Görüş Bildir
Haberler
Kistik Fibrozis Nedir? Kistik Fibrozis Belirtileri Nelerdir? Tedavi Edilebilir mi?

Kistik Fibrozis Nedir? Kistik Fibrozis Belirtileri Nelerdir? Tedavi Edilebilir mi?

Elif
08.12.2022 - 11:58

Son günlerde adını sıklıkla duyduğumuz sağlık sorunlarından biri olan kistik fibrozis, vücutta ciddi hasarlara yol açan kalıtsal bir hastalıktır. Genellikle çocuk yaşta ortaya çıkan bu hastalık, uzun süre belirti vermeden devam edebilir. Bu nedenle yeni doğan bebeklerde kistik fibrozis taraması yapılması oldukça önemlidir. Peki kistik fibrozis hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Detaylar içeriğimizde.

Önemli Not: Bu içerik herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Her kişi için bu sürecin farklı olabileceğini göz önünde bulundurun ve olası bir sağlık durumunuzda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurun.

Kaynak: https://www.nhs.uk/conditions/cystic-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kistik Fibrozis Nedir?

Kistik Fibrozis Nedir?

Doğumla birlikte başlayan kistik fibrozis hastalığı; gen mutasyonundan kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Hastalık özellikle sindirim sistemi, solunum sistemi ve üreme sisteminde bulunan mukus ile ter bezlerine tesir eden kalıtsal bir hastalıktır. 

Ciddi hasarlara yol açan bu hastalık, akciğer, karaciğer, pankreas, bağırsaklar, cinsel organlar ve sinüsler gibi pek çok bölgenin yetersiz çalışmasına neden olur. Hastalıktan ötürü çeşitli kronik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Kistik Fibrozis Kimlerde Görülür?

Kistik Fibrozis Kimlerde Görülür?

Kistik fibrozis hastalığı, genlerinde hastalığı taşıyan anne ve babanın çocuklarında görülür. Ayrıca hasta olmayan fakat genlerinde bulunan ebeveynin çocuklarında görülme ihtimali de %25 oranındadır.

Aynı zamanda hastalık genellikle yeni doğanlarda kolaylık tespit edilir. Ancak ergenlik ve yetişkinlik dönemin de ortaya çıkabilir.

Kistik Fibrozis Belirtileri Nelerdir?

Kistik Fibrozis Belirtileri Nelerdir?

Kistik fibrozis, her hastada aynı belirtileri göstermeyebilir. Ayrıca hastalığın seyrinde bile ani değişiklikler yaşanabilir. Kistik fibrozis hastalığının belirtileri ise şunlardır;

  • Sürekli balgamlı öksürük

  • Tuzlu deri

  • Egzersiz yaparken zorlanma

  • Geçmeyen akciğer enfeksiyonları

  • Büyüme geriliği veya güçlüğü

  • Yağlı ve kötü kokulu dışkı

  • İştah kaybı

  • Kabızlık

  • Mide bulantısı

  • Bağırsak tıkanıklığı

  • Hırıltılı solunum

  • Karın şişliği

Kistikk Fibrozis Nasıl Teşhis Edilir?

Kistikk Fibrozis Nasıl Teşhis Edilir?

Kistik fibrozis hastalığı, yeni doğanlarda topuktan yapılan kan testi ile teşhis ediliyor. 

İleriki dönemlerde ise ter testi, balgam testi, genetik testi, gaita testi, pulmoner fonksiyon testi, oksijen testi gibi tanı yöntemlerine başvurulur.

Kistik Fibrozis Nasıl Tedavi Edilir?

Kistik Fibrozis Nasıl Tedavi Edilir?

Kistik fibrozis hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak yapılan tedaviler ile hastanın daha rahat bir yaşam sürmesi sağlanabilir. Hatta kistik fibrozis hastalığı taşıyan kişiler günlük yaşamlarına devam edebilirler. 

Hastalığın şiddetine göre tedavi yöntemleri değişiklik gösterir. Egzersizler ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Kişinin daha rahat nefes alabilmesi için pulmoner rehabilitasyon uygulanır. Gerekli durumlarda ise akciğer nakli yapılabilir.

İlginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın