildir
Haberler
Kore Savaşı'nı Kim Kazandı? Kore Savaşı Sonuçları...

Kore Savaşı'nı Kim Kazandı? Kore Savaşı Sonuçları...

Elif Ateş
01.12.2021 - 11:23

Kore Savaşı, 1950 ila 1953 yılları arasında gerçekleşen önemli bir iç savaştır. Güney Kore ve Kuzey Kore arasında yapılan bu savaş, daha sonra Amerika, Çin gibi birçok ülkenin desteklemesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Soğuk Savaşın ilk çatışmalarından biri olarak değerlendirilen bu savaş, günümüzde birçok sorunun doğmasına da sebep olmuştur. Kore Savaşı 1953 yılında fiilen bitmiş olsa da, iki bölge arasındaki gerilim 2009 yılına kadar devam etmiştir. Peki, Kore Savaşı'nı kim kazandı? Kore Savaşı sonuçları..

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kore, savaştan önce salgın hastalıklar ile uğraşan, okur yazar oranı düşük bir ülkeydi. Aynı zamanda endüstrileşemediği için birçok devlette ülke üzerinde söz sahibiydi. Japonya, Rus Çarlığını yendikten sonra bölgenin önemli konumlarından biri olan Kore'yi, işgal etti. Bunun nedeni ise bölgede bulunan Çin'i himayesi altına almaktı. II. Dünya Savaşı'nda yenilenen devletlerden biri olan Japonya, kendine ait olan Kore topraklarını Amerika ve Sovyet Rusya arasında bölüştürmek zorunda kaldı. Bunun üzerine 1945 yılında Amerika ve Sovyet Rusya arasında bir antlaşma imzalandı. Bu antlaşma ile Kore; İngiltere, Amerika ve Rusya'nın koruması altına alındı. Ancak Sovyet Rusya, uzak doğu savaşlarına katılma kararı aldı. Bunun üzerine Kore'nin bir kısmı Sovyet Rusya'ya yardım amaçlı verildi. Amerika ve Sovyet Rusya ise bölgede sadece tek bir hükümet kurmak istiyordu. Bu amaç doğrultusunda Kore'de birtakım çatışmalar başladı. Kore Savaşı'nın sonuçları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kore Savaşı'nı Kim Kazandı? Kore Savaşı Sonuçları...

Kore Savaşı'nı Kim Kazandı? Kore Savaşı Sonuçları...

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki gerilim savaş boyunca sürmüştür. Birleşmiş Milletler her ne kadar Kore'yi birleştirmeye çalışsa da başarısız oldu. Kuzey Kore'nin baskıları daha da artınca Güney Kore'yi destekleyen Amerika, Birleşmiş Milletlerden yardım istedi. Türkiye, İngiltere, Yeni Zelanda, Belçika, Filipinler, Kanada, Lüksemburg, Yunanistan, Habeşistan, Güney Afrika Birliği, Hollanda, Kolombiya ve Amerika askerlerinden oluşan Birleşmiş Milletler ordusu savaşa katıldı.

Bunun üzerine Kuzey Kore, yenilerek sınır hattının gerisine çekilmeye başladı. Çin ise Tayvan adalarını almak istiyordu. Ancak Amerika ve Kore birleşirse bu amacının engelleyeceğini düşünmekteydi. Bunun üzerine Çin, Kuzey Kore'nin yanında savaşa girdi. Çin Halk Cumhuriyeti her ne kadar Güney Kore ordularını püskürtse de bir süre sonra birbirleri üzerinde üstünlük kuramadılar. 1953 yılında Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore ve Çin arasında Panmunjon antlaşması imzalanarak savaşa son verildi.

Kore Savaşı'nın sonucunda Çin ile Batı bloğu arasında tampon bölge olarak Kuzey Kore kaldı. Bu savaşta Kore büyük yaralar aldı. Amerikalı, Çinli ve Koreli olmak üzere toplamda 3 milyon asker hayatını kaybetti.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın