Görüş Bildir
Haberler
Kocaeli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kocaeli'de Ne Yenir?

Kocaeli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kocaeli'de Ne Yenir?

Elif Ateş
18.10.2021 - 10:54

Kocaeli şehri, Marmara Bölgesi'nin Çatalca- Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Kuzeyi Karadeniz ile çevrilidir. Doğusunda ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa, batısında İzmir Körfezi ve Yalova ili bulunur. Marmara Bölgesi'nin en büyük üçüncü ili olma özelliğine sahiptir.  Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan yol kavşağının üzerinde bulunmasından dolayı Türkiye'nin önemli şehirlerinden biridir. Ayrıca İzmit Körfezi'de doğal bir limandır ve işlek bir deniz yoluna sahiptir. Türkiye'nin diğer illeri gibi Kocaeli'de pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu kültürleri ise geçmişten günümüze kadar korumayı başarmıştır. Peki, Kocaeli'de gezilecek yerler nerelerdir? Kocaeli'de ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bu bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda yerleşime ait ilk izler, M.Ö 8.yy'a aittir. Adı bilinen ilk yerleşim yeri ise Astakoz'dur. Bu kent, Yunanlılar tarafından kurulan bir kolonidir. Bitinya Krallığı döneminde ise Nicomedia adını almıştır. Ayrıca 284 yılında Roma imparatoru bu bölgeyi başkent olarak ilan etmiştir. Roma döneminde şehrin toprakları oldukça genişlemiştir. Dünyada sayılı şehirlerden biri olarak tarihe geçmiştir. Bizans döneminde ise kent büyük bir deprem yaşamış ve o ihtişamını geride bırakmıştır. Ancak 11.yy'da Anadolu Selçuklu Devleti'nin eline geçirmesiyle şehir, İznik'in başkenti olmuştur. Daha sonra Haçlı Seferleri'nin başlamasıyla şehir, tekrardan Bizans'ın hakimiyetine girmiştir. Osmanlı dönemine kadar ismi Nicomedia olarak kalan şehir, bu dönemle birlikte İzmid adını almıştır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kocaeli'nin gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Kocaeli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Kocaeli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi: Bu müze, Sultan Abdülaziz'in av köşkü olarak da bilinir. İstanbul dışına yapılan tek saray burasıdır. Köşk, Avrupa- Barok stilinin mimari özelliklerini taşır. Sarayın tavan süslemeleri ise görülmeye değerdir.

  • Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi: Ünlü ressam Osman Hamdi Bey'in hatıraları burada bulunur. Ayrıca bu evi ve müzeyi kendi çizmiştir. Kendisine ait eşyalar, sanat eserleri bu müzede yer alır.

  • Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Birçok dönemden kalma eserler burada sergilenir. İçerisinde Paleolitik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eşyalar bulunmaktadır.

  • Gayret Gemi Müzesi: Türkiye'nin ilk gemi müzesidir. Gayret Gemisi, Vietnam ve Kore savaşlarındaki başarıları ile bilinmektedir. Gemide gezilecek birçok bölüm bulunmaktadır.

  • Hızırreis Denizaltı Müzesi: Bu denizaltı İngiltere'de yapılmış ve Amerika Birleşik Devletleri için görev yapmıştır. Türk Deniz Kuvvetleri'ne geçmesi ise 1983 yılını bulmuştur. Adını ise Barbaros Hayrettin Paşa'dan almıştır. 

  • Seka Kağıt Müzesi: Kağıt fabrikası kapatıldıktan sonra burası müzeye dönüştürülmüştür. Bu müzenin özelliği ise Türkiye'deki ilk kağıt müzesi olmasıdır. Ayrıca Avrupa'nın da en büyük kağıt müzesidir.

Kocaeli'de Ne Yenir?

Kocaeli'de Ne Yenir?
  • Ciğceli Kavurma: Kocaeli'nin ünlü yemeklerinden biri olan ciğceli kavurma, pilav ve kuşbaşı etten yapılmaktadır. Ayrıca etin üzerine süt kaymağı dökülür ve daha sonra servis edilir.

  • Cızlama: Özellikle kahvaltılarda tüketilen cızlama, bazı yörelerde akıtma olarak da bilinir. Genellikle sac üzerinden pişirilir. 

  • Mancarlı Pide: Bu pide çeşidi, pek çok yerde farklı şekillerde yapılmaktaıdr. Kocaeli'ne ait mancarlı pide çeşit çeşit sebze ve mancar otu kavrulduktan sonra, pide hamuruna sarılarak fırında pişirilir. 

  • Dartı: Bölgenin özel soslarından biri olan dartı, birçok yemeğin üzerine dökülerek tüketilmektedir. Bu sos, kaynatılan sütlerin üzerindeki yağlardan yapılır.

  • Kandıra Yoğurdu: Türkiye'de oldukça meşhur bir yoğurt olan Kandıra yoğurdu, inek ve manda sütünün karıştırılması ile yapılır. Kocaeli'ye gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Nazlı Tatlısı: Ramazan ve bayram aylarında yöre halkı tarafından sık tüketilen tatların başında gelir. Sadece bu isimle değil, şerbetli yufka tatlısı ve  Nazlı Fatma tatlısı olarak bilinmektedir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın