Görüş Bildir
Haberler
Kuzey Kore İle Güney Kore Neden Ayrıldı?

Kuzey Kore İle Güney Kore Neden Ayrıldı?

Elif Ateş
03.08.2021 - 12:28

70 yıla aşkın bir süredir Kuzey Kore ve Güney Kore olarak bilinen bu ülke , II.Dünya savaşının en sıcak temasını yaşadı.  Yıllarca aynı kültür ve dili paylaşan ülkenin savaşların içinde parçalanarak karşımıza iki farklı devlet olarak çıkmaktadır. Bu iki farklı devletin tek bir devlet olduğu zamanları ve ikiye bölünmesinin nedenleri nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuzey ve Güney Kore M.Ö yedinci yüzyılda Silla Hanedanlığı tarafından birleştirilerek Joseon Hanedanlığı himayesinde yıllarca tek bir ülke olarak kaldı. Japonya- Rusya savaşının etkileri bitmeden II.Dünya savaşında Japonya' nın işgali ile bağımsızlığını tamamen kaybeden Kore zamanın iki büyük ülkesi tarafından paylaşıldı. Kore' nin ikiye bölünmesi  ve Kore savaşı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

II.Dünya Savaşı ' nda Kore'nin Durumu

II.Dünya Savaşı ' nda Kore'nin Durumu

1905 'e kadar  tek bir ülke olan Kore, Japonya- Rusya savaşından sonra Rusya' nın yenilmesi ile Japonya' nın himayesi altına girmiştir. İmzalanan antlaşmalarla Kore , Japonya' nın resmen bir bölgesi haline gelmeye başlamıştır. Kore, İkinci Dünya Savaş' ında Japonya'nın yenilmesi ile iki güçlü ülke olan Amerika Birleşik Devletleri ve Soyvet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından işgal edilmesine karar verildi. 

Kore her ne kadar kendi bağımsızlığı için mücadele etmiş olsa da bu konuda başarılı olamamıştı. Bu durum geçici bir işgal gibi görülsede ülke çoktan ikiye bölünmüş durumdaydı. Soyvet Rusya, Kore' nin kuzeyine askerlerini yerleştirerek komünist sistemini kurdu. Kore' nin güney tarafında ise Amerika destekli hükümet kuruldu.

Kuzey Kore ile Güney Kore Neden Ayrıldı ?

Kuzey Kore ile Güney Kore Neden Ayrıldı ?

Zamanın iki büyük ülkesi de bu ikiye bölünmeden rahatsız olur. İkisi de tek bir hakimiyet ister. Amerika 1948 yılında BM ' in desteğini de alarak Kore' de açık bir oylama yapılmasına karar verir. Kuzey Kore bu oylamaya katılmayı reddederek ve Soyvet Rusya' nın desteği ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyetini kurulmuştur. Diğer ülkelerin ve Amerika' ın etkisiyle de Kore Cumhuriyeti adı ile Güney Kore kuruldu. Eskiden tek bir ülke olan devlet ikiye ayrılarak farklı birer devlet haline gelmeye başladı.

Kuzey Kore ve Güney Kore Arasındaki Savaşın Nedenleri?

Kuzey Kore ve Güney Kore Arasındaki Savaşın Nedenleri?

1950 yılında Kuzey Kore , Güney Kore' ye savaş açarak işgal etti. Soğuk savaş döneminin en çetin hali olan Kore savaşı birçok insanın ölümü ile sonuçlandı. Kuzey Kore' nin yanında Çin ve Soyvetler Birliği varken Güney Kore cephesinde ise İngilitere, Kanada, Filipinler, Avustralya, Yunanistan , Tayland ve Güney Afrika gibi ülkeler yer almaktaydı. Kuzey Kore silah ve asker bakımından Güney Kore' den daha donanımlı olduğundan Güney Kore savaşta geri çekildi. Aslında 1953 yılında Kuzey ve Güney Kore arasındaki savaş fiilen bitmiş gibi görünsede herhangi bir anlatlaşma imzanlanmadığı için iki ülke halen daha gerilim halindedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
15
14
9
6
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın